foto

Orla Brady

  • nar. 28.3.1961 (56 let)
    Dublin, Irsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Druhé ze čtyř dětí Orla vyrůstala v Dublinu a na své dětství příliš ráda nevzpomíná. Považovala se za tlustou a k jejímu nízkému sebevědomí nepřispěla ani přísná katolická výchova. Jak sama říká, katolické Irsko do roku 1980 se zaseklo v padesátých letech. Kolem šestnácti let začala hodně číst a poznávat i svět mimo ostrov. Chtěla být herečkou ale nevěřila, že to dokáže. Místo toho cestovala a pracovala jako servírka a prodavačka.

Ve 25 letech se konečně odhodlala a přestěhovala se do Paříže. Tady získala místo na škole Marcela Marceaua - École Internationale de Mimodrame de Paris. To byl pro Orlu bod zvratu v životě i kariéře.

„Naučila jsem se že je OK být prostě sama sebou."

Hereckou dráhu zahájila s putovní divadelní společností Balloonatics. Na chvíli se vrátila domů do Dublinu, kde hrála v divadle Gate. Po přesídlení do Londýna zde hrála v divadlech King's Head Theatre a Royal National Theatre. V roce 1999 vyhrála Orla Zlatou nymfu pro nejlepší herečku na Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu a to za film A Love Divided. Zahrála si i jednu z hlavních postav v seriálu BBC Mistresses a vidět jsme ji mohli i v dalších seriálech, jako Family Law, Hustle, nebo ve vánočním speciálu Doctora Who: The Time of the Doctor. V roce 2015 ztvárnila ve filmu Price of Desire slavnou irskou designérku a architektku Eileen Grey. V současné době jí pak můžeme sledovat v akčním drama společnosti AMC Into the Badlands.

Orla byla předlohou "dámy v červeném" ze slavného obrazu Jacka Vetteriana - The Singing Butler, který se prodává na plakátech a pohlednicích nejvíce ze všech umělců ve Velké Británii. S manželem, fotografem Nickem Brandtem, žije střídavě v L.A. a Londýně.

Lukáš "Ludus" B

Herecká filmografie

Filmy

2015 Cena touhy
2013 Doctor Who: The Time of the Doctor (TV film)
Wayland's Song
2007 How About You
Protect and Serve (TV film)
32A
2006 Jesse Stone: Smrt v jezeře (TV film)
Last Night
Sixty Minute Man (TV film)
2005 World of Trouble (TV film)
2004 Lawless (TV film)
2003 Dluh (TV film)
2002 V zajetí mlhy
2001 Silent Grace
2000 Lužinova obrana
1999 Kouzelná země skřítků (TV film)
Love Divided, A
1998 Bouřlivé výšiny (TV film)
1997 The Heart Surgeon (TV film)
1994 Rector's Wife, The (TV film)
Words Upon the Window Pane

TV seriály

2017 Into the Badlands (TV seriál)
Dračí oheň, vlčí dech (S02E10)
Motýlek proti Jeřábu (S02E09)
Bodnutí škorpióna (S02E08)
další epizody (10)
2015 Into the Badlands (TV seriál)
Hand of Five Poisons (S01E06)
Snake Creeps Down (S01E05)
Two Tigers Subdue Dragons (S01E04)
další epizody (6)
2013 Zločiny nad Seinou (TV seriál)
Hercule Poirot (TV seriál)
Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (S13E04)
2012 Eternal Law (TV seriál)
Sindibád (TV seriál)
Hranice nemožného (TV seriál) - herec, a.z.
Černý Blotter (S05E09) - a.z.
Nepřítel mého nepřítele (S04E09)
Zpět tam, kde jsi nikdy nebyl (S04E08)
2011 Hranice nemožného (TV seriál)
Subjekt 13 (S03E15)
2010 Protiúder (TV seriál)
The Deep (TV seriál)
Hranice nemožného (TV seriál)
Na druhé straně 1 (S02E22)
Peter (S02E16)
2008 Milenky (TV seriál)
Wallander (TV seriál)
2006 Žralok (TV seriál)
2005 Císař Augustus (TV seriál)
Pán času (TV seriál)
Zjevení (TV seriál)
2004 Podfukáři (TV seriál)
Picture Perfect (S01E03)
Proof (TV seriál)
Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
Christian Troy (S02E02)
2003 Servants (TV seriál)
1999 Pure Wickedness (TV seriál)
Rodinné právo (TV seriál)
1997 Noemova archa (TV seriál)
1995 Dangerfield (TV seriál)
Out of the Blue (TV seriál)
1994 New Voices (TV seriál)
Pie in the Sky (TV seriál)
The Vicar of Dibley (TV seriál)
1992 Naprosto dokonalé (TV seriál)
1991 So You Think You've Got Troubles (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace