Reklama

Reklama

Okna vesmíru dokořán

(pořad)
  • Slovensko Okná vesmíru dokorán
všechny plakáty

Obsahy(1)

Štúdiová relácia s dokrútkami, grafmi, fotografiami v dialógu moderátorky - herečky Jany Plichtovej s českým astronómom Jiřím Grygarom, ved. pracovníkom Astronomického ústavu ČSAV. Prvá časť prvej série publicisticko-dokumentárneho cyklu o tajomstvách a zaujímavostiach vesmíru. Relácia je venovaná Zemi, katastrofám prichádzajúcim z vesmíru - možným príčinám vyhynutia dinosaurov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

J. K. Lister 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý a nebylo se na co dívat, podíval jsem se na dokumentární pořady, které mne v té době jako malého kluka naplnily víc, než nudné pořady, co vysílaly. Od Jiřího Grygara mám doma knížku Vesmír napsanou v osmdesátých letech minulého století a přečetl i Vesmír, jaký je. Před deseti lety jsem navštívil hvězdárnu v Ondřejově, kde jsem se dozvěděl poutavým stylem, jak uváděl J. Grygar v Okna vesmíru dokořán všechno možné o známém vesmíru. Co se týče pořadu, byl to můj první pořad o vesmíru, který jsem sledoval, uchvacovalo mne, jak vznikají dvojhvězdy, supernovy, bílý trpaslík, černé díry a jiné úkazy, které jsou ve vesmíru vidět (a když ne tak prostředníctvím televize nebo v dnešní době pomocí internetu. Nedávno jsem viděl jednu fotku ze sondy Cassiny, která přistála na Titanu, jediném měsíci Jupiteru, který má jako jediný v naší soustavě atmosféru - no přes tu hustou mlhu jsem toho moc nevyčet ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Aj za socíku našťastie vznikali vďaka hŕstke "pozitívnych deviantov" dobré veci, dokonca aj na televíznych obrazovkách. Tejto relácii pomohol k celkovému "jedlému" dojmu aj civilno-sympatický prejav J. Grygara. Ten si ma nedávno naprosto získal jednou replikou - tá ale nepadla v tejto, ale inej relácii - ktorou reagoval na dotieravé otázky moderátora, ktorý vo svojej naivite dúfal, že Grygar má patent na rozum a zodpovie úplne každú otázku. Po jednej takejto brisknej otázočke na pôvod vesmíru sa Grygar zamyslel a odpovedal: "Sem už věda nesahá, tady je už jenom Bůh". Toľko pokory sa medzi vedátormi tak často nevidí - a to nehovorím ako pánbičkár, ale agnostik... ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na ČSFD sa už hodnotia aj videoklipy a televízne noviny, a tak svoju zásadu nepridávať sa k týmto chybným krokom poruším aspoň v prípade spomienky na tento výnimočný seriál, ktorý vznikol iba vďaka zvláštnej zhode okolností a dokázal, že keď takéto niečo nastane, tak ani popularizácia astronómie nemusí byť neprekonateľnou prekážkou. ()

John Dunbar 

všechny recenze uživatele

Pana Grygara jsem si vždy velmi vážil až do doby, kdy se on a jeho Sisyfovská parta namočila do skoncování s pořadem Detektor. Nicméně jsem jako dítě sledoval jeho pořady vždy jedním dechem. I když jsou již "Okná" po vědecké stránce překonané, měly v jeho pojetí vždy nezapomenutelnou atmosféru, pomocí které Vás dokázal pan Jiří těmito svými otevřenými okny bez odmlouvání vytáhnout na své vesmírné výlety. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

spojení slov populárně - vědecký mi nikdy nebylo sympatické...proto by se pan Grygar divil,jak jsem jeho vyprávění hltala málem s otevřenou pusou a těšila se na příště...o to víc,že astronomie pro mne vždycky byla velkou neznámou....ale Okna vesmíru dokořán (a jeden nádherný pořad v Planetáriu) mě dokázala zcela zaujmout ...určitě i díky příjemné osobnosti Jiřího Grygara,kterou vystihl skvěle ve svém komentáři baroko16857 ()

Zajímavosti (2)

  • O výtvarnou stránku pořadu se postaral ve své době stále zakazovaný výtvarník Kája Saudek. (sator)
  • Problém vznikol, keď si niekto všimol, že scenáristom relácie je Vladimír Železný, ktorý sa v roku 1968 zúčastnil na ilegálnom vysielaní proti sovietskej okupácii. Jeho meno museli okamžite stiahnuť z titulkov. (krasomama)

Reklama

Reklama