Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jako každý měsíc přichází čtyřicetiletý počítačový grafik Jan Cvrček za svým sedmdesátiletým otcem Ivanem, který pracoval jako biolog v zoologické zahradě. Jako každý měsíc se spolu vydají na dlouhou procházku Prahou, během níž probírají nejen současný život a vzpomínají na různá období rodinného soužití i nedávnou minulost. Dojde i na společný koníček, letadla, a na historky z jejich okolí. Jan vypráví o známém a jeho kumpánech, kteří se rozhodli ochutnat lidské maso a skutečně to udělali. Otec vzpomíná, jak v lázních úspěšně sváděl zdánlivě nesmělou vdovu a jak neslavně jeho pokus skončil. Oba vzpomínají na své lásky, hořké chvíle rozpadu rodiny i drobnosti, které osudově změnily jejich životy. Zatímco otec se netají touhou po vnoučeti, Jan se svěří s tím, že má již dospělého syna, o jehož existenci neměl donedávna ponětí. Ve stejnou dobu se setká Janova šestadvacetiletá přítelkyně Marta s jeho pětadvacetiletým synem, Slovákem Robertem. Než se jedna i druhá dvojice rozloučí, dojde k zásadním životním změnám, přestože podle Ivana se na světě už dvě miliardy let nic nového nestalo. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

gogo76 

všechny recenze uživatele

V. Michálka považujem za jedného z najlepších súčasných českých režisérov a aj týmto filmom opäť potvrdil svoje kvality. Príbeh je síce jednoduchý , no napriek tomu ma tá jednoduchosť očarila. V poslednej dobe som si dosť obľúbil Ľ. Kostelného a tu mu to celkom pekne odsýpalo. Film je zaujímavo prestrihaný, dialógy sú dobre napísané a navyše kvalitná hudba. K silnejšiemu zážitku tomu predsa len niečo chýbalo, preto slabšie štyri hviezdičky 70%. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kvalitně napsané, natočené i zahrané, ale poněkud odhadnutelné a neobjevné. Z toho mála, co znám od Hakla, tuším, že to bude zřejmě pramenit už z předlohy. Rozhodně ale dialogy nad úrovní 90 % tuzemských filmů a to žvatlání uplyne velmi příjemně i bez nějakých přesahů. Upřímně si přesto nejsem jistý filmovostí tohohle filmu - v podstatě by možná bylo stejně působivé, nebo působivější si to přečíst v textové podobě, což nikdy není u filmů dobré. Neberu to jako protiklad k řemeslné kvalitě, jen je ta kvalita tak jakože "navíc" k zážitku, který pramení odjinud. 3 a 1/2 ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně laskavé a přitom nijak fádní a vlastně originální kafrání o životě,  kterýžto bychom si mohli prožít ty, ty i ty tam vzadu, co se tak krčíš.   Film, k jehož poselství je třeba dospět či zkrátka zestárnout. Před 15 lety mnou prošuměl, teď  mi ta příjemná vůně tohoto filmu snad nějakou dobu utkví. A to nejen díky Somrovu a Novotného  moudře nemoudrému pindání, ale i herečce jedné role Marianě Kroftové. V některých ženských očích by se člověk holt rád utopil. A ano, měla i ňadra, typ výstavní. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tak už je mi jasné, kam se mi ztrácí zásoba pití ze soukromého baru. Já bláhovej podezíral souseda a on mi na to chodí orangutan zaběhnuvší se z nedaleké Trojské ZOO :-) Teď vážně. Tahle nenucená procházka životem a konfrontace stáří s mládím (rodičů a jejich dětí) a kterou navíc tak dobře zná každý z nás, (z toho svého vlastního soukromého života), vám uběhne tak rychle, jako když padáte ze skály a vám se před očima v okamžiku promítne celý váš dosavadní život. A musím (si) přiznat jedno. Přicházel jsem ji na chuť („procházce“) s každou další ubýhající minutou víc, zvlášť, když se začalo (UPŘÍMNĚ) brnkat na vážnější strunu. Jsem nesmírně rád, že pan Somr dostal příležitost dokázat, že je stále plný sil a „umí“, (byť dotyčný nemusí už nikomu nic dokazovat) a ve spojení s D. Novotným vytvořil (lehce) netradiční, ale náramně se doplňující dvojici. Snímek O rodičích a dětech je civilní , nenucená a naprosto přirozená (vztahová) tragi-komedie ze života, kde se obdivuhodně promýchávají úsměvné momenty s těmi vážnými (inu, to je ŽIVOT) a jelikož už „jsme byli“ dost dlouho vážní, dovolte mi komentář zakončit v poněkud odlehčenějším duchu. „Jdi doprdele s koprem!“.... SOUHLAS! :-) a poprosil bych o dvojitej nášup pravý číny a jako druhý chod lehce netradiční ragů! Kdo viděl ví, kdo teprve uvidí, pochopí...... p.s. a ano, řadím se taky mezi ten zlomek z vás, kteří jsou toho názoru, že bez dvojice Kostelný-Kroftová by se jednalo o mnohem větší zážitek. Tahle linie slouží tak max jako rušivý element. Já bych mnohem více uvítal, aby ta „procházka“ pana Somra s D. Novotným nebyla ničím rušena a s pomocí flashbacků do mládí (dětství) nás oba provedli až na konec (procházky). Btw, samotný závěr pohladil po duši a vykouzlil úsměv (tedy alespoň na té mojí tváři). Srovnání s Linklaterem je na místě a musím (si) přiznat, Michálek (resp. scénář) v mém případě z tohoto „minisouboje“ vychází jako vítěz. Možná to bude tím, že už mi dávno není náct. Ještě pár let a v mém případě bude spíš aktuální Babí léto. No, zase tak brzy to nebude :o) ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

"Gény sú gény a ty si moja, " hovorievala moja maminka. Možno preto a možno aj preto, že soboty cirka raz za dva týždne,ale častejšie raz do týždňa chodím na obed k dedkovi a ujovi mi O rodičích a dětech sadol. Boli to dialógy "zo života" a predsa nevyznievali konštruovane, hoci by vydali na niekoľko dní. Ich kondenzácia spolu s nenápadne príjemne plynúcou panorámou uličiek, lúk a lesoparkov Prahy a Michálkovou pevnou réžiou dáva dokopy príjemný film, jemne melancholický, tak trochu cynický, ale najmä trefný. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (15)

  • Literární předloha Emila Hakla, román „O rodičích a dětech“, byla v roce 2002 vyznamenána cenou Magnesia Litera. (rawboy)
  • Hospoda, do které jde Jan Cvrček (David Novotný) na konci filmu již bez otce, je v současnosti již neexistující Nonstop u Adély v ulici Jugoslávských partyzánů. (bubun)
  • Ve filmu si zahrál spisovatel Ivan Landsman jako pán se psem před Šlechtovou restaurací a v závěru filmu jako podivín sedící na stromě. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno