Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jako každý měsíc přichází čtyřicetiletý počítačový grafik Jan Cvrček za svým sedmdesátiletým otcem Ivanem, který pracoval jako biolog v zoologické zahradě. Jako každý měsíc se spolu vydají na dlouhou procházku Prahou, během níž probírají nejen současný život a vzpomínají na různá období rodinného soužití i nedávnou minulost. Dojde i na společný koníček, letadla, a na historky z jejich okolí. Jan vypráví o známém a jeho kumpánech, kteří se rozhodli ochutnat lidské maso a skutečně to udělali. Otec vzpomíná, jak v lázních úspěšně sváděl zdánlivě nesmělou vdovu a jak neslavně jeho pokus skončil. Oba vzpomínají na své lásky, hořké chvíle rozpadu rodiny i drobnosti, které osudově změnily jejich životy. Zatímco otec se netají touhou po vnoučeti, Jan se svěří s tím, že má již dospělého syna, o jehož existenci neměl donedávna ponětí. Ve stejnou dobu se setká Janova šestadvacetiletá přítelkyně Marta s jeho pětadvacetiletým synem, Slovákem Robertem. Než se jedna i druhá dvojice rozloučí, dojde k zásadním životním změnám, přestože podle Ivana se na světě už dvě miliardy let nic nového nestalo. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Inventura vlastních životů cestou odnikud nikam. Myšlenky, staré křivdy, zklamání, naděje, obavy poletující vzduchem, stejně jako hrdinové v osudových okamžicích dvacátého století. Vynikajícím způsobem zahrané role excelujícím Josefem Somrem a Davidem Novotným. Škoda jen těch nepodařených flashbacků, narušujících jinak plynulý příběh otce a syna. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Je to velmi zajímavá křižovatka mezi lidskými vztahy. Celou dobu jsem byla přesvědčená o průměru.. až do jedné chvíle.. Jsem dost filozofický člověk, o všem až příliš přemýšlím. A ve chvíli, kdy jsem ve filmu zaslechla myšlenku, nad kterou si lámu hlavu, zda je něco po tomhle životě a že mě přejde mráz po zádech při představě, že už by jednou nemuselo nic být. Často slýchám, že se už lidé smrti nebojí, já se bojím a ráda slyším, že v tom nejsem ještě sama. A to je to, o čem tento film je.. vypráví o tom, že ono klišé "nesmrtelnost je v našich dětech" je pravda. Díky tomu si mě tento film získal. Je to i velmi zajímavá křižovatka mezi lidskými vztahy. Hezky zpracované. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

V. Michálka považujem za jedného z najlepších súčasných českých režisérov a aj týmto filmom opäť potvrdil svoje kvality. Príbeh je síce jednoduchý , no napriek tomu ma tá jednoduchosť očarila. V poslednej dobe som si dosť obľúbil Ľ. Kostelného a tu mu to celkom pekne odsýpalo. Film je zaujímavo prestrihaný, dialógy sú dobre napísané a navyše kvalitná hudba. K silnejšiemu zážitku tomu predsa len niečo chýbalo, preto slabšie štyri hviezdičky 70%. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Vladimíre Michálku, vy strašně riskujete! Takhle si zahrávat s nezájmem bulváru a návštěvností kin, když si dovolíte neobsadit Trojana, Macháčka, Lišku, Polívku, Aňu, Táňu, či Holubovou!? Což jste se nepoučil u kolegů Hřebejka, Ondříčka, Zelenky nebo Slámy jak se tím zvolna pohřbívá česká kinematografie? Ne?? Tak to je dobře! A já potichu dodávám, abych si to taky nepolepil, že Josef Somr, poslední mistr ze zlaté herecké generace s Davidem Novotným odvedli excelentní výkon, který vydá za celou partu provařených obličejů a půvabná Mariana Kroftová jistě nebude mít takové sucho v puse, až bude hrát v druhém filmu. A vy se Vladimíre držte svého kopyta a budete u mne z porevolučních režisérů i nadále jedničkou. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Chápu, proč se ve filmu nachází dějová linie se synem, zároveň je ale opravdu zbytečná, protože nic nového o vztahu dvou ústředních postav neříká. Všechno lze pochopit jen z rozhovoru Josefa Somra a Davida Novotného. A srovnání s Linklaterem je nejen na místě, ale vyznívá pro Michálka překvapivě slušně. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (15)

  • Hospoda, kde syn (David Novotný) a otec (Josef Somr) poobědvají, je legendární restaurace Na Slamníku, v ulici Wolkerova v Dejvicích. V interiéru vypadá stejně jako ve filmu. (sator)
  • Historka o indické sektě, která se živí lidským masem, je pravdivá. Sekta se jmenuje Aghori, jejíž členové chodí nazí potření jen popelem. Pojídání masa mrtvol je pro ně symbolickým uvědoměním si vlastního skutečného já jako součásti absolutna. (sator)
  • Když připravují otec a syn Cvrčkovi karbanátky, mají do nich připraveno několik velkých cibulí. Když je ale začnou smažit, cibule zůstávají na stole nedotknuty, a když začnou jíst, cibule už na stole nejsou. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama