Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jako každý měsíc přichází čtyřicetiletý počítačový grafik Jan Cvrček za svým sedmdesátiletým otcem Ivanem, který pracoval jako biolog v zoologické zahradě. Jako každý měsíc se spolu vydají na dlouhou procházku Prahou, během níž probírají nejen současný život a vzpomínají na různá období rodinného soužití i nedávnou minulost. Dojde i na společný koníček, letadla, a na historky z jejich okolí. Jan vypráví o známém a jeho kumpánech, kteří se rozhodli ochutnat lidské maso a skutečně to udělali. Otec vzpomíná, jak v lázních úspěšně sváděl zdánlivě nesmělou vdovu a jak neslavně jeho pokus skončil. Oba vzpomínají na své lásky, hořké chvíle rozpadu rodiny i drobnosti, které osudově změnily jejich životy. Zatímco otec se netají touhou po vnoučeti, Jan se svěří s tím, že má již dospělého syna, o jehož existenci neměl donedávna ponětí. Ve stejnou dobu se setká Janova šestadvacetiletá přítelkyně Marta s jeho pětadvacetiletým synem, Slovákem Robertem. Než se jedna i druhá dvojice rozloučí, dojde k zásadním životním změnám, přestože podle Ivana se na světě už dvě miliardy let nic nového nestalo. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

Philippa 

všechny recenze uživatele

Vladimíre Michálku vy jste si nás pěkně rozmazlil. Ne, nebylo to špatné. Ono to bylo dokonce dobré. Pan Somr a David zahráli naposto dokonale. Lubo Kostelný ,ale rozhodně na dvacetiletého syna nevypadal, což ovšem nepokládám až za takový problem. Problem trochu shledávám dlouhé stopáži ,protože to jaksi nikam negradovalo. Druhá polovina byla stejná jako první, ty samé dialogy jen malinko změněné prostředí. Je to škoda , protože rozhodně bylo toho ještě mnoho o vztahu rodičů a dětí nevyřčeno... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

O rodičích a dětech zapadá do současného trendu nežánrových snímků založených na dialozích a věnovaných mezilidským vztahům. Od stávajícího českého (pod)průměru, ale film odlišuje řemeslná kvalita, věrohodnost zmíněných dialogů a zobrazených vztahů. Na druhou stranu Michálek už natočil lepší kousky a některé motivy, jako např. sice očekávaná, nicméně problematická milostná scéna mezi hrdinovým synem a jeho partnerkou, mě jednoduše iritovaly a především jsem Luboši Kostelnému přes veškerý jeho talent a hereckou snahu nevěřil jeho postavu. Je zkrátka na puberťáka poněkud odrostlý. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Michálek mi už počtvrté udělal radost a z toho potřetí je to radost za plný počet. O rodičích a dětech je film, který neubíhá, on plyne. Tak krásně plyne, že vám místy přijde, jako byste se dívali na řeku. Sem tam bouřlivou, ale po většinu času tichou, upřímnou a otevřenou, která vám chce vyprávět, kde všude byla a co všechno zažila. A já se k tomuto vyprávění určitě rád někdy vrátím. 100 %. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Michálek opět nezklamal. Při čtení komentářů mě označení "dvouhodinové konverzace" nenaplnilo nadšením a čekal jsem další nadhodnocenou pseudointelektuální nudu typu Václav. O to příjemněji jsem byl překvapen. Film pěkně odsýpá a skrze moc pěknou kameru se na něj také hezky dívá. To celé podbarvuje výborná, až "nečesky" znějící hudba. A taky výtečně udělané vzpomínky, což je u českého filmu vyjímečné. Herci jsou také výborní, hlavně Lábus mě dostal :) Velmi dobré. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Magické procházení se po denních/nočních ulicích vyšlo náramně třeba Richardu Linklaterovi. Do klábosení o všem možném se vrhl také osvědčený Vladimír Michálek a jednou za tři neděle vysílá do ulic i otce a syna Crčkovi. Povídání je to místy skutečně milé, vězte, že dojde i na výčet synových bývalek nebo na hemeroidy. Procházka a hlavně neúnavný dialog dvou lidí musí stát na originálním scénáři, ale rozhodně nemůže trvat nějakých sto deset minut. Režisér Babího léta má za sebou sice kvalitní spolupracovníky a před kamerou velmi dobré herce, ale vyprávění má svoje limity. Více či méně zajímavé povídání začíná logicky nudit, nepomůžou ani vkládané vzpomínky nebo paralelní příběh odehrávající se na druhém konci Prahy. Michálek natočil sice poctivý český film, obyčejně lidský, ale srdce mu u toho tlouklo jen občas. A to mi nestačí.. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (15)

  • Ivan Cvrček (Josef Somr) bydlí na adrese Jankovcova 96/39 v Holešovicích naproti památkově chráněným budovám Holešovického přístavu. Areál pochází z konce 19. století, je postaven podle projektu architekta F. Sandera v duchu secese s prvky nastupující moderny. (sator)
  • Když připravují otec a syn Cvrčkovi karbanátky, mají do nich připraveno několik velkých cibulí. Když je ale začnou smažit, cibule zůstávají na stole nedotknuty, a když začnou jíst, cibule už na stole nejsou. (sator)
  • Literární předloha Emila Hakla, román „O rodičích a dětech“, byla v roce 2002 vyznamenána cenou Magnesia Litera. (rawboy)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama