Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (937)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jedno z mých prvních anime. Rád bych mu dal plný počet. Za tu fantasii, za tu atmosféru. Někdy mi ale přišlo, že se celý snímek až fanaticky snaží dát nám svoje poselství a právě to ho mírně sráží. Pořád je to ale velkolepá podívaná, která v žebříčcích nejlepších filmů působí jako čerstvý vánek a "něco jiného". Díky i za to. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Pekná animácia,dobré nápady,postavy,dej a hlavne skvelá hudba ale tej fantasy na mňa bolo až miestami moc.Hlavne koniec filmu mi už moc pripadal praštený na hlavu.Miestami ma to už dosť nudilo a hlavne poslednú pol hodinku.Na to ,že je to animák to má dosť vysokú stopáž.Videl by som si to predstaviť aj o takú pol hodinku kratšie.S celého filmu sa mi ale najviac páčila len ta skvelá hudba.Klobúk dolu.Obľúbený soundtrack: Princess Mononoke Theme Song, Legend of Ashitaka, Journey to the West. 70% - 3* ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Toľko krásy som vo filme už dĺho nevidel. Miyazaki dokázal vytvoriť 100% harmóniu obrazu a zvuku bez jediného prešlapu. Pri scénách v lese za zvyku flauty mi bušilo srdce ako o preteky. K tomu nádherný príbeh o hľadaní zmierenia ľudí s duchmi lesa, o symbióze prírody a človeka. Pre mňa je toto štartovací bod môjho záujmu o anime. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Ani den po zhlédnutí dost dobře nedokážu vstřebat dichotomii člověk versus příroda, kterou Mijazaki vystavěl. Já jsem zkrátka z mého kulturního okruhu zvyklý, že klišé podobných příběhů stojí na premise, že konání jdoucí proti přírodě automaticky vyvolává stud, pokud člověk není vpravdě zlosyn, protože v důsledku jsme všichni součástí přírody. Zde to ale nahrazuje samozřejmost, s jakou princ Ashitaka přijímal těžce zpochybnitelnou snahu paní železného města zabít lesního boha a to převážně díky mnohokrát zdůrazňované a nezpochybňované (protože pro aktéry nezpochybnitelné) propasti mezi zájmy (a samou podstatou) člověka a přírody. Ashitaka se zmůže jen na prosby, ať aktéři zanechají svárů, jeho loajalita ale nakonec vždy směřuje k lidské rase, nehledě na to, díky komu přežil různé útrapy a díky komu naopak trpěl. Fascinující a diametrálně odlišné od toho, jak funguje můj mozek. Inu, středověk. Mimochodem Kiddo má pravdu, český dabing materiál hrozně bagatelizuje a svádí mysl diváka nebýt pozorný k obsahu slov. Stejně tak se ztotožňuji s nutným upozorněním fmashe na fakt, že postavy z celého spektra (tedy ať už v našich očích kladných či záporných), v sobě nesou kousek "dobra" i "zla". Pán lesá přináší život i smrt, stejně tak ostatní. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Hayao Miyazaki .. Přeložený název slibuje něco jiného, než pak snímek předkládá ("Štěně San“ resp. "Strážkyně pomstivý přízrak" by asi neznělo dětem tak dobře) aneb princezna v trochu jiném smyslu pojetí. Takže o co tedy jde? Lidé bojují proti lesu a jak vidím, každý je s toho pořádně na větvi. Anime, které nepřináší nic fenomenálního, pouze si barvitě hraje na temnou pohádku, plnou démonů, bohů a rozpolcených lidí. Škoda, že film nedrží nasazené tempo a střední část se poměrně vleče, čímž se příběh rozpíná do nevhodné stopáže. Pokud tím měl být epičtější nějak to nefunguje, spíše se stává nevýrazným. Zelení a Al Gore ovšem musí chrochtat blahem. Já si však pro „nejlepší animák“ (z toho, co mi Hayao Miyazaki zatím nabídl není ani Mononoke jeho nejlepší počin - ale který by si tohle označení zasloužil ještě nepovím, několik málo jeho snímků mi ještě chybí dokoukat..) zajdu do jiné stáje :-) 75%. ()

Galerie (170)

Zajímavosti (26)

  • Česká televize označila snímek za nejúspěšnější japonský film všech dob. (Zdroj: wikipedie.cz) (Kmotr76)
  • Krajina ve filmu je inspirována rozsáhlými lesy na ostrově Jakušima a pohořím Širakami-Sanči na ostrově Honšú. (gjjm)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Miyazakiho pidilidi

Miyazakiho pidilidi

22.12.2009

Blíží se Vánoce, čas pohádek. Jednu tady pro vás máme. Ačkoliv, asi všichni víme, že filmy japonského studia Ghibli nejsou tak docela pro děti. Naši potomci, kterým televize promítají utrhávání hlav… (více)

Reklama

Reklama