Reklama

Reklama

Nepříjemná pravda

  • USA An Inconvenient Truth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (266)

ladko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokument o globálnom otepľovaní a človeku, ktorý oboznamovaniu ľudí s týmto fenoménom po neúspešných voľbách(samozrejme venoval sa tomu už dlho predtým) zasvätil svoj život. Dokument má aj ľudský rozmer a nechýbajú ani vtipné prvky. Myslím, že by sa mal každý zamyslieť nad tým, kam náš život smeruje a hlavne v akých podmienkach budú vyrastať naše deti...A pritom by sa to dalo tak ľahko odvrátiť, lenže človek je veľmi pohodlný... ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Tomuhle dokumentu se snad ani nedá nic vytknout. Bývalý budoucí prezident USA zde prezentuje fakta, ať už ta vědecky doložená nebo i ta na první pohled každému zřejmá, v podstatě ve správných a takřka nezkreslujících souvislostech. Navíc je to všechno podáno velmi srozumitelnou formou. Al Gore prostě znovu dokazuje, že není žádný uspávač hadů a umí oslovit širokou veřejnost. 90% ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

I pokud by pouze polovina ve filmu vyřčeného byla pravda, stačilo by to na přehodnocení mého postoje ke světu a k životu v něm. Hádám, že Al Gore není natolik schopným manipulátorem (a mystifikátorem) jako Michael Moore, prostě jenom svým komentářem doprovází velmi zdařilou PowerPointovou prezentaci (pravda, prokládanou dojemnými vzpomínkami na minulost, ale nad tím se ještě dají přimhouřit oči). Po filmařské stránce se nejedná o dílo kdovíjak výjimečné, jeho význam je však obrovský. Můžete mít námitky, že fakta ve filmu prezentována jsou již dávno známou pravdou, jenže (pokud vím) ještě nikdy nebyla nikým tak stravitelně (a hezky kompaktně) naservírována. Gore je opravdu výtečným řečníkem, přesně a výrazně artikuluje, udržuje kontakt s posluchači, nezapomíná sem tam přihodit nějaký vtípek (a nemusí se nutně týkat politiky). Budí dojem inteligentního člověka, který ví, co dělá a proč to dělá. Na rozdíl o jiných, mnohem větší moc v rukou třímajících. Možná je to jenom dojem, možná, že kdyby jej skutečně zvolili prezidentem, šly by všechny ekologické aktivity stranou a ropa by dále tekla proudem (mamon! mamon!). Kdoví, do lidí je těžké vidět, do politiků obzvlášť. Dvě oscarová ocenění (nejlepší dokument, nejlepší píseň) výraznou měrou pomohla dostat tuto Nepříjemnou pravdu na výsluní, zda-li dostatečně pro vzbuzení zájmu na těch důležitých místech, těžko říct (navíc, zájem není všechno). Navzdory tématu se nejedná o skličující podívanou, Gore se totiž jeví být velkým optimistou. Slovo “naděje“ nepřeceňuje, je si však dobře vědom, že existuje, že JEŠTĚ existuje. Zachránit svět před zkázou nevypadá v jeho podání jako čin hodný leda tak filmového hrdiny, nýbrž každého odhodlaného jednotlivce. Teď už si ale jdu nainstalovat úspornější žárovky. 80% Zajímavé komentáře: Lima, Radko, agathon, 4daPeace ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavý pohled na globální oteplování očima muže, který přešel od reportéra z Vietnamské války, přes senátora až po viceprezidenta a stal se, jak sám říká, "bývalým budoucím prezidentem USA". Muže, který se ekologií zabývá už víc jak třicet let a v tomto směru patří k největším hybatelům americké politiky. Muže, který napsal velké množství ekologických knížek, jehož film byl oceněn Oscarem pro nejlepší dokument roku 2007. Muže, který byl letos nominován na Nobelovu cenu míru a který se bude pokoušet bojovat s následky globálního teplování už letos v červenci v rámci celosvětové sítě koncertů Live Earth. Ale nemusíte si ani tohle uvědomovat, stačí se podívat na film a Al Gore (vzhledem k tomu, že je vynikající řečník) vás naprosto přenese do jiného světa. Vidíte jeho film a rázem máte pocit, že můžete změnit svět, a co je důležitější: máte chuť to udělat. Ano, pojem globální oteplování všichni znají, všichni si to pamatují z nějakých těch komunistických dokumentů, co nám čas od času pouštěli (pouštějí) ve škole, ale Gore je první člověk, kterému se k problému podařilo postavit skutečně zábavnou cestou. Je neuvěřitelně charismatický, uvolněný a neseriózní, nesnaží se do vás za každou cenu narvat spoustu čísel, naopak celý dokument proloží řadou komiksových minivideí a vtipů na celý problém globálního oteplování. Také celkem netypicky hovoří právě k Američanům jako lidem, kteří mají globální oteplování na svědomí. Na jednoho z nich a ryze americký film celkem netypické. Dodnes jsem jeho Nepříjemnou pravdu viděla třikrát a ani jednou jsem ji nemohla před koncem jen tak odložit. Možná dokument není nijak zvlášť akční a napínavý, ale skutečně vás donutí alespoň na chvíli přemýšlet nad daným problémem. A je mi úplně jedno, že Gore ve filmu prezentuje i svůj osobní život, protože naproti všem předpokladům se do prezidentských voleb nijak nežene. Říkám si, jestli to ale není i trochu škoda... ()

heyda 

všechny recenze uživatele

ÚŽASNÉ!!! Konečně někdo. Konečně se ukázal člověk jako Al Gore, který upozornil jasnými fakty na obrovský problém, dokázal vybudit davy lidí k činnosti a já jsem mu věřil každý slovo. Perfektní řečník, škoda, že neporazil tehdá neschopáka George Busche. Ale těžko říci, jak a co by se pak dělo. Tohle je prostě krásný a velice důležitý film, který jsem zhlédnul poprvé ve škole a myslím, že tento film přesně do školy patří. Ani krátké náhledy do Gorova života mi vůbec nevadili. Po zhlédnutí jsem se fakt styděl za celé lidstvo, čeho všeho jsme pro prachy schopni. Přitom právě naše planeta by měla být to první co chránit a o co se starat. Tomuhle naučně zábavnému filmu, který vyniká nádhernou vizuální stránkou patří 5 hvězdiček. O tom jsem ani na vteřinu nepochyboval. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

  • Aj vďaka tomuto dokumentu získal Al Gore v roku 2007 Nobelovu cenu mieru. (Greenpeacak)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama