Reklama

Reklama

Taxidermia

  • Maďarsko Taxidermia (více)
Trailer 1
Maďarsko / Rakousko / Francie, 2006, 91 min

Režie:

György Pálfi

Hrají:

Csaba Czene, Gergely Trócsányi, Adél Stanczel, Marc Bischoff, Erwin Leder, Maria Bodor, István Znamenák, Piroska Molnár, Réka Lemhényi, Gyula Kiss (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Tři příběhy – tři historická období. Tři muži – děd, otec a syn. Jeden touží po lásce, druhý po úspěchu, třetí po nesmrtelnosti. Děd žije svými fantaziemi a za zimních večerů se v promrzlém chlévě zahřívá vzrušujícími sny. Nic ho nemůže zastavit v jeho plodné představivosti. Otec je proslulý šampion v soutěžích jedlíků v časovém limitu, jenž se snaží dostihnout svůj vzor, evropského mistra jedlíků. Syn vycpává zvířata. Zabývá se něčím, co si nikdo nedokáže ani v nejbujnější fantazii představit. Příběhy děda, otce a syna, jež se odehrávají ve třech dějinných obdobích, nastavují zrcadlo zvrácené době i společnosti. Režisér o svém filmu říká: „Nemám potřebu vyprávět o sobě, ale o věcech, které jsou pro mne důležité. Objevil jsem svět povídek Lajose Partiho Nagye, které by klidně mohly být moje. Dvě jeho povídky tvoří základ tohoto příběhu o rodině. Ve scénáři jsem k nim přidal tři generace a pro sebe místo vypravěče.“ (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (472)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprosto suprová bizardní, zvrácená, ujetá a dekadentní záležitost!! Sice to vypadá jako tři příběhy, ale ty jsou vzájemně "pokrevně" propojené. Sledujeme úryvky ze životů tří generací, z nichž jedna je bizardnější než druhá. Fakt mazec, ty první dva příběhy nejsou ještě tak plně rozvinuté a ani neumožňují tušit, co se bude odehrávat dále. Ta naprostá nevypočitatelnost tvůrců a nepředvídatelnost děje mě fakt dostávala. Úplný závěr je pak naprosto famózním vyvrcholením zvrácenosti, bizardnosti a humusu ... Dost mi to pocitově připomínalo mnohem starší a málo známý belgický kousek Vase de noces (1974), který byl ještě mnohem odpornější, ale ne tak zajímavý a už vůbec ne nápaditý ... Lidský a zvířecí odpad, oplzlost, hnus, odporné scény, smutek, beznaděj, hledání, sebedestrukce, zvrácenost ... to je TAXIDERMIA!!!!! Bravo!!!! ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Taxidermia, aneb jak se průměrně prohonit a prožrat první hodinkou a popustit tak uzdičku závěrečné povídce, která ty předchozí parádně sešívá dohromady a vytváří z celého filmu celek, který si vás nádherně vycpe hlubokými dojmy. Dědula a taťka to maj u mě na pomezí dvou tří hvězdiček, podařený synáček, co nejen zvířátka rád plní, do mě nacpal celejch pět, jen zašít to nestačil. Sakum prdum je tohle taková sekaná svíčková. 70% ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Toto je dokonalé filmové a príbehové šialenstvo, ktoré by za pozmenení čolen jednej nitky dejovej línie mohlo dopadnúť ako úplné fiasko. 'Taxidermia' je však dôkazom, že i šialené môže byť niekedy geniálne. Je už len na divákovi, či medzi tým dokáže nájsť tú správnu hranicu a užívať si tak tento svojský film. 85%. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Brutálně nechutná provokace, podaná s nevídanou vynalézavostí, elegancí a citem. Nejsem si jistý, jestli Taxidermia o něčem vypovídá (snad o duševním zdraví svých tvůrců), nebo je to jen obzvlášť ulítlá a vizuálně nápaditá onanie, každopádně se mi líbila. Jen ať se o něco podobného nepokouší nějaký český filmař! :) ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Myslím, že režisér se ani tak nesnažil diváka šokovat, jako spíše jít svojí "a(rt/l)ternativní" cestou. Dvakrát se mu to parádně povedlo, potřetí šlápnul trošku vedle. Já se první dvě rodinné etapy perfektně bavil .. a to se za zvrhlíka nepovažuju (i když kdo ví :o). Takže 80% za to, že mi ke konci do smíchu už tolik nebylo. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Obraz z původní scény, kdy vojákovi hoří penis, použil jako obal své desky Taxidermia brazilský DJ Amon Tobin, který zároveň skládal i hudbu k tomuto snímku. (Kaučuk03)
  • Všiměte si v galerii třetího obrázku, žena po levé straně drží v ruce českou vlajku. (Kaučuk03)
  • Režisér György Pálfi vyhrál na soutěži Sundance/NHK Filmmakers Award v roce 2004 10 000 amerických dolarů. Ve té době byl snímek Taxidermia ještě v předprodukci, a tak mohl peníze použít právě na svůj další film. (bestlama)

Související novinky

Rozhovor: Gergely Trócsányi (Taxidermia)

Rozhovor: Gergely Trócsányi (Taxidermia)

19.01.2007

Ano, i ve skutečnosti je Gergely Trócsányi mohutný, jako ve filmu. Když jsem přišla na rozhovor, seděl za stolem potaženým dekorativní kožešinou z nějakého bobra, pohodlně zabořený do sedačky vedle… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama