Reklama

Reklama

Hedvábná cesta

  • Kanada Silk (více)
Trailer

Psala se tehdy šedesátá léta 19. století a šarmantní francouzský bohatý syn starosty Hervé Joncour v podání Michaela Pitta měl všechno, o čem ostatní muži sní. Výnosnou práci, luxusní hřejivý domov a v něm především čarokrásnou milující ženu s tváří Keiry Knightleyové. A přesto nebyl zcela spokojený. Chyběly mu totiž životní výzvy. I z toho důvodu se nakonec vydal do Japonska, v té době téměř nepřístupného cizincům, aby jednal s tamějšími hedvábnými magnáty o možnostech interkontinentální spolupráce a pokusil se zařídit obchod snů. Nakonec ale v zemi vycházejícího slunce nalezl mnohem víc, přičemž možnost propašovat zapovězené hedvábné červy do Evropy byla tím nejmenším. Japonsko nabídlo svému hostu především lásku dívky, konkubíny, jejímuž půvabu navzdory všem kulturním a společenským překážkám Joncour okamžitě propadl. Tím se ale dostal před nevyhnutelnou volbu. Vynikající kamerou a hudební složkou, z pera Ryuichiho Sakamota, působící obrazové romantické drama natočil v roce 2007 kanadský režisér François Girard, jehož unikátní smysl pro poetiku mohlo české publikum ocenit již v roce 1998 v nezapomenutelných Krvavých houslích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Odmyslím-li si naprosto pitomě vykreslený příběh a podprůměrné herecké výkony (Keira nikdy hereckým uměním zrovna neoplývala a se svou "krásou" to prostě napravit nedokáže. M. Pitt se zase stále tváří, jako by ani nevěděl, v jakém filmu hraje), zůstane už jen čistá nuda vyplněná občasným krásným záběrem, který ovšem nedokáže nahradit požadovaný požitek z filmu. Ubohost. 3/10 ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Hedvábná cesta je lehce cestovatelsko-romantické drama o muži, který nakupuje v Japonsku vajíčka bource morušového a přitom poznává tamní kulturu a i jednu ženu, a to ve Francii na něho čeká jeho krásná manželka:). Keira Knightley a Sei Ashina jsou krásné ženy a je těžké si mezi nimi vybrat pro hlavní postavu. Pokud máte rádi pomalé záběry krajiny a zasněžené Japonsko, tak doporučuji. Příběh mě docela zaujal, že si asi přečtu i knihu od Alessandra Baricca: Hedvábí. 80 %. ()

Reklama

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Keira teda v roce 2007 moc štastnou ruku při volbě rolí neměla. Tenhle film je jasnej už od začátku, takže od něj člověk nemůže čekat nic moc víc než poetickou podívanou s pěknejma japonskejma krajinkama. Bohužel Michael Pitt je hnusnej, slizkej a odpudivej a jeho hypersmutnej pohled by se nejlépe hodil pro prokletého básníka než pro zlomeného chlapíka, jehož ženuška natáhla brka. A je fakt těžko uvěřitelný, že zrovna tenhle "sekáč" napřed zbouchne Keiru a pak nějakou sexy japonku. Nicméně po tý, co jsem už téměř usínala, se ve filmu objevila alespon jedna super hláška, kdy japonec sledující ptáky se následně oblíkne před Pittem a prohlásí "tak už jste je viděl taky". Ale to se musí vidět. No holt podobná slátanina jako Pokání. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: François Girard, Michael Golding .. I knew a man once who built his own railroad. And the beautiful thing is, he built it completely straight, without a single curve. He had a reason for that. I can't recall what it was. The reasons get forgotten. __ Pomalé, malebné, evropsko-orientální. Vizuál je naprosto ohromující. Výprava a cit kamery pro scénu a nejrůznější kompozice je prostě výtečný. Pro snímek, který předlohu převypráví jen s minimem dialogů je tohle základní kámen úspěchu. Příběh je sice o staré dobré lásce a jejích nesnázích na pozadí obchodu s hedvábím, ale má svou sílu, i když jsem byl v úvodu značně skeptický. O zbytek se pak postará překrásná hudba Ryuichi Sakamoto, založená převážně na minimalistických klavírních melodiích. Spolu s režii se jedná o formálně velice povedený snímek. Herecké obsazení typově sedí, zvláště Keira Knightley touhle další přesně zvolenou rolí opět potvrzuje mé, jinde již mnohokrát zmíněné, pochvaly. Je úžasná, jak se jen na malém prostoru dá. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Presne z takýchto dôvodov radšej pozerám filmy, na ktoré mám chuť a náladu. Hodvábnu cestu sme začali pozerať náhodne a veru som sa dosť nudila. Za iných okolností by som si možno užívala jej poetiku, zábery na prírodu a éterické ženské bytosti... Ale nejako to nevyšlo a minula sa účinkom. Je to pekný životný príbeh a príjemný melodramatický opus, ale nijako ma nezasiahol. A Michael Pitt si nevedel získať moje sympatie. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Film je natočen podle románu Alessandra Baricca, který v ČR vyšel pod názvem Hedvábí. (Yardak)
  • První zmínky o chovu bource morušového spadají už do 3. tisíciletí př. n. l. Výrobní monopol na hedvábí držela Čína až do 6. století (n. l.), pokus o vývoz technologie se trestal smrtí. (formelin)

Reklama

Reklama