foto

Kenneth Welsh

  • nar. 30.3.1942 (76 let)
    Edmonton, Alberta, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kenneth Welsh je kanadský filmový a televizní herec, někdy vystupující pod zkráceným jménem Ken Welsh. Divákům je znám především jako mnohotvárný ničema Windom Earle z kultovního seriálu TWIN PEAKS /1990-1991/ a jako postava otce Katharine Hepburn ztvárněné Cate Blanchett v životopisném snímku THE AVIATOR /2004/.

Welsh se narodil v Edmontonu ve státě Alberta. Jeho otec pracoval jako zaměstnanec kanadských železnic. Vyrůstal v Albertě a na škole studoval drama. Později se přestěhoval do Montrealu a navštěvoval National Theatre School. Po získání doktorátu na University of Alberta se zúčastnil konkursu na divadelní festival Stratford Festival v Ontariu a následujících sedm let jeho kariéry strávil na divadelních prknech.

Welsh ztvárnil několik historických postav jako Thomase E. Deweye, Colina Thatchera, Harryho S. Trumana /dvakrát/, Thomase Edisona, Jamese „Scotty" Restona, generála Harryho Crerara nebo Jamese Bakera. Jako guest star vystupoval v uznávaných TV seriálech DUE SOUTH /1994-1999/ a SLINGS AND ARROWS /2003-2006/. Ve válečné romanci LEGENDS OF THE FALL /1994/ hrál po boku Anthonyho Hopkinse a Brada Pitta postavu Sheriffa Tynerta.

Za roli ve hře „The Resistible Rise of Arturo Ui" v divadle Goodman Theatre v Chicagu byl oceněn cenou Joseph Jefferson pro nejlepšího herce v hlavní roli. V roce 1984 byl nominován na cenu Genie Award pro nejlepšího herce za ztvárnění postavy Reno Colta ve filmu RENO AND THE DOC, napsaným a režírovaným Charlesem Dennisem. V roce 1997 režíroval Welsh naopak Dennise ve hře „SoHo Duo" v divadle West Bank Theatre v New Yorku. V roce 2003 obdržel řád Order of Canada /C.M./.

Jeho role vice-prezidenta Spojených Států v katastrofickém snímku THE DAY AFTER TOMORROW /2004/ vyvolala řadu kontroverzí kvůli jeho fyzické podobě s Dickem Cheneym, který v tu dobu byl skutečným vice-prezidentem USA. Režisér Roland Emmerich později potvrdil, že Welshe vybral právĚ kvůli tomu. V roce 2005 hrál postavu Dr. Muellera v krimi-hororu THE EXORCISM OF EMILY ROSE.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2017 Awakening the Zodiac
Chicanery
2016 A Nutcracker Christmas (TV film)
Ježkův domov - vyp.
Nicota
Undercover Grandpa
2015 The Ballad of Immortal Joe
2014 Wet Bum
2013 Cottage Country
Loupež na úrovni
2012 Dávné tajemství
Luke a jeho příběh
2009 Grey Gardens (TV film)
Survival of the Dead
2008 Dcera nevěsty (TV film)
Kit Kittredge: Odvážná novinářka
Nothing Really Matters
Obdiv
2007 Booky & the Secret Santa (TV film)
Fantastická čtyřka: Silver Surfer
Hedvábná cesta
2006 Cesta k vítězství (TV film)
Síly temna
Špatným směrem
2005 Karol (TV film)
Mlha
Naši otcové (TV film)
Pes za všechny peníze
Stupeň 7: Konec světa (TV film)
V moci ďábla
Čtyři bratři
2004 Den poté
Hokejový zázrak
Letec
Wild Guys, The
2003 Akta Pentagon (TV film)
Bad Faith
Cesta k ledu (TV film)
Eloise a Vánoce (TV film)
Eloise v hotelu Plaza (TV film)
2002 Man Who Saved Christmas, The (TV film)
Matthew Blackheart: Monster Smasher (TV film)
Smrt v klášteře (TV film)
2001 Ohnisko nenávisti
Přístav (TV film)
Skandál v Čechách (TV film)
Tajemný ostrov (TV film)
Zastřelte Reagana (TV film)
Znamení čtyř (TV film)
2000 G-Saviour (TV film)
Kdo zabil děti z Atlanty? (TV film)
Love Come Down
Love and Murder (TV film)
Magická zbraň (TV film)
Pes baskervillský (TV film)
Úmyslný čin (TV film)
1999 Chladnokrevná hra (TV film)
External Affairs
G-Saviour (TV film)
Revenge of the Land (TV film)
Vendeta (TV film)
1998 Bouřlivý mys (TV film)
Edison: The Wizard of Light (TV film)
Seznam mrtvých (TV film)
Skandální příběh Jacqueline Susannové (TV film)
Tunel strachu (TV film)
Válka v Zálivu (TV film)
1997 Absolutní moc
Habitat - Znovuzrození ráje
Joe Torre: Curveballs Along the Way (TV film)
Nesprávný muž
Třetí dvojče (TV film)
Vražedné ticho (TV film)
1996 Eikó no kjóki
Portraits of a Killer
Turning April
Úniková klauzule (TV film)
1995 Choices of the Heart: The Margaret Sanger Story (TV film)
Danielle Steel: Moji synové (TV film)
Kissinger and Nixon (TV film)
Margaret's Museum
Skrýš
Spiknutí (TV film)
Tanec v temnotách (TV film)
1994 A pak tam byl jeden (TV film)
Boozecan
Deník Evelyn Lau (TV film)
Getting Gotti (TV film)
Harlequin 2 - Jiná žena (TV film)
Legenda o vášni
Pavouk a moucha (TV film)
Timecop
Touha smrti V
Whale Music
1993 Amoureuses, Les
Dieppe (TV film)
Pouta lásky (TV film)
Shattered Trust: The Shari Karney Story (TV film)
Úplné bezvětří 2 (TV film)
Žena na útěku - Příběh Lawrencie Bembenekové (TV film)
1992 Dead Ahead: The Exxon Valdez Disaster (TV film)
Dobrý boj (TV film)
Mother's Right: The Elizabeth Morgan Story, A (TV film)
Trýznivé pochybnosti (TV film)
1991 Deadly Betrayal: The Bruce Curtis Story (TV film)
High Country (TV film)
Love, Lies and Murder (TV film)
Podvod podvodů (TV film)
Velké sousto
Vánoce na Divison Street (TV film)
1990 Detektiv Janek: Sedmkrát vražda (TV film)
Detektiv Janek: Vražda v černobílém (TV film)
Nováček
Perfectly Normal
Poslední nejlepší rok mého života (TV film)
Zabiják (TV film)
1989 Champagne Charlie (TV film)
Lednový muž
Love and Hate: The Story of Colin and Joanne Thatcher (TV film)
Poslední svědek
T a T
Záhady Dicka Francise: Cena krve (TV film)
1988 Dům na Carroll Street
Jiná žena
Krokodýl Dundee 2
Liberace: Behind the Music
Vražda Mary Phaganové (TV film)
1987 A potom zemřeš
Loyalties
Vražedné očekávání (TV film)
Zlaté časy rádia
1986 Hořkost
Lost!
Murder Sees the Light (TV film)
Screwball Academy (TV film)
Výstup
1985 Dokonalí
Láska a podvody (TV film)
The Cuckoo Bird (TV film)
War Boy, The
1984 Covergirl
Reno and the Doc (TV film)
Zamilován
1983 Hot Money
Tell Me That You Love Me
Zlo neznámého původu
1980 Double Negative
F.D.R.: The Last Year (TV film)
Phobia
1979 Riel (TV film)
1977 Brethren (TV film)
1975 School for Scandal, The (TV film)
1974 Edith Piafová
1969 The Three Musketeers (TV film)
1964 Selkirk of Red River

TV seriály

2017 Salvation (TV seriál)
From Russia, With Love (S01E08)
Černá listina (TV seriál)
Dr. Bogdan Krilov (No. 29) (S04E19)
Saving Hope (TV seriál)
All Our Yesterdays (S05E09)
2015 The Expanse (TV seriál)
Remember the Cant (S01E03)
2014 The Best Laid Plans (TV seriál)
The Divide - Zlom (TV seriál)
2011 Městečko Haven (TV seriál)
Krev je víc než voda (S02E07)
2007 St. Urbain's Horseman (TV seriál)
Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Archa (S03E16)
2005 Případy detektiva Murdocha (TV seriál)
Under the Dragon's Tail (E03)
Smallville (TV seriál)
Lexovy Vánoce (S05E09)
1998 Právo a pořádek (TV seriál)
Disappeared (S08E19)
1997 Krajní meze (TV seriál)
Bouře (S03E09)
1995 Dark Eyes (TV seriál)
Akta X (TV seriál)
Zjevení (S03E11)
1991 Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Beyond Life and Death (S02E22)
Miss Twin Peaks (S02E21)
The Path to the Black Lodge (S02E20)
další epizody (9)
1990 Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Masked Ball (S02E11)
1989 Gideon Oliver (TV seriál)
1985 Divadlo Raye Bradburyho (TV seriál)
Marionettes, Inc. (S01E01)
Empire, Inc. (TV seriál)
1977 Newcomers, The (TV seriál)
The Great Detective (TV seriál)
1976 For the Record (TV seriál)

Dokumentární

2013 Počasí, které psalo dějiny (TV seriál) - vyp.
2007 Secrets from Another Place: Creating Twin Peaks
2006 Severská mystéria (TV seriál)
2003 Madness of King Richard (TV film)
1998 Man Who Might Have Been: An Inquiry Into the Life and Death of Herbert Norman, The
1995 Hirošima (TV film)
1992 Kurt Browning: Life on the Edge (TV film)
1965 The Overfamiliar Subordinate

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace