Reklama

Reklama

Marcela

Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární série Manželské etudy široce zachycuje čtvrtstoletí české společnosti pozorováním osudu několika manželských párů. Jejich kauzalita je daná metodou, kdy sám čas skládá příběh. Jedním z nejsilnějších byl příběh Marcely, které na konci natáčení tragicky zemřela dcera. Cyklus právě vysílala televize a diváci vstoupili do dalšího dění. Zoufalé ženě se snažili pomoct, posílali jí dary a peníze. Režisérka s ní byla i nadále v každodenním kontaktu a pokračování emocionálně vypjaté situace tak dalo vzniknout celovečernímu filmu. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

tron 

všechny recenze uživatele

„Bolo horšie.“ Dokument pravý ako smrť. Bohužiaľ doslova. Zasiahne, keď to najmenej čakáte. Silný ako slzy ženy, ktorá prvých 50 rokov života neplakala. Marcela bola najskôr len jednou zo sledovaných v Třeštíkovej časozbernej televíznej sérii Manželské etudy, ale jej príbeh bol natoľko silný, že v roku 2006 dostala celovečerák, ktorý išiel do kín. Na prvé pozretie úchvatné a desivé. No na druhé? Každý by si mal najskôr pozametať pred vlastným prahom, ale aj tak sa ma uchvacuje, ako Marcela stále hovorí o zlej sociálnej situácii, ale v každej scéne má cigaretu. Ak by si tento drahý (a zdraviu škodlivý, ale to jej je evidentne jedno) špás odtrhla od úst, hneď by mala pre decká pekné peniaze navyše na stravu alebo oblečenie. Otázny je tiež postoj jej dcéry, ktorá si nikdy nenašla poriadne zamestnanie, ale keď si nájde priateľa, tak prvé, nad čím premýšľa, je to, kedy s ním otehotnie (chápem, príspevok z materskej je lepší, než chodiť do roboty). Marcela 25 (25!!!) rokov si hľadajúca prácu? Wtf? Za viac ako dve desaťročia si ju jednoznačne nenájde iba človek, ktorý si ju (z rôznych dôvodov) nájsť nechce, to je snáď každému jasné.Viem, áno, je trocha svinské takto písať o žene, ktorá TOTO zažila, ale nedalo mi to, prepáčte. ()

Laborant 

všechny recenze uživatele

Zatímco osobní příběhy Reného a Katky jasně poukazují na životní pouť plnou nástrah a překážek, kterou si hlavní aktéři vybrali sami, je příběh Marcely druhou stranou mince, ve které můžeme vidět boj o vlastní existenci. Dokumenty o Reném a Katce mě spíše zneklidňovaly a uváděly v zuřivost, obzvláště pak majetkové krádeže, kterých se oba dopouštěli. V tomto ohledu jsem velice striktní a v debatě jasně nesmlouvavý. U druhé strany mince, v případě dokumentu o Marcele, jsem byl spíše zarmoucený. Doposavad na Marcelu myslím a velice jí obdivuji za její statečnost, se kterou si ve svém životě stále vyšlapuje cestičku. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Věřit v převtělování a karmu, tak bych se s předchozí inkarnací Marcely rozhodně setkat nechtěl. Takhle si můžu akorát tak povzdechnout nad jejím těžkým údělem. Marcele (nyní myšleno dokumentu) to opuštěně sedne více než v rámci Manželských etud. Není horší či lepší než zbylé osudy, ale v průběhu let se, i díky změně přístupu Třeštíkové, tenhle časosběrný počin dostal přeci jen jinam než těch zbylých pět. Přesto mi René nebo příběh Ivany a Václava přijdou ve výsledku jako lepší časosběrné dokumenty. Když nic jiného, tak jsem u nich takřka neustále neměl pocit, že bych danou situaci mnohem raději viděl z pohledu druhého zainteresovaného (rodičů, Jiřího, samotné Třeštíkové, Ivany, Marceliny sestry apod.). ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Manželské etudy jsem viděl všechny, tedy i Marcelin příběh a ve verzi "pro kina" mě trochu zaskočilo, jak málo nového tam bylo přidáno. Většinu času bylo k viděné to už viděné, i když lehce přestříhané. Chápu ale, že pro ty, kteří se s Marcelou seznámili poprvé, to musel být šok (nikoli ve stylu zpráv na Nově, ale v tom lidském). Takže mé plné hodnocení patří spíš uvedenému seriálu, který považuji za pokud ne v určitém pohledu geniální, tak určitě vyjímečný, a to v celosvětovém měřítku. A "obyčejná, ale přesná" Helena Třeštíková je pro mě dokumentaristický opak "feministicky egoistické" Olgy Sommerové. ()

frxXx 

všechny recenze uživatele

Ťažko hodnotiť takýto typ diela. Na jednej strane krutý osud hlavnej postavy, ktorý navyše nieje výmyslom, silne poznačí každého diváka. Vyzdvihnúť treba aj prácu autora, ktorý mal trpezlivosť na diele pracovať toľké roky. Asi by ťažko mohol predpokladať, čo Marcelu bude v živote čakať a aký silný film vznikne z vtedajšej jej bezvýznamnej nahrávky. Ale na druhej strane môže byť "rád" krutému osudu hlavnej postavy inak by sme asi nič nevideli. Ale ja aj tak Marcelke dávam 5***** ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Příběh Marcely a jejího exmanžela Jiřího byl již při natáčení v osmdesátých letech svým rozsahem připraven na uvedení do kin pod názvem Z lásky (1988). Dovyprávění osudu Marcely ve snímku z roku 2007 je podle slov autorky Heleny Třeštíkové pouze logickým vyústěním událostí. (hippyman)
  • Na plzeňském festivalu českých filmů Finále získal snímek roku 2007 cenu pro nejlepší dokument, čímž se stal držitelem Zlatého ledňáčka. (Tom_Lachtan)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama