Reklama

Reklama

Létající Skot

  • Velká Británie The Flying Scotsman (více)

Biografické drama natočené v britsko-německé koprodukci vychází ze skutečného životního příběhu skotského cyklisty Graema Obreeho, který v roce 1993 ohromil celý sportovní svět. Jako nezaměstnaný amatér totiž překonal světový hodinový rekord na vlastnoručně zkonstruovaném kole, jež sestavil ze železného šrotu. Graem, který vyrůstal v Ayrshire, byl vždycky bojovník. Ale když zkrachoval jeho obchod s koly, neměl peníze ani sponzory na to, aby si splnil svůj sen a mohl se přihlásit se do světové cyklistické soutěže. Přesto se nevzdal a nakonec se mu podařilo dostat se na závody do Norska. Tím ale jeho osudový příběh o nezlomné lidské vůli teprve začal… Režii má Douglas Mackinnon, v hlavní roli Jonny Lee Miller, dále hrají Billy Boyd, Laura Fraserová, Brian Cox ad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pozrel som si priemerne kvalitnú športovú dramu o športe a o športovcovi o ktorých som predtým nikdy ani len nepočul. Pod pojmom cyklistika si predstavujem čosi ako je napríklad Tour de France. Ale ako vidím i rýchlostná, oválna trať má niečo do seba. Mňa to síce moc neberie, ale určite to má vo svete svojich nadšených fanúšikov. Ku filmu by som sa vyjadril v podobnom duchu. Nijak zvlásť ma neoslovil, no svojim spôsobom ma zaujal. Veľmi ma potešil Jonny Lee Miller v hlavnej úlohe. Zaslúžil si už konečne účinkovať vo filme, kde je uvedený ako prvý z hercov v úvodných titulkách. No stále dúfam, že ho uvidím v ešte výraznejšej, titulnej role. Cítim v tomto hercovi silný, stále zatiaľ nevyužitý, potenciál. *** ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Sportovní drama, tentokrát z cyklistického prostředí. Nemohla jsem si pomoct, ale v Billy Boydovi jsem pořád viděla malého hobita. No, a když už do toho pletli jeho duševní onemocnění (viděla bych to na depresi), které zde i hrálo významnou roli, možná tomu mohli dát větší prostor. Celkově se to ale hodně povedlo, namíchán správný koktejl všeho toho napětí a emocí a zvratů a naděje a zoufalství, určitě stojí za shlédnutí. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nikterak dramatickým způsobem zpracovaný "životní příběh" slavného cyklisty. Létající Skot se pohybuje spíše v poklidných, příjemných vodách, s občasným zašploucháním amerického patosu a otřepaných, papírem šustících frází. Jonny Lee Miller je sympaťák, ale jinak mě svým výkonem moc neohromil. Brian Cox tradičně skvělý. Obsažný dialog, který vede Brian s Jonnym kdesi u vody mi byl pocitově více než blízký. Ale Billy Boyd... ten roztomilý, rozkošný a nevinně působící malý chlapík dokázal s klidem zastínit i tu hlavní bicyklistickou hvězdu:) Pipin shodil kudrnaté vlásky, oddechl si po cestě "tam a zase zpátky" a vydal se trénovat svého kamaráda. Možná aniž by tušil, kolika lidem se ve filmu bude líbit více on, než závodník Graem Obree. Mně rozhodně:) ()

Looser 

všechny recenze uživatele

Ok nemám kolo, nejsem cyklista a tak mně tenhle film moc nedostal. Bylo to příjemné pokoukání na sportovní film o člověku, který mimo svých soupeřů musel porazit hlavně sám sebe. Herci hrajou slušně, scénář ok, pouze na produkci je znát nižší rozpočet a možná i delší stopáž a zodpovězení otázek by pomohlo. A ač je to neuvěřitelné i tady hraje Brian Cox :-) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Snímok síce zapadol presne do okruhu slušných športovo-motivačných snímkov, no v emotívnej rovine však ani nepriniesol so sebou nič nové, nič také čo by vyčnievalo nad ostatné. Príbeh samotný je ale zaujímavý a plný prekvapení. Možnosť sebarealizácie zdá sa nepozná hraníc, stačí obyčajná práčka a super bicykel je na svete... Dobre sa na to pozeralo. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Príbeh prvýkrát zaujal scenáristu Simona Rose už v roku 1994. Napísal teda scenár filmu založený na Obreeho autobiografii, tiež nazvanej "The Flying Scotsman", avšak film bol niekoľkokrát zrušený. V roku 2002 tesne pred štartom produkcie skolaboval hlavný americký investor. Následne Rada East Ayrshire odmietla poskytnúť sľúbené peniaze s tým, že si nemyslí, že by tým prispela komunite. Až v roku 2006 sa konečne veci pohli a začalo sa natáčať. (Arsenal83)
  • V decembri roku 2009 bol Greame Obree uvedený do Britskej cyklistickej siene slávy a v marci nasledujúceho roka do jej škótskej obdoby. (JimWayne)
  • The Seattle Times ocenili Millerov herecký výkon a označil ho za „obrovsky sympatického a príťažlivého“ v role Obreeho. Tiež ocenili "skvelú vedľajšiu rolu", ktorú stvárnil Brian Cox. (Arsenal83)

Reklama

Reklama