Reklama

Reklama

Neznámá

  • Itálie La Sconosciuta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh mladé Ukrajinky žijící v italském městě brzy odhalí její smutnou minulost plnou násilí a ponižování. Ve snaze dosáhnout svých snů se snaží za každou cenu dostat práci. Stane se domácí hospodyní v bohaté rodině a stále více se jí rodina stává bližší. Ale jednoho dne přichází někdo z její minulosti a přináší nové zlo a násilí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Ponurý příběh neznámé Ukrajinky, která se zničeho nic objeví v jednom Italském městečku a uchází se o práci hospodyňky. Vypadá to, že chce zapomenout na minulost a začít nový život na novém místě. Nejprve vše vypadá nevinně, ale postupem času se dozvídáme, že z nějakého důvodu jí jde o konkrétní místo u konkrétní rodiny. Když se věci začnou ubírat správným směrem a už už to vypadá na šťastný konec, kterého se Irina dočkala, temná minulost ji dohoní. Velkolepé drama se skvělou herečkou v hlavní roli. Depresivní atmosféra a prostřihy do Irininy minulosti v divákovi vyvolávají pocity bezmoci a soucitu a ten se pak alespoň trochu dokáže vcítit do její kůže a sympatizovat s ní, ať už k cíli dorazila jakoukoli cestou. U tohoto filmu si alespoň na chvíli uvědomíme, jak je někdy osud krutý a ne vždy je vše, co děláte, tak úplně ve vašich rukou. Pár klišé a sporným momentům se ani tady nevyhneme, ale jinak vřele doporučuji a slabším povahám radím připravit si kapesníčky. 80% ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Ne zcela běžný a průměrný film. Giuseppe Tornatore nám vypráví strhující děj doslova jen a jen obrazem. Dialog se zde stává pouze nutným doplňujícím prvkem v okamžicích, které nejdou vyjádřit jinak, než slovy. Jde o vynikající drama se špetkou až téměř hororových scén s psychologickým nádechem. Pro milovníky napětí a příběhů, které se klidně mohou kdykoliv a kdekoliv stát je to od skvělého italského režiséra a scénáricty Tornatore nádherný dárek. ()

Reklama

major.warren 

všechny recenze uživatele

Neznámá je silný film. Tornatore je mistr, i přesto, že už natočil ještě o chlup oslnivější díla. Baví mě ale jak přirozeně umí dohromady propojit lidské drama, temný thriller, nádhernou hudbu Ennia Morriconeho a vlastní poetiku. Je to perfektně napsané (De Rita/Tornatore) a skvěle zahrané. Ksenija Rappaport v hlavní roli je naprosto excelentní. Rovnocenným partnerem je jí i Michel Placido, byť tentokrát ne jako komisař Cattani. Fabio Zamarion zase kouzlí skrze objektiv své kamery. Přestože má Neznámá nejblíže k thrilleru, kombinuje v sobě i prvky romance či sociálního dramatu, čímž se předem vymyká jakémukoli zaškatulkování do určité skupiny. Od začátku do konce je to napínavé, v závěru pak velmi překvapivé. Giuseppe Tornatore je vynikající režisér a Neznámou to jen potvrdil. 80%. Ale finální scéna je jednou z nejúžasnějších, co jsem kdy viděl. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Syrové scény opravdu zapůsobí, všechny flashbacky představují silné okamžiky nejen pro diváka, který jako by trpěl za hlavní hrdinku, ale samozřejmě především pro zoufalou a "pronásledovanou" Ukrajinku, které její strádání uvěříte zcela bez problémů. Strhující výkon Rappoport, dokonalá práce s kamerou (zamlžená či snad orosená milostná scéna je vskutku majstrštyk), Morricone ... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak som si povedal, že pri Neznámej sa pokúsim naplno od začiatku vnímať Morriconeho hudbu, ale po dvadsiatich minútach som nato zabudol. Asi by to malo byť pozitívum ako pre skladateľa, tak pre režiséra, pretože ako vieme, najlepšia filmová hudba je tá, ktorú nevnímame. Mnohí budú v tomto prípade nesúhlasiť. No a za druhé ma Neznáma začínala pohlcovať čím ďalej, tým viac. Je otázne, či bolo zapotreby dodržiavať scenáristické dogmy a vyrchliť všetky dejové zvraty v poslednej štvrtine 2 hodinového filmu, pretože dovtedy sa film občas vlečie a nič dejotvorného sa nedeje a tá záverečná pasáž je naopak dosť skratkovitá. Podstatné je, že Neznáma je veľmi silný emocionálny zážitok a dôležitejší je pocit, ktorý v divákovi možno natrvalo zostane, ako nejaké hľadanie režisérskych chýb, na ktoré si už po čase nespomenie. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Talianski zástupcovia zvolili snímku Neznáma ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)
  • Tornatore sepsal námět k tomuto snímku již v roce 1987. Trvalo tedy bezmála dvacet let než byl projekt zrealizován. (DaViD´82)
  • V decembri 2005 prebiehalo natáčanie v uličkách prístavného mesta Terst, následne sa v januári týždeň točilo v Ríme a filmovanie sa zakončilo v stredotalianskom regióne Umbria. (ludovit14)

Reklama

Reklama