Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will Stanton, nejmladší ze šesti bratrů, se s otcem, profesorem fyziky, matkou a malou sestrou Gwen nedávno přistěhoval z Ameriky do Anglie. Jako nejmladší z chlapců je terčem nejrůznějších vtípků svých bratrů, kteří si ho zrovna dobírají, že může oči nechat na hezké dívce ve školním autobusu – Maggie Barnesové. Rodina Stantonových dostává pozvání, aby o Vánocích přišla do sídla slečny Greythorneové na punč. Pozvánku předává slečnin společník a šofér Herriman. Na Vánoce přijíždí domů i bratr Max, student, a Will musí nakonec spát na půdě. A brzy nato se začnou dít podivné věci... Dva venkované – pan Dawson a starý George – předpovědí bouři a neklidné dny. V noci skutečně sněží. Will dostane jako dárek k narozeninám kožený pásek od bratra Stephena, který slouží v armádě, a jde koupit vánoční dárek pro Gwen. Je ale zatčen dvěma policisty, kteří tvrdí, že nákup nezaplatil. Podaří se mu dostat ven, na obloze se kupí výhrůžná hejna ptáků. Will pochopí, že se s ním něco podivného děje... Na návštěvě u slečny Greythorneové zajde do parku, kde spatří strašidelně vypadajícího jezdce. Brzy za ním přijde sama slečna Greythorneová, Merriman a oba venkované, aby mu sdělili, že patří – stejně jako oni – k Dávným. Je  prý Strážcem šesti znamení světla. Před tisíci lety svedlo světlo vítěznou bitvu s tmou, představovanou podivným jezdcem v kápi, teď se ale tma opět pokouší ovládnout svět. Moc světla je ukryta v šesti znameních. Pět z nich je hmotných –z kamene, bronzu, železa, dřeva a vody. Šesté je ale v nitru; snad v nitru duše? Víc mu Merriman nesdělí. Will, vyvolený Strážce, musí do pěti dnů všech šest znamení najít, jinak svět propadne zlu a pohltí ho temnota... A brzy se o tom Will přesvědčí: když si vymkne kotník a matka zavolá lékaře, přijde místo něho jezdec, který se dokáže proměnit v libovolnou osobu. Will pochopí, že nastal čas bojovat o znamení. Je mu sice divné, že Merriman hovořil, že je vyvolený „sedmý syn sedmého syna“ – a on se narodil jako šestý, matka mu ale se slzami v očích vypráví, že se narodil jako dvojče několik minut po Tomovi, který se ale brzy nato nevysvětlitelně ztratil a nikdo ho už nikdy nenašel... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (154)

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Nudný, nezajímavý, nenapínavý film s postavami, které vás prostě nijak neupoutají. A příběh taky o ničem. Nechápu jak tohle může běžet o sobotním primetimu. No naštěstí to není úplně totální trapárna. A taky že dlouhá cesta staletími je ve skutečností (díky bohu) velmi, velmi krátká. Ze soucitu 3/10 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec to tak špatný jak se zdálo neni. Sice opět dítě v hlavní roli příběhem předurčeno k hrdinským kouskům, ale tady to neni nějak extrémní a Alexander Ludwig to zvládá docela solidně a neni většinou trapnej. Co se dá na tomhle filmu docela ocenit je hudba, provází celým filmem a myslim že přesně sedne a je i pěkná. Ale problém filmu je, že je takovej roztěkanej, chvilku je tam, chvilku zase jinde, chvilku si hraje na drama, chvilku na fantasy, chvilku na něco akčního, docela to vytrhavá z příběhu a musim říct, že to občas nudí, nicméně poslední půlhodinka je natočená moc pěkně svižně a zábavně, Christopher Eccleston je slušnej padouch a závěrečná bitka se dá skouknout bez větších potíží, odpustit si tvůrci ještě ten trapnej mega happyendovej konec, tak bych byl s koncem i spokojenej ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Když Will Stanton dovrší svůj třináctý rok, začíná se kolem něj dít spousta nevysvětlitelných věcí. Brzy ale zjišťuje, že je sedmým synem sedmého otce, a jako takový je vyvolený v boji světla proti tmě. Musí ale nejdříve najít 6 znamení, které mu dají sílu na rozhodující boj s Temným jezdcem. Ten má ale v rukávě jedno tajné eso - Willovo dvojče, které zemřelo brzy po narození ... Co o Probuzení tmy napsat, kromě toho, že nestojí za nic. Fantasy, která nepřináší ani zbla napětí (nebo je tu snad někdo, kdo nevěděl jak to dopadne?), při kterém se více nudíte než bavíte, a kde si jakékoliv invence a nápady zrovna vzaly dovolenou. Herecké obsazení film z podprůměru také nevytrhne - navíc Willovi "rádci" mi celý film docela lezli krkem. Komu tedy film doporučit? Jak píše Lima - agentům CIA jako nový druh mučení nebo rodičům, kteří se chtějí na hodku a půl zbavit svých dětí (za předpokladu, že jsou děti mladší dvou let - pak jim asi na tento film hoděj bobek).. ()

Soweek odpad!

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadá, když se sejde kvalitní režisér s výborně napsaným scénářem s rolemi jak ušitými pro herce, kteří je zvládají zahrát na jedničku. Příběh vás nutí neustále sledovat film a všechny scény jsou nadměrně překvapující, prakticky celý film koukáte s otevřenou hubou a na konci u někoho může následovat i onanie nad závěrečnými titulkami. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Příběh by sice mohl sloužit jako učebnice vyprávění fantasy příběhů, tedy po formální stránce. Na scénu je uveden čtrnáctiletý Will Stanton, který jednoho dne zjistí, že je potomkem Dávných, kteří staletí bojují proti zlu. V poněkud patetickém duchu je mu zjeveno, že je "hledačem" - má pár dní, aby našel šest znamení, a díky jejich magické síle se pak postavil samotné Temnotě. Will projde klasickou cestou učení, vzdoru, pochopení, smíření a odhodlání k finálními souboji. Většinu z těch formálních milníků ovšem minou tvůrci mechanicky, bez špetky zápalu a vnitřní logiky. Scénáristé naložili s  předlohou velmi svérázně, vypustili řadu nosných postav a zcela zničili jedinečné britské charisma vycházející i z citací artušovské a welšské mytologie. Chvílemi hrdina cválá kupředu tak rychle, že opomíjí dohrávat aspoň zbylé nosné motivy nebo prokreslovat charaktery, jindy se bezradný režisér David L. Cunningham zapomíná při fascinaci světlem, lesem nebo interiéry a pro samé kašírování zapomíná vyprávět příběh. Takže i beztak jednorozměrným postavám se nedostane slušnějšího představení, nemluvě o schopnosti popsat motivaci. Will má šest sourozenců, ale tvůrci si s nimi vůbec neví rady;  občas mu některého z nich připletou do cesty, aby ho pak zase nechali zmizet v temných zákoutích nelogického scénáře. Motiv ztraceného dvojčete naopak příběh rozmělňuje a brzdí. V samém závěru se ještě filmařům přimotá pod ruce, aby s ním vystavěli finále. Ale to už se soudným divákům rozkmitají koutky do smíchu: To je ještě vážně? Budiž, k pohádkám zjednodušení patří, stejně jako všechno to opakování formálních schémat a dějových motivů. Skutečný problém nastává ve chvíli, kdy snímek, který se snaží cílit na mladší publikum, dokonale nudí. Své diváky sice navnadí, ale očekávání nikdy nesplní. Cunningham se pokouší zachránit slabý scénář zajímavě zvolenými střihy, obraz se zpomaluje, zrychluje, kamera sleduje děj z  krkolomných úhlů, ale ani naléhavý vizuální styl nezmůže nic proti tomu, že děj nemá co nabídnout. Nenabízí ani nosnější akci, na které by mohl režisér odvádět pozornost k čiré zábavě. V té chvíli dosáhnou neučesaný scénář a režijní bezradnost ještě temnějších rozměrů. A jak se děj nejistě potácí kupředu, původní očekávání "ono se to ještě rozjede" pomalu střídají rozpaky. Náročnost úkolů při hledání znamení se nestupňuje, řadu z nich Will nachází velmi snadno a získává je ještě snáz. Pro některá znamení sice cestuje časem, ale v minulosti se nikdy příliš nezdrží; navíc tyto scény připomínají svou výpravou spíše nechtěnou komičnost laciné televizní produkce. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Alexander Ludwig si vedle postavy Willa Stantona zahrál také roli svého filmového dvojčete Toma, ačkoli to v závěrečných titulích uvedeno není. (Hromino)
  • Film je volnou adaptací díla britské spisovatelky Susan Cooper "The Dark Is Rising". (Hromino)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno