Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zoufalý muž pátrá po genetickém původu mozkové choroby, které podlehla jeho dcerka. Samotářský detektiv vyšetřuje vraždu starého podivína, jehož pohnutá minulost mění zdánlivě běžný případ v bizarní mystérium. Obě příběhové linie se postupně proplétají v divácky nejúspěšnějším islandském filmu všech dob, nejnovějším snímku Baltasara Kormákura. (kwejgaar)

(více)

Recenze (179)

kiddo 

všechny recenze uživatele

Návod na festivalový úspěch: vezměte televizní detektivku s rutinním dějem a postavami a bez přesahu nebo snahy o nějaké sdělení (ideálně z produkce ČT), nastříhejte do toho pár záběrů s mozkem v láku nebo se shnilou mrtvolou, zatřepejte (kamerou), jebněte to na plátno a jeďte s tím do světa. Urvou vám ruce. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co mám dělat? To mám u všech zaklepat doma a zeptat se, jestli je před třiceti lety někdo neznásilnil?" Tak tomu říkám mravenčí policejní práce. Jenže tohle je Island, tady je pořád hnusně, oškliví lidé trpí různými traumaty a to je živná půda pro znásilnění, vraždy a genetický nemoci. Já jsem při tom blahem neslintal, ale ani jsem se vyloženě nenudil, jen jsem rozhodl svou neplánovanou návštěvu Islandu odložit ještě o několik životů do budoucnosti. ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

V práci okolo seba samý hnus, doma dcéru závislú na drogách ... nečudo, že Erlendur zabúdal ako sa žije obyčajný život. Príbeh, ktorého rozuzlenie sa dozvedáte postupne. Seversky chladné, odťažité a atmosferické. Island z vtáčej perspektívy plus tá hudba to ohromne dopĺňali. Mne sa páčilo. 3,5* (Filmová výzva 2016 - morgos) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi temná kriminálka z islandského mestského prostredia, ktorá je pre tento typ filmov priam predurčená a ani nemusí mať tak inteligentne, zručne a originálne napísaný scenár, ale svojou atmosférou ma dokázala pohltiť až do konca. Okrem skvelej atmosféry, však ani námet nezostal pozadu. Veľmi svojrázne spracovanie však viedlo k tomu, že po zhruba polovici začínal tvorcom dochádzať dych, ktorý ale našťastie znova nabrali v samotnom závere, i keď niektorí by mohli nesúhlasiť. Herecké obsadenie je pomerne atypické, najmä trojica detektívov robí film veľmi pozerateľný aj po hereckej stránke, záporáci sú typicky chladní, i keď znova musím pochváliť ich výber. Nakoniec sa nezabudlo ani na zameranie na medziľudské vzťahy, ktorého línia mi nie vždy vo vzťahu k celému deju sedela, no je aj tak impozantné, čomu všetkému sa za tak krátku minutáž stihol film venovať. 80%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zeměpisně typický námět dávného hříchu, který nyní nejednoho nemilosrdně dožene a navždy poznamená ty, co se mu snaží přijít na kloub. Nehostinná krajina, mrtvé děti, depresivní chorály, mrtvoly i živí páchnoucí přes obrazovku a kufr obracející ukázky místní gastronomie. Kormákur ví, jak představit krásy rodného ostrova a někdy tak činí s absurditou ryze fargovskou. Ten autorem plánovaný remake odehrávající se v Louisianě by mě docela zajímal.. Detektiv Erlendur se vzhledem ke svému mlsnému jazýčku asi musel hodně držet, aby si tu ve sklenici nakládanou mňamku neudělal k večeři.. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Malé město v Kelfavíku se jmenuje Hvalsnes. (TomikZlesa)
  • Erlendur si ve Fastfoodu objedná ovčí hlavu nazývanou "Sviđ", jedná se o skutečnou islandskou specialitu. (TomikZlesa)
  • Postava Örn a jeho dcera Kola jsou v tomto příbuzenském vztahu i ve skutečnosti. Otec Atli Rafn Sigurdsson a dcera Rafnhildur Rósa Atladotir. (TomikZlesa)

Související novinky

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

31.12.2008

Jižní Amerika je v kurzu. Včera jsem se rozplýval nad mimořádně šťavnatě obsazeným Stalloneovým The Expendables, které se brzy začne natáčet v Riu, a dnes je tady Cartagena. To není jen název… (více)

Reklama

Reklama