Reklama

Reklama

Hrabě Dracula

  • Španělsko El conde Drácula (více)

Obsahy(1)

Nejslavnější hororový román všech dob ožívá v děsuplné adaptaci, zářící hvězdnými hereckými jmény. Démonického hraběte Draculu ztělesnil Christopher Lee, proslavený mimo jiné rolí Sarumana z Pána prstenů, a vyšinutého Renfielda uhrančivý Klaus Kinski, sám slavný představitel titulní postavy. Jonathan Harker přijíždí na hrad starého hraběte Draculy, aby vyjednal prodej odlehlého sídla kdesi v blízkosti Budapešti. Na hradě se dostává do víru příšerných událostí, které navždy mění jeho život. S vypětím všech sil se mu podaří utéct a dostat se na kliniku doktora Van Helsinga. Zde se setkává nejen se svou snoubenkou Minou, její přítelkyní Lucy, nebo šíleným Renfieldem, ale i s hrabětem samotným. Věčný souboj mezi dobrem a zlem začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Jesus Franco je znám především výběrem špatných herců,které nažene do různých exteriérů a nechá je tam plácat jak rybu na suchu a vypouštět dementní věty.A svlékává většinu obsazených hereček.Zde nahnal o něco známější herce do dvou místností a jednoho nádvoří,i zde je nechává vypouštět dementní dialogy,ale naprostým kopancem je,že zde neodhalý ani jednu herečku.Tak tomu pane Franco říkám u ž drzost!!!Moc verzí Draculi jsem neviděl,ale horší už to snad být nemůže. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

V podstate klasický Dracula, ako ho poznáme, ale ozvláštnený o Francove silné stránky. Hlavne vyprava- Draculov pochmúrny hrad, krásne parky a domy v blízkosti Budapešti, gotické znaky a symboly, to všetko krásne natočené, doplnené o eurohororové farby a naozaj krásne herečky, v nádherných kostýmoch a starožitnosťami preplnenom prostredí. Seduktívna a osobitá je najmä Soledad Miranda, jej stvárnenie upirky je naozaj atmosférické, hoci krátke. Vynikajúci je samozrejme Christopher Lee, ten si svoju úlohu očividne vychutnal, už od prvého blísknutia očí v zahalenej tvári. Dobrý je aj Klaus Kinski v úlohe Renfielda a Herbert Lom ako Van Helsing. Krásne to doplňujú kráska Maria Rohm a eurohororový veterán Jack Taylor. Nahota je len naznačená, krvi veľmi málo, ale o tom to nie je. Je to dôkaz, čo dokázal Franco natočiť, keď mal cast a peniaze a mohol by sa páčiť aj ľuďom, ktorí nedokážu odceniť jeho viac sleazy a menej nákladné osobité kúsky. Ja si dokážem vychutnať obe polohy môjho obľúbeného režiséra. ()

Reklama

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

[MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY] Dílko Jesuse Franka je průšvih po všech stránkách, od dějové přes hereckou až po po obrazovou - tak strašnou kameru jsem neviděla pěkně dlouho, chvílemi se mi z ní houpal žaludek. Minutové detaily na obličeje jsou též pekelný nápad. Herci si nezadají s výše uvedenými profesemi a to včetně Christophera Lee, který předvádí sice zcela novou versi kníratého Draculy, ale rozhodně ne charisma, natož démoničnost. Podezírám jej, že odvedl práci odpovídající honoráři. Totéž Klaus Kinski, jeho si mohl Franco dovolit nejspíš jen proto, že za celý film nepronese jediné slovo a střídá přibližně jeden a půl výrazu. Zbytek postav je na tom naneštěstí ještě hůř. Scény jsou převážně statické, představitelé všech asi osmi rolí mají výhradně urputné, nebo naopak zcela kamenné tváře. Navíc se odehrávají z větší části v chudičkých interiérech, sem tam se střihne na dům, kus hradu nebo pár stromů imitujících hustý les. Imitací je tam povícero - např. němečtí ovčáci čtveráci připomínající komisaře Rexe žadonícího o housku se salámem, se jen marně snaží hrát vlky. Aspoň natřít našedo je mohli. I jinými triky se šetřilo, což je na druhou stranu spíše klad - průhledné upírky vynořující se z rakví a závěrečný "rozpad" hořícího Draculy by rozesmály i židli. Vrcholem je celého snímku je asi návštěva odvážných mužů v Draculově domě. Tady musím ocenit Frankovu originalitu, snažit se vzbuzovat děs detailními záběry na vycpaná zvířátka jako jsou pštros, liška či jezevec, to jsem ještě nikde neviděla. Všechno doprovází hrozné zvuky, nemohu se zbavit dojmu, že netopýry dabovala nachlazená kočka a hudba je kapitola sama pro sebe, zvláště za ty pseudoromanticky znějící pasáže by zasloužil skladatel vytahat za uši, kdyby je samozřejmě měl. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sice solidně obsazené, ale rozhodně ne děsuplné a hlavě mizerně zrežírované. Film se plus mínus drží Stokera a jeho předlohy a to je v tomhle případě nejspíš chyba. Na tak notoricky známé téma, kterým Dracula je, musíte být fakt formát a nebo musíte přijít s nějakým neotřelým zásahem do děje, který spousta diváku sice odsoudí, ale najde se řada takových, kteří to jistě ocení. Franco ale natočil jen naprosto sterilní nudu postrádající špetku napětí. Totálně odepsal i jednu z nejděsivějších scén s Lucy a samotné nahánění a likvidace Draculy stály taky za houby. Postava Renfielda, jakkoliv vhodně obsazená Klausem Kinskim, byla totálně mimo mísu a navíc blázinec 19.století, tedy místo křiku a utrpení, tu byl podán jako vypolstrovaná cela hodící se spíš do druhé poloviny století minulého. Jedna z nejhorších adaptací vůbec. 10% ()

erl 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení. Když jsem zjistil že tento film režíruje Jesus Franco tedy režisér z ne moc dobrou pověstí tak jsem zaváhal mám li si Hraběte draculu vůbec pustit. Na konec jsem se překonal a vložil disk do svého přehrávače. A musím řici že jsem dobře učinil. Příběh je klasicky trochu pozměněný ale přesto vše funguje jak má. Atmosféra je vydařená a skvělá hudba ji jen podtrhuje. Za to herecké obsazení je velice rozporuplné. Herec hrající Harkera je chvílemi na pěst. Kinski je krásně vyšinutý ale pro příběh úplně zbytečný. Christopher Lee je průměrný ale snesitelný. Nejlepší ze všech aktérů je skvělý Herbert Lom který ztvárnil Van Helsinga velice přesvědčivě. Krve si moc divák neužije ale o tom ten film není. Film nijak nenudí a je vyvážen zajímavými scénami. Franco natočil velice dobrou adaptaci která se nemusí vedle svých starších bratříčků cítit méněcenně. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Drákula (Christopher Lee) zde začíná jako starý muž a se zvyšujícím se počtem obětí vypadá stále mladší, stejně jako je to v knize, avšak ve filmových adaptacích byla tento prvek použitý poprvé zde. (Dreadd)
  • Christopher Lee měl v té době za sebou již několik ztvárnění Drákuly pod hlavičkou studia Hammer a k této roli se vracel se stále větší nechutí. Tentokrát se nechal přemluvit, když mu bylo přislíbeno, že film bude věrnou adaptací novely Brama Stokera, nakonec byl však příběh značně upraven. (Dreadd)

Reklama

Reklama