Reklama

Reklama

Praha v záři světel

  • angličtina Prague Illuminated by Millions of Lights
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1928, 22 min

Obsahy(1)

Zakázka pro Elektrické podniky hlavního města Prahy patří k dokumentárním výjimkám ve tvorbě Svatopluka Innemanna. Film můžeme do jisté míry zařadit do žánru tzv. městských symfonií, které ve 20. let a začátku 30. let 20. století vznikaly například v Německu, v Sovětském svazu nebo ve Spojených státech amerických. Snímek Praha v záři světel nedosahuje formální odvahy Ruttmanova Berlína, symfonie velkoměsta, nebo dokonce prací Dzigy Wertova, přesto se jedná o velmi zajímavé filmové dílo, které prezentuje noční Prahu jako pulzující moderní metropoli, jež nikdy nespí. (Marienbad Film Festival)

(více)

Recenze (9)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hezky se na noční potažmo ranní nasvětlenou Prahu a činorodý život v ní koukalo. Měl bych jedinou výtku, nechápu, proč dokument neskončil s denním světlem, to co následovalo mi přišlo poněkud mimo mísu. Každopádně slušné 4*. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodlo o mé lásce k němému film. Čili nesouhlasím ani zbla, že by to snad bylo nepříliš zajímavé. Naopak tleskám a děkuji náhodě, že Svatoplukovi tolik pomohla k dalšímu rozkvětu. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

"Výkladní skříně svítí do běla, syté barvy reklam volají kupce . . . koupíte veselí, zábavu, užitý večer . . . tisíce žárovek svádějí, tisíce světel volá, že město nespí, tisíce světel žaluje, že pilné ruce člověka pracují v noci. Toť život, do kterého jdete s námi." Když pražská společnost Elekta - Journal získala na konci dvacátých let nepříliš exkluzivní zakázku od Elektrických podniků hlavního města Prahy na krátký propagační snímek, byla to víceméně rutinní záležitost. Do pozice režiséra byl jmenován zkušený praktik Svatopluk Innemann, který však k celému projektu přistupoval zcela jinak. Uvědomil si, že získal možnost zachytit rytmus noční Prahy se všemi jejími zákonitostmi a zanechat tak budoucím generacím cenný filmový dokument. Navíc tu byla průlomově použita metoda, aplikovaná o dva roky později při tvorbě prvních ryze avantgardních snímků (zejména dynamický střih a kamera, která si báječně pohrává s odrazy světel, což je jistě nesporná zásluha jednoho z prvních průkopníků kinetiky Zdeňka Pešánka). V průběhu filmu se postupně objeví celá řada dnes již neexistujících nebo silně změněných pražských lokalit, automobily, hasičské vozy a přirozeně i tramvaje. V okamžiku, kdy se den promění v noc, ponoří se Praha do inspirující magie světel. Včera, dnes i zítra. Stále. A stále je na tomto filmu co objevovat. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Innemann hodně překvapil, krásná městská symfonie noční Prahy, která vyčerpává téma neonů a světel na pozadí vibrujícího života velkoměsta do posledního dechu. Stačila by kratší montáž a větší zhuštění motivů, ale jinak krásná připomínka toho, jakým Praha byla již v této době velkoměstem. Na první avantgardně laděný počin u nás solidní výsledek. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Elekta-Journal... Krásný noční záběry doporučuji vypnout hudbu, ta je strašlivá...(Joachim Bärenz komponoval) už chápu, dělal hudbu pro psa Baskervila a snímek Nerves :-) víc jsem o něm nezjistil... ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Němý dokumentární snímek, jenž zaznamenává Prahu od večerních hodin až do brzkých ranních rodin. Představuje bujarý pražský život, plný různých obchodů, kaváren, živé, rušné ulice plné lidí, dopravních prostředků. Ukazuje město v září různých osvětlených historických budov, kvůli nimž, žije také celé město. Od okamžiku, kdy vidíme, jak matka připravuje dítě ke spánku, pozorujeme, také noční život v hospodách, barech, ale také v různých podnicích, které pracují přes noc, jako jsou noviny, pošta a doručovatelské společnosti až po třeba práci hasičů, kteří musejí být připraveni zasáhnout i v noci. V závěru snímku pozorujeme, jak se město vyprazdňuje, obchody zavírají a všechno pomalu utichá. Následuje klidný rozbřesk do nového dne, který naopak zase všechno startuje. Podivuhodný obraz našeho hlavního města na počátku 30. let., který jasně reflektuje dobu i samotnou tehdejší společnost. ()

Reklama

Reklama