Reklama

Reklama

Venkovský učitel

Trailer

Obsahy(1)

Mladý muž z Prahy přestupuje na malou vesnickou školu jako učitel. Rozhodl se utéct od všech svých bezvýchodných vztahů do prostředí, kde snad bude moci najít sebe a další životní cestu. Postupně se sblíží s okolím, především s rozvedenou farmářkou a jejím dospívajícím synem. Lidské vztahy jsou ale komplikované, zvláště ve filmech Bohdana Slámy. Učitel totiž miluje syna, jehož matka je zamilovaná do něj, a syn miluje dívku, která mu uteče... V tomto filmu se zkrátka lásky míjejí, žádná z nich nedosáhne naplnění, ale podstatná je bolest jejich duše, kterou tu režisér nepateticky a přesto s pochopením a dojímavě zachytil, a hledání východiska ve vzájemném odpuštění. Vyrovnat se s odlišností je komplikovaný proces... Pavel Liška v titulní roli dokázal vymodelovat emoce muže, který se zmítá v uzamčeném kruhu své duše, svého údělu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (666)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Bez nadsázky se dá říct, že Venkovský učitel je zase jednou český film evropského formátu. Je prost efektního hláškování, banalit a hořkosladkého českého humoru a soustřeďuje se pouze na vlastní (silný) příběh a jeho postavy, což ale u Bohdana Slámy není novinka... Už v předchozích filmech ukázal, že umí zpracovat daná témata s velkým umem, že jeho příběhy jsou autentické a navíc podané s velkou dávkou filmařského mistrovství. Ve Venkovském učiteli udivují perfektně komponované dlouhé záběry, které jsou ve vhodný okamžik a skvělým způsobem doplněny výbornou hudbou (např. Bittová). Nepřehlédnutelné jsou také výkony Zuzany Bydžovské a zejm. Pavla Lišky, jehož postava byla skvěle napsaná a neméně skvěle zahraná. Nejde však jen o postavy učitele, Marie a jejího syna. Na objasnění souvislostí a na autenticitě celého filmu mají lví podíl i drobnější role, které jsou však napsány a podány tak přesvědčivě, že je to v českých poměrech skoro výjimka - to platí hlavně o učitelově matce (Zuzana Kronerová), jejíž postava je charakterovou miniaturou par excellence. Štěstí přineslo Slámovi a kol. 17 ocenění a 2 další nominace. Kolik to bude tentokrát? :-) 4 a 1/5 * ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

HUDBA: Vladimír Godár; Dlouhé záběry bez střihu, naprosto skvělá kamera Marka Diviše, jemná režie, excelující Zuzana Bydžovská, decentní Pavel Liška... pro mě nejlepší film Bohdana Slámy. Vytknul bych jen některé dialogy, které nevyznívají moc přirozeně, ale to jen maličkost v porovnání z ostatními kvalitami filmu. ()

Reklama

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Svět musí být pro člověka, který jedná přirozeně a jeho přirozenost je jiná, než těch ostatních, neuvěřitelně složité bojiště. Přesvědčte sami sebe, že jednáte správně, když prakticky všichni, které potkáváte, jsou jiní. Oni totiž přirozeně jednat mohou a nikdo se na ně proto nedívá, skrz prsty. A koukají se tak vůbec? Co když ne a vy opravdu jednáte 'špatně'.. Venkovský učitel ukazuje, jak to může být pro homosexuály těžké. A jak je to pro ně těžší a těžší, čím větší mají srdce.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Úpadek tuzemské kinematografie nemusí být definitivní. Pobíhá tu totiž hrstka vyvolených, kteří se nebojí a o tom, že tohle řemeslo milují, jen neplkají, ale něco pro to dělají!! Je to jako ozdravná masáž, protože Sláma (jeho Štěstí považuju za nejlepší české dílo 21.století) nás neatakuje množstvím přiblblých hlášek a laciných gest, nýbrž vypráví vpravdě prostý příběh učitele přírodopisu, který vyměnil hlučnou Prahu za venkovskou školu a homosexuální orientaci dočasně za přátelství s unavenou hospodářkou. Citlivě pojatý snímek je silný v herecké sestavě – i ta nejvedlejší postava tu z minima vytěžila maximum, (v jakémkoliv smyslu) dojímají Liška, Bydžovská nebo Daniel, oku lahodí soustředěné dlouhé kamerové jízdy, několik památných momentů (scéna rodičů na balkóně) nebo Tereza Voříšková. Dojemné dílo zralého autora!! Víc jich takových.. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

I když mi je svět postav Bohdana Slámy velice vzdálený a působí na mě jako takové hezky promyšlené akvárium, tentokrát pro něj nachází filmové opodstatnění a herci (mj. Zuzana Bydžovská) mu vdechují skutečný život. Marně také vzpomínám, který z českých režisérů dokázal v poslední době využít hudbu jinak než jako pouhý podkres. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (16)

  • Natáčení trvalo přesně čtyřicet dní. (DaViD´82)
  • Mariin (Zuzana Bydžovská) statek i učitelův (Pavel Liška) filmový domov byly vybudovány pouze pro účely tohoto snímku. Filmaři totiž nenašli dostatečně velká stavení, která by umožňovala natáčet dlouhé záběry tak, aby se kamera mohla bez omezení pohybovat prostorem spolu s herci. Obě stavení byla postavena v květnu 2007 a ještě před začátkem zimy byla zbourána. (DaViD´82)
  • V jedné ze scén učitel (Pavel Liška) vysvětluje žákům na příkladu šnečí ulity jedinečnost lidského života. Ulita se tak stala symbolem jednoho z hlavních motivů. I proto se tvůrci rozhodli s ulitami pracovat také v propagaci filmu (televizní upoutávka, plakát apod.). (DaViD´82)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama