Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008 Autor POMO
Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde spíše o zpestření a zajímavé počtení. Průzkumu se účastnilo 12 uživatelů. Nejvíce hlasů (9) získal s velkým náskokem Temný rytíř, nasledovaný animákem VALL-I (5 hlasů). Uživatelé jsou seřazeni abecedně.


uživatel Anthony:

Juno - (Film jsem viděl už rok předtím, ale do našich kin se dostal až v roce 2008) Pohodový snímek. Skvělý mix humorných a vážnějších chvil. Výborná hlavní postava a její představitelka.

VALL-I - Opět dokonalý Pixar. Skvělé postavy obou robotů. Působivé vykreslení budoucnosti. Skvěle namíchané scény humoru, napětí, akce. Nádherné závěrečné tiutlky.

Sirotčinec - Výborný španělský horor, který se vyrovná klasickým duchařským snímkům Šestý smysl nebo Ti druzí. Obzvláště oceňuju závěrečnou pointu. Skvělá hudba začínajícího Velázqueze.

Temný rytíř - Neuvěřitelné kolik linií, motivů, témat ten film předvádí a přitom to všechno zůstává dokonale vyvážené. Výborná hudba Zimmera a Howarda (nápad se sirénou je originální a působivý) a samozřejmě velmi zajímavý herecký koncert (nejen ale hlavně) Ledgera.

Indiana Jones a Království křišťálové lebky - Jako milovník prvních tří dílů jsem rozhodně nebyl zklamán ani čtvrtým Indyho dobrodružstvím. Spielberg zůstává geniálním režisérem. Mnoho skvěle vypointovaných scén (honička v pralese, honička na protikomunistické demonstraci).

Nejhorší film:
Máj - Na to jak je to krátké, mi přišlo že to trvalo snad tři hodiny. Manýra. Kýč. Trapně zpomalované nefungující scény. Toporní herci.


uživatel Cival:

Temný rytíř - Nejsem originální. Přesvědčení, že Nolanův druhý Batman, je filmem roku, mi to ale nesebere. Tohle hutné drama s výjimečně rozkreslenými chraktery bude strhující ještě dlouho poté, co utichnou žalozpěvy nad smrtí Heatha Ledgera.

Východní přísliby - David Cronenberg komorní = David Cronenberg nedostižný. Precizní výstavba příběhu i vedení herců, kteří hrají celým tělem, aniž by přitom užíli byť jen jediné velké gesto. A bitka v sauně? Geniální.

Americký gangster - Stěžejní americké hodnoty vtělené do osobitého vzorce s šupáckým poldou a noblesním gangsterem... a drajvem Ridleyho Scotta. Kdyby takhle zrálo umění každého režiséra, mohlo by se točit až po padesátce.

Skafandr a motýl - Dojemné a hluboce lidské filmy o postižených nemusím. Tenhle smyslný a formálně vypšerkovaný snímek naštěstí ukazuje, že se diváci nemusí dojímat jen u vzletných klišé a hřejivých emocí.

Monstrum - Ne dokonalé, ale zpětně hodnotím jako jeden z nejcennějších filmů roku. Jako monstrfilm originální, navíc koncept Záhady Blair Witch upgradeoval na netušenou technickou úroveň. Bohužel (bohudík?) ji člověk naplno docení jen v kině.

Nejhorší film:
Vesmírní opičáci - Nebudu trápit bratry z Česka i Slovenska a zapomenu na totální utrpení u Máje, Takové normální rodinky nebo Bathory, vynechám i antifilm Disaster Movie. A radši jmenuju animák, který někdo nejspíš zapomněl nasadit do kin v roce 1997 a tasil ho až teď. Čtyři měsíce po premiéře si na jeho existenci člověk sotva vzpomene.


uživatel don corleone:

V Bruggách - Film, od kterého jsem nečekal vůbec nic a nadchnul mě svou atmosférou. Velmi pohodová gangsterka s výborným hereckým obsazením.

Americký gangster - Jako fanoušek filmů s mafiánskou tématikou jsem byl tímto nekompromisním kouskem nadšen. Film s nejlepším dějem roku 08. Plusové body za následně výborně zpracované 2DVD.

Temný rytíř - Nejlepší film všech dob? Určitě ne. Jeden z nejlepších filmů dekády? Určitě ano. Jediný film v tomto roce, na který jsem šel do kina dvakrát. Bude někomu z hodnotících chybět v žebříčku?

Útěk do divočiny - Snímek, který mě zasáhnul v roce 08 asi nejvíce, z hlavy jsem ho zatím nedostal. A to je dobře.

Quantum of Solace - Patřím ke skupině, která se dokáže odprostit od nálepky „Bond“ a vychutnala si tento film jako skvěle natočený akční film. Skvělá jízda aneb honičky na všechny způsoby.

Nejhorší film:
Anglické jahody - Filmové plátna v celé republice plakala, tohle si český divák opravdu nezasloužil. Otřesný zážitek, vše ostatní bylo již řečeno.


uživatelka Galadriel:

Temný rytíř - Jednoznačně nejlepší film tohoto roku a možná i několika let na zpět.

VALL-I - Další neskutečný skok Pixaru v kvalitě a realističnosti současné animace a zároveň milý příběh, jehož prvních 30 minut, ve kterých nezazní jediné slovo, by stačilo na to, aby se dostal do mojí TOP snad kteréhokoliv roku.

Speed Racer - Bratři Wachovšti se asi zbláznili a natočili pekelně drahý, promyšlený film plný nadupaných triků, zářivých barev, novátorských postupů, dokonale sestříhaný, ale s příběhem jak pro malé děti. A proč vlastně ne?

Quantum of Solace - Po Casino Royale nabraly Bondovky ještě odvážnější směr, dál od všeho, na co jsme byli zvyklí, nicméně já jsem s tímto posunem víc než spokojená a těším se na další Fosterovsko-Craigovské počiny.

Indiana Jones a Království křišťálové lebky - Indy možná ztratil mládí, ale to mu nebrání v tom být stále tak krásně sarkastický, sebeironický a hlavně zábavný, jako dřív. Jde sice podle mě o nejslabší díl série, ale i tak ve „svém“ žánru nechává soupeře daleko za sebou.

Nejhorší film:
Monstrum - Neoriginální schéma, rádoby akční ruční kamera, ze které po pár minutách začne bolet hlava a takových chyb, že na čárky by nestačil jeden papír. Jak by řekl Homer Simpson: „Nuuuuuuuuudaaaaaaaaaa!“


uživatel golfista:

Temný rytíř - Velké očekávání bylo naplněno a dnes už je jasné, že Temný rytíř byl mým nejsilnějším filmovým zážitkem roku 2008. Také při otázce na nejlepší film všech dob probleskne od letoška v mysli mnoha divákům právě tenhle snímek (v žánru komiksových adaptací jistojistě). P.S. Výkon Heatha Ledgera mě na několika místech tak strhnul, že jsem zapomínal číst titulky, abych neprošvihnul nějaký výraz na jeho tváři. Nevzpomínám, kdy se mi to stalo naposledy...

VALL-I - Animáky miluju, takže jsem se na robotka dlouho dopředu těšil. Pixar znovu prokazuje svou nadvládu v oboru, ale i když mi ta „ekologická agitka“ vůbec nevadila, zůstává i po tomhle výborném filmu příběh „Remyho“ z pařížské restaurace mojí jedničkou...

96 hodin - Stylový, brutální, akční nářez pod producentskou taktovkou Luca Bessona začíná velmi zvolna, ale čím delší je úvodní poklidná pasáž, tím víc cítíte, že se k něčemu schyluje. Od Neesonova telefonátu s únosci už také skoro nestačíte dýchat. Takovou „jízdu“ jsem dlouho nezažil. Jednoznačné překvapení roku.

Quantum of Solace - QoS ozdělil příznivce nejslavnějšího agenta na nesmiřitelné odpůrce „nového stylu“ a na ty druhé, kteří jsou ochotni změny akceptovat. Já jsem sice vyrůstal na Connerym a Moorovi, a za nejcharismatějšího považuji Brosnana, ale Bonda v době kdy začínal, než se z něj stal ten známý charismatický frajírek, toho jsem si představoval přesně takhle.

Karamazovi - Zelenka potvrdil svou (u českých režisérů nevídanou) dlouhotrvající kvalitu. Mám hodně rád jeho filmy a Karamazovi se dostávají v jeho tvorbě na samý vrchol. Silné drama, skvělý Trojan, úžasný zážitek. Zelenka se o svoje paty bát nemusí .... nikdo mu na ně v čechách (možná i v Evropě) nešlape.

Nejhorší film:
Mumie: Hrob Dračího císaře - Dvě zásadní změny oproti prvním dvěma „Mumiím“ definitivně pohřbily tenhle film. Rob Cohen je neuvěřitelně špatný režisér a Mumie bez Rachel Weisz je jako Laurel a Hardy bez Lauera. Snaha POUZE vydělat peníze díky relativně velkému úspěchu předchozích dílů je tu cítit na sto honů...


uživatel Lima:

Až na krev - Mistrovské umělecké dílo bez sebemenšího podbízení se divákovi, kde každá scéna je vypiplaná do nejmenších detailů. Pro mně osobně film desetiletí.

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem - Skvostný herecký koncert Pitta s Affleckem v pomale plynoucím vyprávění, kde kamera Rogera Deacona neskutečně čaruje. Poetická laskomina pro diváky, kteří ve filmech nikam nespěchají.

Gone, Baby, Gone - Chytře vystavěná kriminálka s myšlenkovým přesahem. Mám rád příjemná filmová překvapení od outsiderů, od kterých se nic moc nečeká.

Temný rytíř - Důkaz, že pojmy „inteligence“ a „popcorn“ k sobě někdy pasují, když se to umí. Dějově nahuštěný masterpiece, který nevodí diváka za ručičku a neustále překvapuje.

Útěk do divočiny - Přemýšlivý film s báječným písničkovým soundtrackem frontmana „Pearl Jam“ Eddieho Veddera. Filmový poklad pro volnomyšlenkáře.

Nejhorší film:
Apokalypsa - Nikoliv nejhorší film roku, ale mé největší filmové zklamání roku určitě. Nabubřelá autorská onanie vzývaného génia, které nepomůže ani zajímavý vizuál a dialogy plné pohlavních orgánů :o)


uživatel Matty:

Až na krev - Daniel Day-Lewis, abych parafrázoval oblíbenou frázi „herecký koncert“, zastupuje celý symfonický orchestr v kubrickovsky chladně precizním portrétu jednoho milovníka mléčných koktejlů.

Tahle země není pro starý - V promyšlenosti a domyšlenosti všech scén bezkonkurenční thriller, který svého diváka nijak nešetří. Když už všechno ostatní, účes Javiera Bardema z paměti nedostanete.

Tropická bouře - Nejbrutálnější komedie a nejvíc kulervoucí akční film roku, ve kterém navíc dostal svou životní roli Tom Cruise. Nic vtipnějšího letos nevzniklo.

V Bruggách - Krabice belgických pralinek, které jsou v týž okamžik hořké i sladké a nejlépe si je vychutnáte všechny najednou. Po dlouhé době špičková konverzační komedie s mnohem méně korektním humorem, než je obvyklé.

VALL-I - Snad od Vesmírné odysey jsem u žádného filmu neměl tak intenzivní pocit, že mu k dokonalosti chybí neskutečně malý kousek. Zde by možná stačilo pár kousků vystřihnout.

Nejhorší film:
Stalo se - Nevtipné Čekání na Godota.


uživatel POMO:

Až na krev - Film, aké sa už dnes nerobia, so zaangažovanosťou Daniela Day Lewisa, ktorá presahuje obsah pojmu „herectvo“.

Funny Games USA - Formálne kubrickovsky presný, pocitovo neodolateľne zvodný sadizmus, páchaný na mojej najobľúbenejšej herečke.

Umírající zvíře - Neskutočne citlivý a myšlienkovo vyspelý príbeh lásky.

V Bruggách - Srdcom silne európsky film, ktorý je brilantným protipólom „srdcom amerických filmov“.

Mlha - Duchovná očista fanúšika monster filmov, precíznej filmovej psychológie a paralyzujúcej pointy. Odvážny a veľmi vydarený experiment.

Nejhorší film:
Max Payne - Nekomentujem.


uživatel Tetsuo:

Až na krev - Velké epické dílo, kde se divák musí rozhodovat mezi menším a větším zlem.

Michael Clayton - Závan toho nejlepšího, co se točívalo v 70. letech.

Funny Games USA - I když remake, pořád skvěle zneklidňující a rušící divácký komfort.

Temný rytíř - Nejlepší představitel hollywoodského maximalismu posledních let.

Mezi zdmi - Před zraky se divákům odehrává proces výchovy a kultivace.

Nejhorší film:
Co my jen víme?! - Ano, existují anti-filmy jako Disaster Movie, existují kýče jako Máj, bezduchosti a amatéřiny jako Vy nám taky šéfe, křečovité a protivné taškařice jako Kozí příběh, nebo nepovedené ambiciózní pokusy jako Bathory. Ale nic z toho není agitka, která hrubě manipuluje s diváky a nevytváří dojem, že pokud takové filmy odmítnete, tak jste málo osvícení a málo duchovní. Spojení pavědeckého blábolu, konzumní mystiky a primitivního pseudoumění – nic horšího si nedovedu představit.


uživatel Tom Hardy:

Karamazovi - Nevěřil bych tomu, že se u mě do top 5ky kdy dostane český film, ale Karamazovi ve mně ani po půl roce nepřestali rezonovat. To Trojanovo nasazení mi připomíná Al Pacina ve snímku Ďáblův advokát. Nejen jeden z nejlepších filmů letošního roku, ale jeden z nejlepších českých filmů vůbec.

Temný rytíř - Může se to zdát jako trendy potřeba, cpát všude Temného rytíře, ale tak precizní filmařina se vidí málokdy. Zvěsti o „komiksovém Kmotrovi“ nebyly liché. Ten film je dokonalý ve všech směrech. Doufám, že Heath Ledger dostane Oscara.

Indiana Jones a Království křišťálové lebky - Trvalo to zatraceně dlouho, ale vrátil se v plné parádě. Ano, není to TEN starý Jones, protože se odehrává v jiné době a má jiné zázemí i jiný věk. V rámci „stárnutí“ série to ale dopadlo přesně tak, jak to dopadnout mělo. Ford je pořád frajer!

Rambo: Do pekla a zpět - Je to rok návratů a stejně jako mě dostal Jones, tak mě dostal Rambo. A to nemám rád dvojku a trojku. Čtyřka je pro mě parádní jízdou, která sice využívá berliček osmdesátek, přesto nepůsobí ani v jedné chvíli směšně. S Rambem bych se osobně potkat nechtěl.

96 hodin - Geniální spojení Seagalovek, francouzské akční školy, thrillerů osmdesátých let a živočišnosti moderních filmů. Nebýt labilního scénáře, bylo by to za pět. Takhle je to za ty nejsilnější čtyři hvězdičky, které je možné udělit.

Nejhorší film:
Max Payne - Hra je excelentní, film je obdivuhodně tupý a prázdný. Je komické, že akční výplach postavený na bullet-timu a efektních přestřelkách se přetaví do bezzubé adaptace, ve které se první hodinu jen kecá. Nebýt tam ty halucinace, bylo by to na 10%.


uživatel Tosim:

Indiana Jones a Království křišťálové lebky - U nového Indyho se vyplatí trpělivost a ignorovat některé povrchní soudy. Pak se dá lehce zjistit, že hrdina s kloboukem a bičem nám sice zestárnul, ale to mu nic neubralo na graciéznosti, vtipu a dobrodružnu. Steven Spielberg zkrátka navázal nekompromisně dokonale.

Venkovský učitel - Jasný důkaz toho, že v jednoduchosti je síla. Obrazy venkova, decentní herci, životní dilemata, na které by si mohl sáhnout každý z nás. A o to více snímek strhne.

Občan Havel - I bez sebezpytných monologů, hlubokých sond a objímání stromů lze vytvořit skutečný portrét. Ale záleží také samozřejmě na objektu zájmu. A poklona před tvůrci, kteří z těch hodin a hodin záznamu dokázali vytvořit smysluplný tvar.

Temný rytíř - Tady nejde jen o znovuzrození jedné komiksové filmové série. Jde o povýšení na třetí a těsné propojení seriózního dramatu a letního blockbusteru. Film, který chcete vidět znova a nechat se unášet.

VALL-I - Animace studia Pixar se blíží k dokonalosti, s ní je i ekologické téma něčím, co je naprosto vzdálené škrobeným politickým projevům. Na podobnost s jinými robotky minulosti se tak dá zapomenout mnohem snáz.

Nejhorší film:
Na vlastní nebezpečí - Filip Renč se možná snaží, do médií halasí, jak herci prošli tvrdým výcvikem a tréninkem, ale to, že tuto dýchavičnou a nelogickou směšnůstku označuje za akční film, je opravdu na pováženou.


uživatel Tsunami_X:

The Good, the Bad, and the Weird - Epická korejská pecka na dvou kilometrech čtverečních ozvučená jak nový Cameron. Pastva.

Monstrum - Instruktážní manuál pro případ zvolení Jiřího Paroubka prezidentem republiky. A taky Half Life…

Po přečtení spalte - Nejvymazlenější propletenec roku bez jediné slabé vyprávěcí chvilky. Ten plakát variující Hitchcocka nekecá.

Rambo: Do pekla a zpět - Mlýnek na maso a reklama na kloubní preparát v jednom. Skotačení roku.

Beze mě: Šest tváří Boba Dylana - Dvou a čtvrt hodinový trip přetavený v generační monument. A Allen Ginsberg v sajdkáře. Beat it!

Reklama

Související novinky

38. Premios Goya – výsledky

38. Premios Goya – výsledky

11.02.2024

V sobotu 10. února 2024 byly předány výroční španělské filmové ceny Goya. Slavnostní ceremoniál proběhl ve městě Valladolid, předávání cen tak vůbec poprvé probíhalo ve španělském regionu Kastilie a… (více)

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

12.06.2023

Asi za dva týdny do kin dorazí Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a prý poslední díl kultovní dobrodružné filmové série. Už teď se ale na veřejnost dostávají první odhady, jak by se očekávanému… (více)

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

19.05.2023

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu si užil svoji slavnostní premiéru na festivalu v Cannes, kde se Harrison Ford záhy dočkal pětiminutového potlesku ve stoje. Hned poté se na Twitteru začaly… (více)

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Blíží se návrat Lese Grossmana?

Blíží se návrat Lese Grossmana?

09.08.2022

Zatímco Top Gun: Maverick nedávno překonal hranici 1,3 miliardy dolarů a vyšplhal se na 13. místo na celosvětovém žebříčku historických tržeb, hlavní hvězda filmu Tom Cruise a producent a režisér… (více)

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

13.05.2022

Legendární kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí) letos po osmileté pauze od uvedení svého posledního snímku Mapy ke hvězdám z roku 2014 představí svůj nejnovější příspěvek do… (více)

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

Druhý Gladiátor byl extrémně drahý

Druhý Gladiátor byl extrémně drahý

26.02.2024

Loňské stávky se nějak podepsaly snad na každém natáčení. A čím větší produkce, tím více studia pravděpodobně krvácela, když se práce na filmu zastavily. Své o tom ví Ridley Scott, který loni na… (více)

Nejnovější novinky

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

17.03.2024

Epickému science fiction v režii Denise Villeneuvea se po osmnácti dnech v kinech velmi slušně daří. V neděli 17. března dosáhl snímek Duna: Část druhá celosvětových tržeb téměř 495 milionů dolarů (z… (více)

Malý obchod hrůz čeká návrat

Malý obchod hrůz čeká návrat

16.03.2024

Pokud si občas říkáte, že masožravé rostliny nemají na velkém plátně dostatek reprezentace, možná se to brzy změní. Podle informací serveru Deadline je totiž v přípravách nová verze klasické… (více)

Reklama

Reklama