Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

Magneto 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemne pozerateľný film ktorý neprichádza s ničím novým a aj napriek tomu ma dokázal zaujať až priam naivným optimizmom a krásnou atmosférou dokreslenou fenomenálnym soundtrackom Jamesa Newtona Howarda. Ajkeď je film v podstate bez personalizovaného konfliktu, darí sa mu vyvolávať dráma s pár emocionálnymi scénami ktoré človeka chytia za srdce....Film asi nebude nič pre zatrpknutých ľudí, ale tých ostatných odmení príjemne strávenými dvoma hodinami... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Denzel Florida  ... ne, Colorado, Utah, vermont, Arkansas .......je urcite lepsi reziser nez Les Bielyker. Vynimocne palti, ze kvalitna tema - spolocna debata ciernych a bielych  studentov, Jim Crow, sexizmus, lyncovanie  - znamena aj kvalitny film, tych 123 minut ubehlo hodne rychlo. Film dodrzuje to, ze v beznej reci absolutne prevladaju obycajne dialogy   :  80 % ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

At' už žehráme na americkou mainstreamovou produkci sebevíc, jedno jim upřít zkrátka nelze. Nikdo neumí tak jako oni vzít nějaké závažné téma, v tomto případě je to právo rasové svobody a rovnoprávnosti a natočit ho tak, že i když je mi úplně jasné, že tak černobíle se to určitě ve skutečnosti neodehrálo a že nám to tvůrci zidealizovali až běda, stejně se neubráním dojetí a takového toho povznášejícího pocitu sounáležitosti s hlavními hrdiny i s jejich bojem za správnou věc. Na to, abych takovým filmům podléhala příliš často, mám už přeci jen něco nakoukáno, ale čas od času, když se snímek nedá nadměrně unést patosem a casting zase jen hezkými tvářičkami bez talentu si něco takového dopřeju bez výčitek moc ráda. ()

markuc 

všechny recenze uživatele

Podle popisu zde mi mohl clovek nabyt dojmu, ze tento film je o Tolsonovi a jeho nazorech a zplakal by nad vydelkem. Film je o skupince nadanych zaku, dobre debatujicich. Podstata pribehu neni ani za mak originalni a Denzel Washington to sice pojal zajimave, ale nijak suprove to taky nevypada. Je to proste jen pohodovy film, nic vice a nic mene, ktery ale trosku kazi delka. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tazko tomuto skvelemu filmu nieco vytknut. Denzel je pred aj za kamerou famozny, namet je napisany zivotom, preto je tak strasne kruty a zaroven nadherny. Herci exceluju, ten texasky prizvuk je bozsky :D Skoda len, ze all mighty amerika pochopila az omnoho liet neskor (ak vobec), co slovo demokracia, tolerancia a pravo na zivot znamena. A preto velmi dobre padne si pripomenut, ze ludia kedysi zvykli za nieco z plneho srdca bojovat...Dakujem pan Washington. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • 19. decembra 2007 daroval Denzel Washington šek na $1 milión dolárov Univerzite Wiley na znovuzaloženie diskusného tímu. (erapo)
  • Film zobrazuje tím Wiley Debate, ktorý porazil v 30. rokoch Harvard College, to však nie je presné. Skutočný tím Wiley namiesto toho porazil University of Southern California, ktorí boli v tom čase vládnucimi šampiónmi v debatách. Hoci vtedy porazili úradujúcich šampiónov, tím Wiley nemohol byť oficiálne uznaný za víťaza, pretože neboli plnohodnotnými členmi debatnej spoločnosti - černosi boli prijatí až po druhej svetovej vojne. (Arsenal83)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama