Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Tak strašně rád bych Denzelovi přihodil ještě tu čtvrtou hvězdu, ale čím víc se k filmu vracím, tím víc se mi prohlubuje pocit, který jsem měl už při jeho sledování. Rasismus je vždy velmi vděčným tématem pro film. Vzpomeňme Jako zabít ptáčka, Čas zabíjet, Útěk v řetězech, Hádej, kdo přijde na večeři...atd. atd.. V tomto filmu se Denzel Washington rozhodl převést na plátno skutečný příběh amerického básníka, novináře a politika Melvina B. Tolsona a jeho žáků, členů debatního kroužku, s nímiž triumfoval v mnoha soutěžích. Téma samo o sobě slibné - bojovat proti rasovému útisku slovem - ovšem Washington (snad kvůli režisérské nezkušenosti, snad kvůli tlaku studia) se nevyvaroval tradičním klišé hollywoodských filmů - významné pohledy, patetické tleskání na "vhodných místech"... Vlastní dějová linka je i při neznalosti dobových reálií snadno předvídatelná. V každém okamžiku je jasné, co bude následovat; jak to celé skončí je nasnadě. Přestože je film velmi dobře nasnímán a herci (zejm. Washington i oba Whitakerové) jsou dobří, slabinou je právě scénář. Film je o debatérech, o diskuzích, výměnách argumentů - i když se zajímavých diskuzí dočkáme, z větší části jsou to jen výměny citátů významných osobností, které mladí hoši a dívka sypou z rukávu jako chodící encyklopedie. Argumenty podávají silné, ovšem nijak originální, a zejména v závěrečné řeči Jamese Farmera Jr. se sází spíše na city a vytvoření silného patosu, který evidentně na Američany vždycky fungoval. Nehledě na to, že členové debatního kroužku měli v soutěži vždy za úkol argumentovat ve prospěch té "správné" věci (tzn. té, které sami v hloubi duše věřili a která byla podstatou boje proti rasové nesnášenlivosti). Ale kdo by se chtěl koukat, jak černoch v rámci soutěžního klání argumentuje proti odstranění segregace ve školách? Že film trpí hollywoodskou megalomanií je zjevné i z toho, že skutečný debatní tým pana Tolsona nikdy proti debatérům z Harvardu nebojoval ... Uspěl pouze proti Univerzitě Jížní Kalifornie a to navíc jen tak tak... Přesto má film kvalitu, kvůli níž je dobré ho vidět. Nevyniká originalitou, ale myšlenky v něm obsažené je dobré si stále připomínat a navíc, jak už bylo řečeno, má moc pěknou kameru... 3 a 1/2* ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Výborný náhled do americké historie v režii Denzela Washingtona. Ten si jednou zase zkusil režii a prokázal, že mu to jde za kamerou minimálně stejně dobře jako před ní. Slušně to odsýpá, atmosférá 40. let je výborná a herci jsou většinou výborní, i když u těch mladších herců by se ještě našli určité rezervy. Celkově ale velká spokojenost a doufám, že se Denzel od režie neodvrátí a brzy natočí další zajímavý film. ()

Reklama

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington má evidentne slabosť pre skutočné príbehy a obzvlášt pre skutočné príbehy o významných amerických černochoch, ktorí silno ovplyvnili svoju dobu alebo aj celé americké dejiny. A okrem toho má ešte takú malú úchylku - pravdepodobne chce, aby si verejnosť pri spomenutí na tieto osobnosti vybavila práve jeho tvár. Tak ho poznáme už ako Malcolma X, Rubina "Hurikán" Cartera, futbalového trénera Hermana Boone-a a najnovšie aj ako významného vysokoškolského profesora Melvina Tolsona. Vo svojich úlohách takmer vždy podáva výborné herecké výkony a inak tomu nie je ani v prípade The Great Debaters. Z Washingtona priam srší charizma a prekonáva aj Foresta Whitakera (i keď je pravda, že ten dostal aj omnoho menej priestoru). A celkovo, herci predstavujú na celom filme to najväčšie pozitívum, aj "debatéri" podávajú skvelé výkony. Film síce niekedy takmer skĺzne do zbytočnej moralizácie, no nikdy to nie je za hranicu znesiteľnosti. Celkovo príjemný zážitok. 8 / 10. P.S.: Aj keď sa môže zdať, že film má výpovednú hodnotu len o nutnosti (rasovej a inej) tolerancie, inšpiráciu si z toho môže zobrať aj naše školstvo - podstata týchto debatných krúžkov a súťaží (= naučiť deti a mladých ľudí kreatívne a kriticky myslieť a svoje názory potom šikovne vyargumentovať) totiž na našich školách, založených na memorovaní a encyklopedických vedomostiach, zúfalo chýba... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Na to, že je příběh o debatních soubojích, je jich tam překvapivě málo. Jde hlavně o boj Afroameričanů za uznání. Emoční napětí mezi debatujícími středoškoláky působí vyumělkovaně, neživotně. Druhý příběh – o učiteli, který zakládá odborové hnutí – je zase jen téměř nejasné pozadí. Hlavní postava inspirativního učitele je nesympatická kvůli jeho sklonům k absolutismu, kdy se mu všichni a vše musí podřídit, zatímco on je ještě sráží replikami mířenými do citlivých míst. Učitel proti žákům? Nerovnocenný souboj hodný zbabělce. SHRNUTÍ: Pokud se zajímáte o historii boje za občanská práva. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Robert Eisele .. Perfektní odsýpající dvouhodinovka neznámého amerického dějepisu. Další střípek z dějin amerického začleňování černochů do společnosti, tentokrát z doby, kdy otrokářství dávno pominulo, ale nerovný přístup ohledně lidských práv pokračuje nadále. Tah na bránu je zcela evidentní, ale je podán přesvědčivě, zručně, byť zaručeně líbivou formou. Denzel Washington jako režisér vsadil na osvědčené schéma vyprávění s jasným tahem na bránu, který klopýtá přes tu emocionálně, tu dramaticky zabarvenou překážku. Přesto je jeho ruka režiséra pevná a nesklouzne do vyloženého kýče. Pomáhá mu silné téma a výborné herecké výkony. Sám jim stojí v čele, kdy svému mentorskému učiteli dodává své nezaměnitelné osobní kouzlo a razanci. Přehlédnout nelze ani duo Whitekar Denzel - Whitekar Forest ___ Přesně takový film bych pouštěl romské menšině jako důkaz, že cesta k začlenění do společnosti existuje a nevede přes nataženou ruku pro sociální dávky. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • Film sa zvyčajne stretol s pozitívnymi recenziami, avšak v Detroit Free Press napísali, že film je natočený účelovo s ohľadom na možné ceny: „Seriózni filmoví diváci, najmä tí, ktorých priťahuje agresívna oscarová kampaň, pravdepodobne zistia, že balík bude nádherne zabalený, ale intelektuálne prázdny.“ (Arsenal83)
  • V záverečnej debate James Farmer Jr. (Forest Whitaker) v rukách drží guľôčkové pero, ktoré bolo patentované až v roku 1938 (film sa odohráva v roku 1935). (Arsenal83)
  • Film zobrazuje tím Wiley Debate, ktorý porazil v 30. rokoch Harvard College, to však nie je presné. Skutočný tím Wiley namiesto toho porazil University of Southern California, ktorí boli v tom čase vládnucimi šampiónmi v debatách. Hoci vtedy porazili úradujúcich šampiónov, tím Wiley nemohol byť oficiálne uznaný za víťaza, pretože neboli plnohodnotnými členmi debatnej spoločnosti - černosi boli prijatí až po druhej svetovej vojne. (Arsenal83)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama