Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (696)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ajaj, myšlenka dobrá. Zpracování zajímavé, ale chybí mi tu podstatně více akce. Zoufale nevyužití jsou Odpadlíci, kteří díky svému netopýřímu vzhledu a síle by byli pro nějaké ty souboje jistě způsobilí. Oceňuji originalitu a celkově prostředí upířího světa, se kterým si tvůrci vyhráli. Na Zemi vládnou upíři a basta. Logika tady v žádném případě nedostává na frak, čehož jsem se obával nejvíce. Pro mě osobně představují Daybreakers obrovsky nevyužitý potenciál. 50% ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Priveľa dobrých nápadov zabitých béčkovou zápletkou a rutinnou réžiou. Hawke sa snaží o dušu, oveľa viac by mu však svedčal inteligentnejší žánrový pokus, Neill na malom priestore nemá čo dokázať a Dafoe je pre zmenu nevýrazný. Vo výsledku vlastne po všetkých stránkach neškodná upírska zábava, ktorej námet a mnohé pôsobivo zabudované prvky do sveta kde sú dominantnou rasou tí druhí, sľubovali viac... ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Za sebe nanejvýš spokojen. Parádní vizuál (prý za dvacet milionů? Super!), velice funkční atmosféra a zajímavé hrátky se světlem posouvají tudle uírskou řezničinu (s prvky zombies) vysoko nad úroveň Bladeů, ale vlastně i někam poblíž mety, kterou představuje velmi solidní Já, legenda. Je v podstatě jenom škoda, že film netlačí víc na pilu v momentech, kdy se pouští na tenký led sociální satiry / kritiky (paralela s dcerou si o to vyloženě říkala) a že konec je poněkud uspěchaný, ačkoliv ani omylem není blbý, jak si někteří stěžují, naopak je velice rafinovaný a mnohovrstevný, jde-li divák do důsledku a pátrá nikoliv po tom, co se stalo (což vidí), ale po tom, co to v důsledku znamená... 7/10 ale velmi poctivých... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Být člověkem ve světě upírů je asi tak bezpečné, jako dovádět s pětidolarovou děvkou..." Sam Neill je pan herec a W.Dafoe rovněž, zdárně jim pak sekunduje E.Hawke. Pro milovníky upířích filmů velmi příjemné. Jsem rád, že se nejedná o bezduchou mlátičku ve stylu Bladea, i když na masakr také dojde. Hammerovské horrory zlaté éry jsou už minulostí, a tak při zakusování stříkají gejzíry krve, jak je dnešní divák zvyklý. Hlavním motivem je však něco zcela jiného: otázky nesmrtelnosti, výlučnosti, likvidující epidemie, hladomoru...vše, co už dávno zajímá sci-fi příběhy. A pokud se podíváme na neustálé hrozby např. chřipkových epidemií nebo kolik lidí umírá hlady, pak film neklade otázky z příliš vzdálené budoucnosti. Poetické záběry krajiny, stromů, západů a východů slunce jsou v kontrastu k chladné a neosobní architektuře, studené, jako jsou těla upírů. Atmosféru podporuje hudba i dobrá kamera, konec je neotřelý, v rámci upířích filmů nezvyklý. S bouřkou za oknem je prožití filmu o stupeň lepší... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Geneticky modifikovaná je nielen kukurica a pšenica. Najnovšie sa z filmových štúdií volá i po GMO krvi. Všetkých nás spasí, ak krv nám: krvilačným potvorám v tele skvasí. Infikuje sa novým mutantným vírom, zbohom veľké tak následne dá nenásytným upírom. Akýkoľvek film volajúci a vyžadujúci si technologické úpravy živých organizmov má jedno spoločné s plánmi oligarchov, radikálnych ekológov a mocných tohto sveta: redukovať početný stav ľudstva na nevyhnutné minimum. Presne takéhoto konceptu sa následne držia aj produkty zábavného priemyslu. Obohatené o akože originálny scenár, ktorému dominuje, ako inak "ludskosť". No jasné. V skutočnosti ide o jediné: nič, likviduj, páľ. Debilina ako vyšitá. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Spoločnosť Bromley Marks, ktorá sa vyskytla vo filme, je pomenovaná podľa Patricie Bromley Marks, manželky Dicka Marksa, austrálskej legendy reklamy a mentora bratov Sprierigovcov. (Greenpeacak)
  • Filmová postava Lionela 'Elvise' Cormaca (Willem Dafoe) dostala jméno na základě hercova kladného vztahu ke skladbě "Burning Love" od Elvise Presleyho. Ve spojených státech měl pak snímek premiéru v den narození Elvise Presleyho, tedy 8. ledna. (Conspi)
  • Bratia Spierigovci chceli vo filme upírov, ktorí majú klasický vzhľad netvorov, ale zároveň je z nich cítiť modernejšiu interpretáciu. (Greenpeacak)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (více)

Reklama

Reklama