Reklama

Reklama

Na opuštěném místě

(festivalový název)
  • USA In a Lonely Place (více)
Trailer

Obsahy(1)

In a Lonely Place - zoufalý příběh strachu a vlastních pochyb v Hollywoodu. Dixon Steele (Humphrey Bogart), upadající scénarista trpící vyhořením vlastní kreativity, je najat pro adaptaci aktuálního knižního bestselleru. Namísto přečtení knihy požádá šatnářku (Martha Stewart) ze svého oblíbeného klubu o jednoduché převyprávění příběhu. Druhý den ráno je dívka nalezena brutálně zavražděna a Steele je pro policii hlavním podezřelým, nicméně aspirující herečka ze sousedství Laurel Gray (Gloria Grahame) mu poskytne slušné alibi a postupem času mezi ní a Steelem vzniká láskyplný vztah, který je však postupně nahlodáván podivným chováním scénáristy a jeho agresivní povahou, a vznikají pochyby, zda šatnářku skutečně nezabil on. (OG_Swifty)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Je to len ďalší film.......... DIALOG - FRAN - Dixon Steele !! DIXON - Ahoj Fran. Ako sa máš ? FRAN - Medzi filmami. Minulů noc som nemohla zaspať. Tak hádaj čo som spravila. DIXON - Zavolala veľa luďom ? FRAN - Len tebe. Kde si bol ? DIXON - Doma............ Musím si prečítať knihu. FRAN - Pamätáš, ako som ti zvykla čítať ? DIXON - Odvtedy som sa naučil čítať sám............ Škrtící scéna okolo 34 minuty je "Ďábelská" a podmanivá. Napínavé drama až do poslední chvilky. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Zdrcující anti-romantický film s vynikajícím Humphrey Bogartem. V podstatě se jedná o ten nejčernější možný scénář vztahu mezi spisovatelem a jeho osudovou ženou, takže tu nechybí násilí, paranoia, ani gradující napětí (nebo už spíš vypětí?) až do samotného konce, protože pochyby o nevinně hlavního hrdiny se derou ven s každou další minutou. Na Valentýna jako dělané. 10/10 "Why can't he be like other people?" "Like other people - would you have liked him?" ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Bogart si tady vystřihl jednu ze svých nejošklivějších a nejlepších rolí - cynického scenáristu s násilnickými sklony.Touto nepříjemnou náladou je nakažen celý film. I ten vztah mezi hlavními postavami je podán jinak než je obvyklé, žádná pohádková romantika. Jen ta silnější chemie mi chybí k nejvyššímu hodnocení. 90%. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ach jo, to máte tak... sledujete seriálovou The Twillight Zone (pouze o několik mladší), fascinuje vás, jak jsou některé ty nízkorozpočtové povídky geniálně udělané a taktéž kolik napětí, originality, vizuálních nápadů a často i přítomný myšlenkově silný přesah se povedlo tvůrcům vytvořit v pouhých 25 minutách. No a mezi tím kouknete i na hollywoodský celovečerák s velkou hereckou hvězdou, kde se vše táhne čtyřikrát tak dlouho, nemá při tom v sobě ani čvrtinku té invence a kde napětí přijde i vyprchá s jednou noční jízdou a jedním nečekaným incidentem. Omšelé romantické melodrama se z plátna líně plouží jako ten kouř z cigarety, ano, občas zaujme pověstně ironickým (a ikonickým) Bogartem či pohlednou Grahamovou, ale jinak to pro mě mělo minimum vtipu i napětí a slavní herci své doby mi svou přítomností, bohužel, nepostačili k tomu, abych se pořádně bavil. Po skončení mi nakonec nezbývá, než ocenit v rámci doby vzniku + žánru především překvapivý závěr. 55% ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je zajímavá hlavně ta konvence filmu noir obrácená naruby. Namísto femme fatale (a Gloria Graham by se na to tak hodila!) nastupuje homme fatale. Bogart ve své nejvyšinutější roli. Hlášky jsou výživné, ale přesto si odnáším dojem, jako by se ve filmu nic nedělo. Závěr byl očekávaný celou dobu a žádný twist, který by to zvedl z průměru, nepřišel. Filmařina je to docela slušná, scénář má slušnou porci suchých hlášek, Bogart působí trochu utahaně a Grahamová je okouzlující. Lepší průměr. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • Vo svojej eseji “Humphrey and Bogey” Loiuse Brooks napísala, že viac ako ktorákoľvek iná rola, ktorú Humphrey Bogart zahral, to bola práve rola Dixon Steela v tomto filme, čo sa najviac podobala na skutočného Bogarta, ktorého poznala. (Scevola)
  • Hoci je vekový rozdiel medzi Gloriou Grahame (Laurel Gray) a Humphreym Bogartom (Dixon Steele) 24 rokov, zaujímavosťou je, že obidvaja zomreli v rovnakom veku, a to 57 rokov. (Scevola)
  • Film byl v roce 2007 zařazen do amerického Národního filmového archivu. (Mol)

Reklama

Reklama