Reklama

Reklama

Kletba Měsíčního údolí

  • Maďarsko Holdhercegnő (více)
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Maďarsko / Velká Británie / Francie / Austrálie / USA / Nový Zéland, 2008, 103 min

Fantasy rozprávka, nakrútená podľa knižnej predlohy Malý biely koník, anglickej spisovateľky Elizabeth Goudge. Rozpráva o obyvateľoch tajuplného Mesačného údolia a dávnom spore dvoch znepriatelených rodov. Keď malej Márii zomrie otec zanechá ju celkom samú a opustenú. Spolu so svojou vychovávateľkou tak musí opustiť blahobyt centra Londýna a začať svoj nový život na vidieku u čudáckeho strýka Benjamina, ktorý navyše ani sám nevie, že malá Mária existuje. Po príchode na jeho nádherný statok objaví magický svet údolia, kde je Mesiac väčší ako kdekoľvek na svete. Spozná strýkových nepriateľov, ktorí ju unesú a uväznia vo svojom temnom zámku. Postupne sa začnú diať naozaj čudné veci a Mária veľmi skoro zistí, že je poslednou princeznou, ktorá tam prišla, aby zachránila Mesačné údolie pred prastarou kliatbou. Do najbližšieho splnu bude musieť nájsť čarovné perly, ktoré nikto už stáročia nevidel, a skôr než Mesiac zapadne za horizont, ich vrátiť moru. Pri svojom pátraní nebude sama, ochráni ju čierny lev a cestou ju povedie biely jednorožec. (STV)

(více)

Recenze (132)

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Velmi jsem tento film chtěla vidět, již z toho důvodu, že mě Dakota Blue Richards zaujala ve Zlatém Kompasu. Tady je to už velká slečna, která částečně zachraňuje film, na kterém jsem konečně pochopila, co to znamená "odfláknutý". Tak trestuhodné nevyužití herců jako (včetně Dakoty samozřejmě) Tim Curry či Juliet Stevenson, neskutečně špatné dialogy a celkově děj snímku, no hrůůůůza! A to ještě, když si to dělá takové ambice velkofilmu. Nelogičnosti, které film neposouvají ani dopředu, ani dozadu a které, jakmile vás ohromí, tak vám dojde, že vlastně k ničemu nejsou, viz trpaslík v kuchyni či pokojíček ve věži. Co dodat? Není nad české pohádky a jak prohlásila moje mamka: "Všechny filmy už od dob Letopisů Narnie a ještě dál jsou pořád na jedno brdo stejně (špatné) divné. A já dodávám: Až na výjimky, kterou toto rozhodně není. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Stejný model jako Terabithia. Pohádka s lacinou výpravou, nenápaditou režií a pár jakž takž efektními efekty. Pokud vám stačí pár postav chodících po lese, jste na správném místě. Pro ostatní radši doporučuji většinu českých televizních pohádek. Z herců je nejpřesvědčivější Dakota Blue Richards, ale tuhle uspávanku z podprůměru stejně nemá šanci vytáhnout. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ani z Terabithie jsem nebyl příliš urvaný, v rámci možností, jako tak trochu jiné fantasy ale bez problému fungovala. Kletba měsíčního údolí je oproti tomu jen chabá televizní pohádka plná podivných dějových zkratek, logických trhlin a pravděpodobnostních lapsů. Nejnápaditější jsou nakonec digitální efekty, které i navzdory tomu, že jsou strašně špatné, stejně patří zdaleka k tomu nejzajímavějšímu, co může film nabídnout. Gabor Csupo tentokrát nezabodoval... ()

Plangi 

všechny recenze uživatele

Vizuálně celkem dobře zvládnutá hrůza, která měla tu drzost si dělat větší ambice než než na co skutečně měla. Scénář je adekvátní myšlenkovým pochodům diváků maximálně do deseti let, a to ještě těch méně náročnějších v rámci této věkové skupiny. V jádru každého člověka špetka té infantility vždy zůstane a sledováním pohádek ji někdy jistě rád na chvíli probudí. Tady to ale dost hapruje, jelikož afektovanost většiny z postav hraje neskutečně na nervy a množství zbytečností jen nafukuje stopáž, které by ta půlhodinka dolu vůbec neuškodila. Měl jsem co dělat, abych tenhle zázrak dokoukal a pohádky nechci zase nějaký čas vidět...díky Kletbě Měsíčního údolí :-/ ()

Smok odpad!

všechny recenze uživatele

Ten, kto ma bližšie pozná, tak vie, že keď mi podhodí nejaký fantasy film, cítim sa, akoby mi na úrazovej ambulancii sypali do rozbitého čela kilo soli. Ale keďže už to bude hádam aj rok, čo si tu odomňa odpad vyžralo akési užívateľmi vyzdvihované ruské fantasy, dal som si ďalší pokus. Smutne konštatujem, že ani po roku sa môj postoj ku týmto slaboduchým rozprávočkám pre dospelých nemení, Kletba.. je lacná, prvoplánová blbina jak traky, nech si získava aké chce ocenenia. Ako tak čítam komentáre, sú tu užívatelia, ktorí si pri filmoch pána režiséra od dojatia aj poplakali, tak sa ku nim hlásim aj ja. Len neviem, či sme mali rovnaký dôvod na plač. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (7)

  • Název snímku byl zvolen hlasováním v internetové anketě, kdy titul The Secret of Moonacre předčil původní název předlohy "The Little White Horse". (Hromino)
  • Dakota Blue Richards nikdy nečetla knihu „Malý bílý koníček“, podle níž je film natočen, než v něm získala roli. Tu si pak stihla přečíst během letu do Maďarska, kde se mělo točit. (Hromino)
  • Původně měl být pro natáčení použit skutečný lev, ale jelikož by pojištění všech herců a členů filmového štábu stálo ohromné množství peněz, rozhodli se tvůrci pro levnější variantu - lva udělat digitálně. (Hromino)

Reklama

Reklama