Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 288)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

S prižmúrením pravého oka to možno chápať ako vzorec toho, ako vznikajú konšpiračné teórie, s prižmúrením ľavého to môže byť príbeh ľudstva a jeho pamäti v podobe jedného človeka. Akurát, keď mám obe oči otvorené nič z toho nevidím, len lacný pokus upútať, šokovať a provokovať (navyše často s nelogickým chovaním postáv a naivnými dialógmi). Pri troške fantázie (a s pomocou wikipedie) niečo podobné môže vymyslieť hocikto a úroveň šoku sa rovná hociktorému dokumentu o Nostradamovi. Takto si výnimočný film nepredstavujem. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný, divadelním způsobem pojatý film. Vyvolává to spoustu otázek a náboženské téma asi i dost lidí pobouří, ale mně to sedlo a bavilo mě to poslouchat. Herecká sestava ze třetí cenové, ale všichni hrají dobře (nejsympatičtější mi byli Tony Todd a John Billingsley) a působí dojmem normálních, skutečně inteligentních lidí, takže je dobře, že se tu nevyskytují nějaké provařené tváře, co by na sebe strhávaly zbytečně pozornost. Upřímně moc nevím co si o tomhle snímku mám myslet, ale jak říkám, bavil mě a určitě na něj nezapomenu. 80% ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Filmy s veľkým odkazom alebo také, ktoré dajú podnet na premýšľanie tak to je presne moja šálka kávy. Ide o naozaj originálny námet, ktorý je rozpracovaný do perfektného scenáru a umocnený slušnými hereckými výkonmi. Dejová linka sa odohráva v príjemnej komornej atmosfére. Atmosféra však v tomto prípade nie je dôležitá, nejde o žiadny thriller alebo inú napínavku. Dôležitý je príbeh a myšlienky v tomto filme obsiahnuté. Vysvetlenie určitých historických súvislostí je totiž v tomto filme neskutočne dobre rozpracované (netvrdím že pravdivo). Pravda alebo klamstvo? To v tomto prípade nie je dôležité, pravda už naveky ostane ukrytá v prachu histórie, to čo tento snímok ponúka je však predostrenie svojej vlastnej filozofie a názoru na niektoré historické míľniky ľudstva takým spôsobom, ktorý sa nedá vyvrátiť, pretože univerzálna pravda neexistuje a ako aj vo filme bolo povedané: "všetko je možné". Páčili sa mi hlavne otázky týkajúce sa náboženstva a následné vysvetlenia. S určitými vecami sa stotožňujem a aj preto bol tento film pre mňa takým prínosom. Odporúčam všetkým, ktorí milujú "dumavé filmy" a ktoré v ľudskom podvedomí ešte dlho po skončení rezonujú ako motor poháňajúci vlak vlastnej filozofie a myšlienok smerom vpred. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý, avšak ničím ohromující, nízkorozpočtový film, který i přes svou krátkou stopáž, dokáže pěkně uspávat. Bez mučení přiznám, že jsem ho sledoval nadvakrát. Parta vědců sedí v odlehlé chatě a jeden z nich, který je musí opustit, jim vypráví svůj příběh o nesmrtelnosti. Kapacity ve svých oborech Johnovi zprvu nevěří a tváří se na jeho slova všelijak. Během chvíle však John dokáže, že v jejich myslích začíná vrtat červík pochybností, ale já to pro změnu nevěřím jim. Nevěřím jim ten náhlý obrat. A nakonec jsem čekal nějakou lepší pointu, tahle konstrukce byla dost chabá a nevytáhla příběh z průměru. Když to shrnu do jedné věty - dobrý nápad, ale slabý scénář. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Člověk se tak nějak naladí na nějaké sci-fi. Já sám jsem teda očekával od filmu The Man from Earth s tímto plakátem něco o chlápkovi, který přežil armagedon a sám jediný bude brousit ulicemi opuštěného města a aby to nebyla úděsná nuda, tak na něj z trosek domů budou skákat hladový zombíci, anebo poctivé sci-fi o nějakém ztraceném kosmonautovi na exotické planetě. To všechno jsem očekával a pln dychtivosti pustil. Dokoukal a říkám si, že akce tam moc tedy nebyla, na mezigalaktické dobrodružství také nedošlo, byl to ale po čertech zajímavý příběh. Alespoň do půlky. SPOILER. Jakmile z pána vylezlo, že dělal i Ježíše, bylo to už na mne zase moc sci-fi. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Na začiatku filmu, kedy všetci pijú whisky, je viditeľné, že je fľaša z polovice prázdna. O niekoľko sekúnd neskôr je už takmer plná. (Circumscriptor)

Reklama

Reklama