Reklama

Reklama

VOD (1)

Při otevírání nové budovy, základní školy Willima Dawese v roce 1959, jsou žáci požádáni, aby pro budoucí žáky nakreslili, jak si představují budoucnost za padesát let, kdy bude časová schránka otevřena. Všichni žáci malují obrázky, jen dívka Lucinda popíše svůj list papíru čísly. Učitelka, slečna Taylorová, jí vezme papír dříve, než čísla dopíše. Lucinda slyší šeptající hlasy, které jí čísla diktují, a když je časová schránka vkládána do skrýše, Lucinda zmizí. Učitelka najde Lucindu v suterénu školy, s krvácejícími prsty od škrábání čísel do dveří... O padesát let později je časová schránka vyndána a každý žák dostává jednu obálku. Caleb Koestler dostane vzkaz s čísly od Lucindy, který neodevzdá ve škole, ale vezme si ho domů. Calebův otec John je astrofyzik a ve vzkazu objeví reálná data. John celou noc přepisuje čísla na tabuli, vyhledává na internetu data a je vyděšený z toho, co vidí... Každé datum označuje den nějakého neštěstí, za datem je uveden počet obětí a následují další čísla, která John nedokáže zařadit. Přeskočí je, čímž dostane další datum neštěstí s počtem obětí. Všechna neštěstí se stala po uložení vzkazu do časové schránky... John jede pro Caleba do školy, ale uvízne v zácpě. Na navigaci uvidí souřadnice, které se shodují s číslem, jež je uvedeno za datem a počtem obětí. Johnovi dojde, že je na místě, kde má dojít k dalšímu neštěstí; podle Lucindy tu má zemřít 81 lidí. John vystoupí z vozu a hned nato kousek od něj havaruje letadlo. John už má jistotu, co která čísla znamenají, a snaží se vyhledat Lucindinu rodinu. Johnovi se podaří najít její dceru Dianu, která má již také dceru Abby. John Dianu osloví, a když se zeptá na Lucindu, na její proroctví a řekne, že má druhý den dojít k dalšímu neštěstí, Diana uteče... Diana se vrátí poté, co k prorokovanému neštěstí skutečně dojde. Vysvětlí pak Johnovi, že poslední datum na vzkazu má být datum její smrti. John s Dianou zjistí, že katastrofa se má týkat všech lidí a jedná se o velký žár. Rozhodnou se odjet do hlubokých jeskyní, ale John chce zjistit souřadnice poslední katastrofy: ze dveří, které Lucinda tenkrát poškrábala, sundává lak. John však netuší, že Abby i Caleb stejně jako Lucinda slyší šeptající hlasy, které jim říkají, co se stane... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 541)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Opravdu dokonalá atmosféra při které mrazí v zádech. A katastrofické události jsou dechberoucí. Proyas výborně prostudoval katastrofické filmy a ví, jak mají správně vypadat, aby divák byl přikován v křesle s pootovřenou pusou. Nicolas Cage má ve filmu své dobré i špatné herecké chvilky. A to mě právě rušilo. Jako by se občas vracel z natáčení Ghost Ridera :) Ještě, že se tohoto tématu ujmul Alex, jinak by to byl nejspíš další Nicolasův propadák v herecké kariéře. Zato Chandler Canterbury začíná dobývat Hollywood. Jeho role je sice malá a tichá, jenže právě to jí dává skvělý nádech. A poslední půlhodina filmu je tak zvláštní, že oni nebudu pro jistotu psát, abych někomu nezkazil dojem. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to perfektný mysteriózny sci-fi thriller od Alexa Proyasa. Má skvelý príbeh o univerzitnom profesorovi, ktorý sa vďaka slávnosti na škole svojho syna, pri ktorej bola vytiahnutá časová kapsula s obrázkami od žiakov spred päťdesiatich rokov dostane k zvláštnemu záznamu plného čísel, ktorý na prvý pohľad nedáva žiadny zmysel, ale čoskoro si uvedomuje, že predstavuje údaje o katastrofách, ktoré sa už stali, ale aj pár, ktoré ešte len majú nastať. Začne potom pátrať a skutočne si overuje, že údaje sa v ničom nemýlia a keďže si uvedomuje, že to priamo súvisí aj s jeho synom, urobí všetko preto, aby to celé vyriešil. No zisťuje, že celá pravda je ešte desivejšia, než si predstavoval. So spracovaním som mimoriadne spokojný, už úvodná fáza z minulosti pôsobí až prekvapivo dobre, ale následne ide úroveň ešte vyššie. Veľkým plusom je, že na rozdiel od mnohých podobných filmov tu dej pôsobí pomerne originálne a pritom aj dosť nepredvídateľne, pričom je skutočne zaujímavý, samotné pátranie po pravde nesklame ani na okamih a väčšinu času si to udržuje aj tú správnu tajomnosť. Nájde sa tu plno výborných prvkov, hlavne ten samotný papier a katastrofy a poteší aj plno nezabudnuteľných sekvencií, takže toto ma už od samotného začiatku vtiahlo a až do konca nepustilo. A práve ten koniec som teda nečakal, tu majú u mňa tvorcovia veľkú pochvalu, že si dovolili prísť s niečím takto nekompromisným, lepšie to už skutočne skončiť nemohlo. Je síce pravda, že niečo tu pôsobí aj trochu béčkovejšie, než by bolo vhodné, hlavne tie tajomné postavy, ale aj to je stále dostatočne zaujímavo zvládnuté. Takže ma vlastne ani nenapadá, čo by som tu v rámci žánru mohol vytknúť. V tomto prípade určite musím pochváliť aj akciu, síce tu určite nie je prvoradá, ale aj tak film ponúkne tri dlhé katastrofické sekvencie, ktoré sú zaujímavé, perfektne technicky zvládnuté a aj poriadne pôsobivé. Zaujme hlavne skvelá scéna s lietadlom, ktorá je natočená na jeden záber, alebo aj celé finále. S hereckým obsadením som dosť spokojný, Nicolas Cage vo svojej najlepšej úlohe za dlhé roky, konečne je tu zase ten správny sympaťák, ktorému som fandil a film s ľahkosťou ťahal, výborná postava jeho syna a ešte pár veľmi dobrých vedľajších postáv, či už matka s dcérou alebo priateľ hlavného hrdinu. Réžia a technická stránka sú vynikajúce, Alex Proyas tu odviedol skutočne prvotriednu prácu, skvelá vizuálna stránka, perfektná atmosféra, akcia, napätie, toto už nemohlo dopadnúť lepšie. A k tomu ešte aj výborná hudba, hlavne skladba od Beethovena. Takže tu skutočne môžem vytknúť len pár nepodstatných detailov, inak vo svojej kategórii patrí prakticky medzi to najlepšie, čo som vôbec videl a o plnom hodnotení nemusím pochybovať. 86% ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Průměrný film po všech stránkách. Křesťanské sci-fi, které má jednu velmi silnou vadu - strašně předvídatelný scénář. Vyniká naopak triková stránka filmu - scéna havárie letadla či nehody v metru bere dech. Nicolas Cage hraje stále stejně a ostatní herecké výkony jsou celkem v normě, ničím neurazí, ničím nenadchnou... Dovolím si taky jedno proroctví - tohle nebude trhák... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Spoilery Alex Proyas se předvedl v nejlepším světle, ale příště by si mohl vybrat lepší scénář. Bohužel jsem před zhlédnutím Knowing viděl trailer, který je neuvěřitelně spoileroidní a u první půlky filmu mě naprosto zbavil napětí. O to víc překvapila druhá část, která byla fakt našláplá a skutečně byla napínavá. To s tim trailerem mě ale stejně štve... stejně tak plakát. Škoda slov. Takže od začátku mi bylo jasné, že to asi skončí tak nějak, jak to pak vážně skončilo, ale především díky Proyasově režii se na to skvěle koukalo. A Nicolas Cage hrál dobře, ačkoliv mě jeho výkon nedokázal přesvědčit, že umí víc než jen dva obličeje. Takže ve výsledku za skvěle zvládnutou podívanou dávám lepší 3***, 65%. A jen tak mimochodem, tohle je férovej film o vesmírných lidech:) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ryne Douglas Pearson, Juliet Snowden, Stiles White .. This isn't the end, son. Symbolické, náboženské, tradiční. Vizuálně excelentní s citlivou režií a dobře budovanou atmosférou zejména v počátcích snímku. Bohužel se to později celé zvrtává a mimo dilčích katastrof a samotné vrcholné apokalypsy je nám podsouvána spousta příšerných keců a dalších nevydařených aspektů (přicházející a zase mizející šeptající postavy jsou fakt příšerný prvek), které mi dost připomínaly Dark City s tím, že ten film vůbec nemám rád. Prostě zde pluje několik silných momentů a nápadů v záplavě průměrných až zcela nehodících se. ___ Roland Emmerich už nemá co ničit, poslední Mayský slunovrat se po tomhle ani konat nebude ;-)) Konec knowing s předehrou 7 Symfonie je špičkový, ne zrovna obvyklý - ale za "Noemovu archu" nedík. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (22)

  • Príprava na natočenie sekvencie s padajúcim lietadlom trvala dva dni a rovnako dlho trvalo aj samotné natáčanie. Cieľom bol pokus o realisticky podaný výkon z hľadiska emocionálneho vyznenia celej scény. (Greenpeacak)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 79,9 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 183,7 mil. (NIRO)
  • Miesto natáčania, Melbourne, bolo vybrané z toho dôvodu, že podľa slov režiséra je momentálne filmárom veľmi ústretové. Je tam menší pouličný ruch a tým pádom jednoduchšia práca. (Greenpeacak)

Související novinky

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Vlad Worthington?

Vlad Worthington?

27.01.2010

O projektu Dracula: Year Zero jsme poprvé psali snad před dvěma roky. Vypadalo to, že mezitím skončil někde v škarpě u cesty, ale studio Universal jej oprášilo a chce film natočit tak rychle, aby… (více)

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

31.08.2008

...aneb „Novinková smršť 2“. Tak co tady dnes pro vás máme? Brett Ratner je momentálně spojován s adaptací počítačové hry God of War, ale kromě této starořecké mytologické řežby pošilhává i po… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama