Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

Hennes 

všechny recenze uživatele

Předloha dětského příběhu by neměla přinést nic jiného a tak se stalo. Dějově to bylo v pořádku, nesympatičtí rodiče, zlá ředitelka školy, hodná učitelka. Snímek si mohl odpustit tu snahu o humorné scénky, které nefungovaly, byly přehnaně vyumělkované. Ale je to pro děti a ty se tomu snad zasmějí. Mně se nejvíc líbila role i herecký výkon Trunchbullové (Pam Ferris). ()

wendy221 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mi zkazilo dojem, byl po několika letech shlédnutý film s jiným dabingem. slečna Trunchbullová - paní Hromasová Wormwoodovi - Brambulovi slečna Honey - slečna Krásná Jméno: Lavender - Levandule (tohle se prostě nepřekládá!) roura - dusidlo nebo počeštěná jména - Bruce - Bohoušek Novým dabingem se taky vytratilo spoustu skvělých hlášek. př. ,,Sedni si, žábo!" ,,Copak jsi indián, Amando?" ,,Tvoje máma je trdlo!" ,,Proč jsou všechny ty ženský vdaný?!" ,,A už žádného čolka!" Musela jsem to napsat, bylo hrozný to poslouchat, mám na to paměť a zkazilo to celý dojem filmu, nevím, proč se to předabovalo. Hodnotím původní dabing. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Dokonalý mix stylů Dannyho DeVita a Roalda Dahla, který svým hyperkativním, divokým a výstředním pojetím asi není pro každého. Totálně ujetá, bizarní a svérázně poetická komedie, ve které se dokonale mísí nechutnosti a kýč, milé a okouzlující funguje a současně je dokonalou parodií milého a okouzlujícího. Svižně odsýpající zábava, kde Mara Wilson je coby Matilda stejně milá a laskavá jako poťouchlá, tornádo Pam Ferrisová coby Hromaska řádí jako černá ruka, skrček DeVito levou zadní zvládá režii i roli povrchního primitiva a Rhea Perlman má úžasné klapky na oči. A děti se u toho skvěle bavily. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Dahl bol jeden z autorov môjho detstva. O filme som paradoxne dodnes nemal ani poňatia (a to už je údajne aj remake). Ak by som bol dieťa, film by na mňa pôsobil "desivo", pre moje dospelé ja je to ale vtipný a celkom chytľavý bizár. DeVito už vtedy pôsobil dobre divne. Z hlavnej záporáčky mi bolo miestami vážne zle. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Hm. Co se tady na tom všem nelíbí? Na jedno podívání to byla bezvadná záležitost, která sice rozhodně není nijak objevná, ale taky to není žádný vyložený průser. Když se k tomu přidá moje odvěká fascinace telekinezí, tak je vyhráno. Alespoň na nadprůměr. Nicméně je nutno říct, že Dahlův styl se mi příliš nezamlouvá. 70% ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Keď Matilda v triede trestá magickými schopnosťami riaditeľku Trunchbullovú, na konci jej odkazu na tabuli sú dva veľké biele kríže. Hneď v ďalších scénach, keď sa Trunchbullová točí na glóbuse a deti ju pozorujú, si môžeme všimnúť, že kríže na tabuli chýbajú... (martin1m2)
  • Herci Danny DeVito a Rhea Perlman, kteří na filmovém plátně ztvárnili rodiče malé Matildy (Mara Wilson), spolu žijí i ve skutečnosti, a to od roku 1982. (TheVerczaaa)
  • Obrázek otce slečny Krásné je ve skutečnosti portrét Roalda Dahla, autora knihy Matilda, která sloužila jako předloha k tomuto filmu. (mi-ib)

Reklama

Reklama