Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

Daryl.Dixon 

všechny recenze uživatele

Možná, že je to ztřeštěné, postavy se chovají praštěně, ale kdysi, když jsem byl ve věkové kategorii, pro kterou byl film určený, tak mě oslovil, přišel mi zábavný, tak proč bych ho měl nyní hodnotit záporně. To je stejné, jako když se dospělými odsune teleblbís do odpadu, přestože pro spoustu nemluvňat, na něž je to zaměřené, je to vrcholný výtvor kinematografie. ()

EllinkaD 

všechny recenze uživatele

Ale no tak ... je to přece film pro děti - tak proč takhle dopodrobna "rozpitvávat", co je blbost a jestli to má nějaký smysluplný děj ..... Knížku jsem jako malá holka měla moc ráda a film se náhodou docela povedl :o) Je to prostě oddychovka určená DĚTEM a ne nám dospělým - schválně se zkuste zeptat nějakého 6ti letého špunta (myslím, že spíš se to líbí holčičkám) na jeho názor ...... :o) Asi jsem nějak "zaostalá", ale myslím si, že tenhle film se mi pro menší děti líbí víc, než třeba seriál vyloženě pro dospívající holky (napr. Hannah Montana) .... poslouchat některé děti, které ani nechodí do školy, jak "diskutují" o seriálu HM ... to se fakt moc nedá :o) ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Matildu som videl kedysi v rámci kurzu angličtiny na jazykovej škole. Z tohto hľadiska film splnil dokonale svoj účel. Inými slovami som bol kvôli angličtine nútený sa naňho sústrediť po celú dobu jeho stopáže. Doma pred televízorom a s dabingom by som to už dnes asi nevydržal. Ale vzhľadom na príjemné spomienky dávam za tri. ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Delší dobu si chystám comment na tento film a měl jsem původně připraveny čtyři hvězdy, ale když vidím, s jakým negativním výsledkem se tato podle mě dost dobrá a hodně ulítlá komedie, musím své hodnocení poopravit směrem nahoru, už jen kvůli jedinečné roli ředitelky školy, která sype z rukávu jednu hlášku("nesnáším děti, ještě že jsem nikdy nebyla dítě") za druhou, hází děti přes plot za vlasy, zavírá je do roury, či je nechává přecpat se dortem atd. atd. Dany DeVito je typickým příkladem postrachu lidí, kupujících si laciná auta... a jak jinak, hraje výborně. Zajímavá je i vizuální stránka filmu a tempu, až na nic moc závěr(proto ten původní čtyřhvězdný záměr), také nelze nic vytknout. Výborná černá komedie, která jen tak neomrzí. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Dokonalý mix stylů Dannyho DeVita a Roalda Dahla, který svým hyperkativním, divokým a výstředním pojetím asi není pro každého. Totálně ujetá, bizarní a svérázně poetická komedie, ve které se dokonale mísí nechutnosti a kýč, milé a okouzlující funguje a současně je dokonalou parodií milého a okouzlujícího. Svižně odsýpající zábava, kde Mara Wilson je coby Matilda stejně milá a laskavá jako poťouchlá, tornádo Pam Ferrisová coby Hromaska řádí jako černá ruka, skrček DeVito levou zadní zvládá režii i roli povrchního primitiva a Rhea Perlman má úžasné klapky na oči. A děti se u toho skvěle bavily. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Herci Danny DeVito a Rhea Perlman, kteří na filmovém plátně ztvárnili rodiče malé Matildy (Mara Wilson), spolu žijí i ve skutečnosti, a to od roku 1982. (TheVerczaaa)
  • Keď Matilda v triede trestá magickými schopnosťami riaditeľku Trunchbullovú, na konci jej odkazu na tabuli sú dva veľké biele kríže. Hneď v ďalších scénach, keď sa Trunchbullová točí na glóbuse a deti ju pozorujú, si môžeme všimnúť, že kríže na tabuli chýbajú... (martin1m2)
  • Keď slečna Truchbullová (Pam Ferris) vyhodí blonďaté dievčatko za jej copíky, to padá za plot a šmýka sa na zemi niekoľko metrov, pričom je možné vidieť, ako so sebou zbiera aj hlinu. Keď zastane a postaví sa, zadok má skoro čistý. (DJ Rocco iNc)

Reklama

Reklama