Reklama

Reklama

Epizody(13)

Mladý Ládík Smolík je sice malý génius, ale ve škole je poněkud líný. Takže i když zrovna začínají prázdniny, kvůli špatným známkám dostane domácí vězení! Jenže nebyl by to geniální Ládínek, aby si nedokázal poradit. Z harampádí, které má po ruce, sestrojí nafukovací vesmírnou loď, pojmenuje ji Gulliver 5 a tajně vyráží za dobrodružstvím. Na cestách ho provází pes Zorro, kterého Ládínek pro jistotu naučil mluvit. Společně objevují podivuhodné planety, kde roboti zotročili lidstvo, nad vším vládne hudba, všechno se odehrává jako v detektivce nebo kde je všechno pod vodou… Zatímco si někde lítá, Smolíkovi si říkají, co tam to ten Ládík zase vyvádí, a vždycky je napadne to samé: co by? Vždyť má domácí vězení a je zavřený u sebe v pokoji. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele sator k tomuto seriálu (14)

Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka (1972) 

Dabing ČsT Brno 1976 epizody 2-12 V českém znění: Jaroslav Kuneš (Ládínek), Vilém Lamparter (Zorro), Libuše Billová (Gábi), Světlana Těšitelová (Týna), Otakar Vážanský (Pepa), Pavel Kunert (Dr. Halíř). epizody 1 a 13 V českém znění: Jaroslav Kuneš (Ládínek), Jiří Bruder (Zorro), Magdalena Rychlíková (Gábi), Magdalena Reifová (Týna), Václav Knop (Pepa), Pavel Kunert (Dr. Halíř). ()

Placatá planeta (1973) (E01) 

Ládínek zkonstruuje meziplanetární raketu Gulivera, a vydává se na první cestu vesmírem. Planeta na kterou přistane se jmenuje Placatá a vládne ní tyran Velký Placák, lidé se tu bojí, podrobují se otrocké práci a nesmí skloňovat a časovat. Proč skloňovat a a časovat ? Odpověď je nasnadě.  "Rozvinuté myšlení, hrozba pro každý vladař." ()

Pohádková planeta (1973) (E02) 

Ládínek a jeho mluví pes Zoro tentokrát přistanou s Guliverem 5, na planetě pohádek. Je zde vše z cukru, marcipánový les, v řekách malinovka, hory z cukru, a nezmůže chybět perníková chaloupka a ježibaba, které se sbíhají sliny na Jeníčka s Mařenkou, které s nimi splete. ()

Bláznivá planeta (1973) (E03) 

Ládínkovi rodiče a sestra Týna odcházejí do cirkusu, tedy ne že by tam vystupovali, lákají i jeho ale on nechce. Jen co zaklapnou dveře, už bere svůj houslový futrál s Guliverem a kamaráda Zora  a chvátají na střechu, za novým dobrodružstvím. Tentokrát do jiné sluneční soustavy, a uvítání na neznámé planetě je v pravdě lidské-střelbou. To co spatří po přistání, neznají ani letití pracovníci blázince, nic tu není normální. ()

Planeta strojů (1973) (E04) 

Už je to jasné, odkud Cameron opisoval pro svého Terminátora :-) Tentokrát si Vladimír Smolík se psem Zorem a raketou Guliverem, dolétli na planetu strojů A přichází další šok, lidé zde slouží jako jejich nástroje. Zorovi se podaří vypátrat, že tomu tak vždy nebylo, lidé začali používat stroje proti sobě a stále je vylepšovali, až jednoho dne stroje převzali vládu nad lidmi. Dokáže jim Ládínek pomoci? ()

Zpívající planeta (1973) (E05) 

Ladislav se snaží učit do školy, ale Tina si hraje na kytaru a do toho má puštěný magnetofon, maminka v kuchyni poslouchá tranzistorák  a tak si řekne že hudby a hluku stačilo a odlétne si do vesmíru. Jenže volba planety nebyla šťastna, přistál na planetě hudebních bláznů, kde hudba byla povinností. ()

Planeta Zločinu (1973) (E06) 

Zatímco Vladimírova rodina škemrá u souseda Halíře aby mohla zhlédnout televizní detektivku, jejich syn, povznesen nad tyto televizní vymyšlenosti s násilím a mordy, raději odlétá do vesmíru. Už od samého přistání na neznámou planetu to však vypadá, že si Vladimír nejen nepolepšil, ale dokonce se dostává do permanentního ohrožení svého života. ()

Proměnlivá planeta (1973) (E07) 

Maminka povídá, jak je ta móda nestabilní a je třeba stále si kupovat nově věci tak, aby byl člověk šik. Ládínek jen zvedne oči v sloup a odfrčí na jinou planetu. Už při přistávání se ději divné věci, planeta neustále mění tvar. Když přistane, zjišťuje, že není nic trvalé, vše po čase mění svůj tvar i účel. Tyto transmutace řídí jediný člověk, říkají mu diktátor. ()

Zrychlená planeta (1973) (E08) 

Tatínek Smolík mluví do duše Vladimírovi, který chodí stále pozdě do školy. Ládínek ale nemá rád spěch, žije si ve svém pomalém tempu, které mu umožňuje přemýšlet a bádat. Proto nebude překvapením, že v tomto díle navštíví planetu, kde je rychlost všeho taková, že svůj život lidé ani nestíhají vnímat. V tomto díle, který je z roku 1973 prozrazuje Vladimír, že mu bude v červnu patnáct, znamená to, že je ročník 1958, tedy by muselo být v navazující sérii Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy už 22 let, což není, je zde stále dítětem. ()

Válečná planeta (1973) (E09) 

Rodiče odlet Vladimírovi na další planetu ztížili přijmutou nabídkou volné chaty Dr.Halíře. Ládínek si však i bez ploché střechy domu v přírodě dokázal ze startem Gulivera poradit. Šťastnou ruku tentokrát nemá, dostal na hvězdu Kulišák, kde vládne jen strach zabíjení a války. ()

Pravěká planeta (1973) (E10) 

Ládínek je otcem kárán při rodinné večeři, že se neumí slušně chovat, dokonce zazněl příměr, že jí jako neandrtálec. To Ladislava urazilo a odešel na střechu domu s houslemi, tedy s pouzdrem od houslí v kterém má složenou raketu Guliver. Ještě rozladěn z invektiv svého otce, udělá chybu v rychlosti rakety a octne se na Zemi v době pravěké. ()

Planeta splněných přání (1973) (E11) 

Příběh kde se mohli autoři vyřádit a mohl být plný fantazie, totálně pohřbili... ()

Planeta vodních duchů (1973) (E12) 

Dorazila horka a všem v rodině Smolíkovi tečou nervy. Nejvyšší čas změnit klima a odletět na jinou planetu, nejraději takovou kde nejsou taková vedra. Vodní prostředí je pro takový výlet ideální, ochlazení přišlo jako na zavolanou. ()

Na hlavu postavená planeta (1973) (E13) 

Manželka si stěžuje na Ládínkovo vztah k pravdě, říká že každé druhé slovo které řekne je lež, rada manžela ať se soustředí jen na to první, její hněv neuklidní. Ladislav předstírá tvrdé usnutí aby se vyhnul moralizování rodičů. Jakmile zaklapnou dveře jeho pokojíku, odletí si spravit náladu na nějakou planetu, ale planeta kde všichni mluví a jednají obráceně v rozporu s logikou nebylo to úplně pravé. ()

Reklama

Reklama