Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Univerzitní profesor David Pollock (Gregory Peck) je specialistou na staré arabské civilizace. Jednoho dne jej na londýnské ulici unesou lidé arabského politika jménem Hassan Jena. Muž musí na jeho „žádost“ proniknout k bohatému Arabovi Beshraavimu (Alan Badel) a přeložit pro něj zprávu napsanou pomocí starých arabských hieroglyfů. Vzkaz totiž může obsahovat životně důležité informace, jejichž dosah nedokáže zatím nikdo ze zúčastněných domyslet. Půvabná Beshraaviho milenka Yasmin Azirová (Sophia Lorenová) však Davida varuje, že jakmile vzkaz rozluští, Beshraavi jej dá zabít. Tak to ostatně učinil s jeho kolegou Ragheebem. David ani neví jak, a ocitne se uprostřed mezinárodního zločineckého spiknutí, v němž někteří lidé nejsou těmi, za koho se vydávají, a v němž jde skutečně o život… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Označovat tuto nevtipnou slátaninu za thriller je neslýchaná drzost - ten film je protivně scenáristicky překombinovaný, únavně dlouhý a nudný, místy až dementní, a především, ó ano, strašlivě zbytečný. Jeho jedinou kvalitou je - kromě překvapivě výtečné kamery - úchvatný zjev Sophie Loren, která se mi snad v žádném filmu nelíbila víc a která je zde skutečně naprosto fantastická. Takto výjimečně krásné ženy - a k tomu báječné herečky - se rodí jednou za sto let v počtu, který by šel spočítat na prstech jedné ruky - po zhlédnutí této stupidní podívané jsem si paradoxně jen upevnil respekt k výjimečným hereckým kvalitám té mimořádné dámy, kterou nyní osobně řadím k tomu herecky nejlepšímu, co světu dalo 20. století. Sophia Loren je tomto filmu tak okouzlující, že člověk zapomene i na ten příšerný český dabing, ve kterém to ČT2 odvysílala, a jenom se tetelí blahem z každičkého záběru na její italské půvaby. Gregory Peck v roli profesůrka, který má hluboko do kapsy a který se náhodou připlete mezi kriminální struktury, jí zde tvoří pouze nedůstojnou stafáž, kterou byste si z celého filmu ochotně odmyslili - ten chlapík nemá elementární šanci získat si divákovy sympatie, protože nemá charismatu či osobní zajímavosti, ani co by se za nehet vešlo, a dívám-li se na jeho hereckou filmografii, s níž jsem vcelku slušně obeznámen, ujišťuji se pouze, že jsem toho herce vlastně nikdy neměl zrovna dvakrát v oblibě. Film, jemuž zde tato mimořádně nesourodá dvojice nechala vzniknout, jsem shledal téměř nekoukatelným, protože je dějově komplikovaný do té míry, že vás to ponouká k domněnce, jaký amatér si to proboha zkoušel tenkrát zaexperimentovat, co všechno jeho scénář ještě snese - v tom filmu je snad vše, od špionů, automobilových honiček, kaskadérských kousků, romantiky, politiky až po (zcela marné) pokusy o vtipné repliky - žel celá ta zběsilost je zoufale dysfunkční a tříští se v chaotickou změť dojmů, které se spolehlivě za chvíli vykouří z hlavy. Aby v ní po čase jako zářící maják zůstala pouze blahá vzpomínka - na úchvatnou Sophii Loren. Jednu hvězdu za ni a druhou za výtečnou kameru. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Velmi svižný, NEnapínavý, avšak o to více zábavný špionážní thriller, plný zvratů, hlášek a překvapení. Krásně půvabná a záhadná Sophia Loren, jako nejdůležitější prvek skládanky, motající hlavu zmatenému Gregory Peckovi, snažící se rozluštit nebezpečnou hru. Velmi zajímavá kamera (režisér a kameraman si pohráli), výborná hudba. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Dekorační, fešácká freska z(a)pečetěných afér. Sfér střežených pohnutek, řečených  podvůdků "slečny rób a  střevíčků." Tajenka bájných znaků, zpod (rent)genu legend, jako rozbuška anglických mraků, které  mlží Orient(aci). Blízko je ta, která ráda odhaluje záda, méně už svůj cíl. Šeherezáda tisíců jisker a fantazií. Blýskl se před/s ní, pan kantor, co pekluje se s "bonbónkem," proradným klubkem mezinárodním. Kazetou figurek, fingujících fungující mravy, kterými se to hemží nad Temží, před katedrou. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Arabeska je dost podivný film. Předně to není thriler, ale romantická krimi-komedie. Gregory Peck zde hraje profesora, který má přeložit šifru pro jisté Araby a záhy se zaplete do do politického boje několika skupin. Celý film mě připadalo, že hraje na půl plynu a je vláčen okolnostmi. Sophia Loren zase hraje prolhanou mrchu u které celý film nevíte na čí je straně a leze to na nervy. Na nervy mi lezli i ti všichni Arabi (hraní bílými herci...) a to do té míry, že jsem nechápal hrdinu, proč nejde na policii (a imigrační) a nenechá je vypakovat odkud přišly. Nelogický scénář s dementními zvraty, spád ale bez napětí, bez zajímavého humoru. Prostě šestáková slátanina, která ale kupodivu nabízí výborné akční scény - ať už útěk před demoličním strojem, útěk před kombajny nebo finální honičků na koních s vrtulníkem. Za ty a krásnou Loren přimhuřuji oči na slabé 3*. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Špionážní drama se spoustou nedostatků (kde bere Peck motivaci a schopnosti pro špionáž, když je jen profesor), překombinovaným dějem, scénářem, který se pouze pokouší o vtipy a hlavně úděsně sebe parodujícím koncem, kde jsem vážně zvažoval, že to vypnu. Loren je krásná a Peck příliš starý na svou roli. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Yasmin Azir (Sophia Loren) řídí vůz Mercedes-Benz 230SL. (Cucina_Rc)
  • Ve filmu se také objevuje vůz Rolls-Royce Phantom IV, jichž se celkově vyrobilo pouhých 18. Ten filmový byl původně majetkem Prince Henryho, vévody z Gloucesteru. (Cucina_Rc)
  • Sekvence na železničním viaduktu byla natočena na Crumlinském viaduktu v jižním Walesu. Byla postavena v letech 1853–1957 a s výškou 200 stop byla nejvyšší na Britských ostrovech a třetí nejvyšší na světě. V době natáčení už byla v plánované demolici. (sator)

Reklama

Reklama