Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Univerzitní profesor David Pollock (Gregory Peck) je specialistou na staré arabské civilizace. Jednoho dne jej na londýnské ulici unesou lidé arabského politika jménem Hassan Jena. Muž musí na jeho „žádost“ proniknout k bohatému Arabovi Beshraavimu (Alan Badel) a přeložit pro něj zprávu napsanou pomocí starých arabských hieroglyfů. Vzkaz totiž může obsahovat životně důležité informace, jejichž dosah nedokáže zatím nikdo ze zúčastněných domyslet. Půvabná Beshraaviho milenka Yasmin Azirová (Sophia Lorenová) však Davida varuje, že jakmile vzkaz rozluští, Beshraavi jej dá zabít. Tak to ostatně učinil s jeho kolegou Ragheebem. David ani neví jak, a ocitne se uprostřed mezinárodního zločineckého spiknutí, v němž někteří lidé nejsou těmi, za koho se vydávají, a v němž jde skutečně o život… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Inspirace stylem Hitchcocka ba snad i De Palmy je více, než patrná a britský feeling tu má také své zastoupení. Kamerové "oldschool" technizace v úvodních minutách představují zajímavý dodatek. K obsahu nemám větší výhrady. Honba profesora spolu se špionkou za rozluštěním hieroglyfů je jako téma v tomto případě naprosto dostačující, pokud je splněn předpoklad pro rychlý spád a snaha o minimalizaci hluchých míst, což Arabeska splňuje. Nevhodné mi přišlo rozdělení na dvě části, kdy se v té první divák dočká vcelku obstojného thrilleru a v té druhé lehce komediálně laděné lovestory. Tyto dějové linky mi k sobě, ať dělám, co dělám, zkrátka nepasují a nezachrání to ani výtečné duo Peck-Loren. Malou kompenzaci jsem našel v Manciniho hudbě, která tak nějak zkrášluje atmosféru. Z konečného součtu kladů a záporů mi vychází čistý průměr. 70% ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Nevím zda za to mohl nízký tlak, či vyloženě špatný dabing, nebo nudný děj, ale po třiceti minutách čiré nudy jsem byla značně otrávená. Bohužel tento stav setrval do konce filmu. Tolik jsem se těšila na svoji filmovou lásku Sophii, ta sice měla hodně slušivé oblečky, ale tím to haslo. Avizované vtipné hlášky jsem nějak nezaznamenala, tolik potřebná chemie mezi ústřední dvojicí nefungovala. O samotném zmateném až trapném scénáři nemluvě. Docela ztracený čas. Za boty, jestřába a Sophii Loren slabé *** ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vtipný triler so Sofiou Loren na štýl Bonda v sukni (alebo aj bez sukne) som neočakával, s touto sexicou minulého storočia sa mi spájajú skôr osudové úlohy. Nakoniec veľa neukázala, no bolo to aj zábavné aj vtipné, len nie príliš chytré a občas neprehľadné. Očíslované cukríky pôjdem hľadať do obchodu a arabská šifra v hieroglyfoch má svoje dni už za sebou. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Povězte mi, kde chcete, aby mě zabili tentokrát?" Profesor Pollock se pustil do luštění hieroglyfů a já jsem dlouho tápal v tom, kdo vraždí ve jménu vlády, kdo pod praporem opozice, kdo za peníze a kdo jen tak. Ono to asi nebylo moc důležité, protože mě přitom bavilo škodolibé honění mýdla ve sprše, honička s kombajnem po poli, netradiční sejmutí letadla žebříkem i troufalá korida s auty na dálnici. A když mou pozornost nezaměstnávaly zábavné kraviny, tak se objevila Yasmin a s tou se snad ani nelze nudit. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Arabeska je dost podivný film. Předně to není thriler, ale romantická krimi-komedie. Gregory Peck zde hraje profesora, který má přeložit šifru pro jisté Araby a záhy se zaplete do do politického boje několika skupin. Celý film mě připadalo, že hraje na půl plynu a je vláčen okolnostmi. Sophia Loren zase hraje prolhanou mrchu u které celý film nevíte na čí je straně a leze to na nervy. Na nervy mi lezli i ti všichni Arabi (hraní bílými herci...) a to do té míry, že jsem nechápal hrdinu, proč nejde na policii (a imigrační) a nenechá je vypakovat odkud přišly. Nelogický scénář s dementními zvraty, spád ale bez napětí, bez zajímavého humoru. Prostě šestáková slátanina, která ale kupodivu nabízí výborné akční scény - ať už útěk před demoličním strojem, útěk před kombajny nebo finální honičků na koních s vrtulníkem. Za ty a krásnou Loren přimhuřuji oči na slabé 3*. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Arabeska je označení pro literární žánr, má jednoduchou stavbu a nekomplikovaný děj a jejím charakteristickým znakem je lehce ironizující pohled. (sator)
  • Ve filmu se také objevuje vůz Rolls-Royce Phantom IV, jichž se celkově vyrobilo pouhých 18. Ten filmový byl původně majetkem Prince Henryho, vévody z Gloucesteru. (Cucina_Rc)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Londýne, Oxforde a Berkshire. (dyfur)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno