Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 001)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Hyperaktivní animace a jednoduchý příběh. Nic za pětihvězdný jásot, ale ani otrávený odpad. Figurky se šklebí, skáčou a kmitají se příběhem jako naspeedované a krapet pocuchané neurony v mysli Lance Armstronga. To už ani nelze očekávat, že by z Ameriky přes velkou louži připlul nějaký v klidu vyprávěný animák. Zápletka byla skoro jako z ruských bylin a přílišná přímočarost vyprávění (a přitom složitost - ze začátku člověk nemohl ani tušit, jakou cestou se příběh vydá) je možná na škodu. Samozřejmě animace je jinak naprosto úchvatná. Bez toho už si snad animák nelze představit. Je pravda, že při snaze obkreslit co nejpřesněji realitu, příběh diváka více vtáhne. Těžko si představit, jak postavičkám držím palce, když by byly ušité ze zbytků látky a škubaly sebou jako ty z dílny Hermíny Týrlové. Koukal bych na to jako na blbůstku pro nejmenší. Rebelka je jako film pro dospělé. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ja som s týmto animákom maximálne spokojný a deti boli z neho úplne hotové. Takú malú bojovníčku mám aj doma...Je to krásne farebné, vtipné a dobrodružstvo nemá konca. Navyše je tu moja srdcovka - škótsko-keltský bojovníci i hudobné motívy, kde hrajú prim gajdy a píšťaly. "Pytačky" i nekonečné bitky medzi klanmi ma bavili, do toho tá spomínaná hudba i sudy piva...Malá podobnosť s animákom Na vlásku tu je, no mňa skôr teší, akoby mi vadila. Ako animáku fakt nemám čo vytknúť. 100%. ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Stylová pohádka, která se po vizuální stránce povedla nejlépe jak mohla. 3D všemu dodá ještě hezčí pohled. Emoce fungují a hudba je od začátku výborná. Každý rok vychází pár animovaných snímků a tento patří mezi ty nejlepší. Mohla být trošku lepší zápletka, protože občas nudila, ale pro mladé diváky potěšující. Jde o pohádku, tudíž bych to tak měl brát.. 8/10 = 85% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Babička na tenhle animák vzala mou pětiletou sestru do kina, aby jí donutila zamyslet se nad tím, proč ji máma neustále k něčemu postrkuje a připravuje ji tak o všechnu "zábavu". Nechci tu povídat o tom, jestli babička trochu nepřecenila inteligenci pětiletého dítěte, ale jde mi spíš o to, že celý "Brave" je o poučení. A vyloženě to z něj ČIŠÍ. "Děti, mrkněte na animák a pochopíte, proč vás matka buzeruje". Nechci tu být za kritika, příběh je to pěkný, ale proboha, proč v posledních letech jsou všechny animáky jen o tom mravnostním ponaučení ?Kromě toho je to vyloženě pohádka pro děti a nejsem si tedy jistá, zda o nějakou další směsici Pixar/Disney vůbec stojím. Vtipné byly bohužel jen situace s mámou medvědicí. Nepřu se s nikým o tom, že je to kvalitní snímek, ale já už tyhle nevtipné učenlivé pohádky prostě nemůžu ani vidět. Achjo. Mimochodem, nekoukat s dabingem. Pár skladeb předělali do češtiny a u toho mi skutečně krvácely uši. ()

Foox 

všechny recenze uživatele

S Rebelkou mám stejný problém jako s Na vlásku, nádherně animované prostředí ve kterém se odehrává tuctový příběh. Hlavně scéna jak se hlavní hrdinka prohání lesem s lukem a narazí na "Stonehenge", Všechno od začátku vypadá velice slibně, Merida se při dospívání rozchází v názorech s matkou, který jí vyčítá, že postrádá jakoukoliv etiku a naopak Merida, že jí neposlouchá a nedává žádnou volnost. Jenže, když se objeví zápletka objevují se oslí můstky, které u Pixaru nikdy nepotřebovali, postavy přestávají přemýšlet, co by se dalo vyřešit jednou větou trvá čtvrt hodiny jen aby tam tvůrci mohli mít scény, které chtějí. Těžko říct, jestli Pixar už ztratil dech nebo v něm má Disney větší vliv než se zdá. 70% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (43)

  • Původně se až 80 % filmu odehrávalo v zasněženém prostředí. Poté, co byla režisérka Brenda Chapman vystřídána Markem Andrewsem, bylo však nutné film přepracovat, díky čemuž se v konečné verzi filmu objevuje zimních scén naopak minimum. (Andrew78)
  • Rebelka byla prvním filmem ozvučeným ve zvukovém systému Dolby 3D, který využívá 64 samostatných reproduktorů a 128 audio kanálů. (HellFire)
  • Pixar venoval tento film Stevovi Jobsovi, ktorý patril medzi zakladateľov štúdia a hral v ňom významnú rolu. Vo filme si na Jobsa tvorcovia spomínajú veselo a svojsky – jedna z postáv nesie meno lord Macintosh a náhodná nie je ani scéna, keď sa princezná „napcháva“ jablkom vo chvíli jej veľkolepého príchodu medzi pytačov. Macintosh je skupina osobných počítačov vyrábaných Jobsovou spoločnosťou Apple, ktorá má v logu jablko. (Sufferer)

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama