Reklama

Reklama

Let Fénixe

  • Česko Let Phoenixe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Havarované letadlo uprostřed Sahary. Všichni chtějí přežít. Všichni slouží společné věci, někteří více - někteří méně. Všichni myslí v první řadě na sebe, na své životy, na své ego. Bitva může začít... (TV Prima Cool)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (69)

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Pot, špína, nedostatek jídla a vody, tuny písku a hrstka přeživších chlápků. To je představa extrémní životní situace ve vyprahlé, nehostinné poušti v podání Roberta Aldriche. Na příkladu remaku z roku 2004 je krásně vidět, jak se vnímání filmu od šedesátých let změnilo. Zatímco dnes se dbá hlavně na to, aby byla osádka rasově i genderově vyvážená, Aldrich se zaměřuje zejména na to, co je opravdu důležité - tedy soužití malé skupinky lidí na omezeném prostoru, postupné konflikty uvnitř komunity, ale také vyobrazení demoralizace jednotlivce a tvrdou dřinu. Ačkoli se celou dobu pohybujeme na prostoru několika desítek metrů čtverečních, ty dvě a čtvrt hodiny uběhnou jako voda i díky tomu, že se zde objevuje herecká špička tehdejší doby včetně „toho jediného správného pilota“. 85% ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Vynikající dobrodružné drama, perfektně zrežírováno Robertem Aldrichem (Tucet špinavců), námět je velice povedený a zpracování brilantní. Na 136 minutách nechybí nic co by v takovém filmu mělo být: napětí, skvělá atmosféra, výborné dialogy, vyhrocené situace... sestrojování letadla je uvěřitelné. Film se může pyšnit famózními hereckými výkony, především Jimmyho Stewarta (z toho co jsem viděl, zatím nejlepší výkon) a Hardyho Krügera (skvělý herec, jak dokazuje právě zde, za svou roli odmítnul nominaci na zlatý glóbus). Film nenudí ani na vteřinu a vyůstí povedeným závěrem. Celkem 4,5*. Remake Johna Moorea nesahá tomuto originálu ani po kotníky. ()

Reklama

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Film, který má díky svému věku poutavou atmosféru ale zároveň pomalé tempo. Trosečníci bojují jak s vnějším nebezpečím, tak především sami se (a mezi) sebou. Mistrovsky zahrané nesourodé osobnosti přidávají snímku na věrohodnosti, na druhou stranu je mezi tolika černobílými postavami těžké najít si svého oblíbence, kterému by člověk (ne)přežití fakt přál. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Charakterní studie mužské skupiny (ženský element zastupuje možná tak ta opička) nejrozmanitějších povah. Všichni mají stejný cíl. Všichni chtějí přežít. Všichni slouží společné věci, někteří více - někteří méně. Všichni myslí v prvé řadě na sebe, ať na své životy, na svoje sebevědomí nebo svoji autoritu u ostatních. Bitva může začít. Pro mě tenhle film navždy zůstane uchvacujícím soubojem Jamese Stewarta s Hardym Krügerem, přičemž mé sympatie jsou na straně onoho německého všeuměla. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že snímky tohoto typu mám moc rád. Máme zde spektrum špičkových herců ztvárňujících zajímavé postavy, jimž divák po celou dobu filmu zákonitě musí fandit. Skvělá atmosféra odloučení a nutnost spolupráce zúčastněných - výborné napětí. Na tohle Aldrichovo dílo jsem se moc těšil a nakonec jsem nadšen, Let Fénixe by si zasloužil daleko víc pozornosti, než se mu aktuálně dostává. Doporučuji! ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Přibližně v osmé minutě, kdy se objevuje záběr na letadlo letící v písečné bouři, lze dobře vidět dva provázky, které drží model ve vzduchu. (Chegi)
  • K natáčení bylo použito letadlo typu C-82, které bylo vyrobeno firmou Fairchild pro americkou armádu. (Paganus)
  • Hardy Krüger odmítl svou nominaci na Zlatý Globus v kategorii nejlepší vedlejší herec. (Ruuzha)

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama