Reklama

Reklama

Let Fénixe

  • Česko Let Phoenixe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Havarované letadlo uprostřed Sahary. Všichni chtějí přežít. Všichni slouží společné věci, někteří více - někteří méně. Všichni myslí v první řadě na sebe, na své životy, na své ego. Bitva může začít... (TV Prima Cool)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (69)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Typický Aldrich aneb O chlapech pro chlapy. Tentokrát se spolu s hrdiny ocitneme uprostřed rozžhavené pouště, takže i u monitoru nebo před televizí obrazovkou můžeme pod nohama cítit horký písek a mít nutkání pořádně se napít vody. Funguje především interakce mezi jednotlivými postavami, což vychází jednak z přirozenosti dialogů a uvěřitelnosti situace, druhak z hereckých výkonů všech zúčastněných. Oni také Borgnine, Finch nebo Stewart nejsou legendami pro nic za nic. Postupné vtahování do děje, zoufalost sluncem spálených mužů a překvapivé střety i konce jednotlivých hrdinů dělají z Letu Fénixe jeden z nejzajímavějších dobrodružných filmů všech dob. ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Film, který má díky svému věku poutavou atmosféru ale zároveň pomalé tempo. Trosečníci bojují jak s vnějším nebezpečím, tak především sami se (a mezi) sebou. Mistrovsky zahrané nesourodé osobnosti přidávají snímku na věrohodnosti, na druhou stranu je mezi tolika černobílými postavami těžké najít si svého oblíbence, kterému by člověk (ne)přežití fakt přál. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Až teď teprve vidím, jak to v té verzi z 2004 zpackali. Zprasili. Mám chuť tomu zpětně dát odpad. Není potřeba vymejšlet nějaké pitomosti a tápat v nelogickejch kruzích. Je to víc o technické stránce stavby letadla a nezabývá se to pitomostma. Teda zabývá, ale jakž takž snesitelně. Jasně, má to nádech filmu z 60. let, ale na svou dobu nemůžu křivé slovo utrousiti. Uvěřitelnnost sice nic moc, ale v porovnání s tou novou verzí je to papežovo zlato. Herectví Jamese Stewarta se mi zrovna nezamlouvá. Kromě Borgnineho tam snad nikdo horší nebyl. Tahounem filmu byl podle mě Heinrich Dorfmann. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Fénixov let je v jadre psychologický film, ktorý študuje niekoľko rozdielnych mužských postáv v kritickej situácii. Schéma to frekventovaná najmä vo vojnovom žánri, ale v týchto kulisách funguje ešte lepšie, pretože niet kam uniknúť a ten únik treba presne naplánovať s vysokým rizikom neúspechu. No a tak vznikajú trenice, pretože mužské ego je vo všeobecnosti veľmi silné a veľmi neradi počujeme, ak nemáme v niečom pravdu. Herci sú bez výnimky skvelí, čo ma privádza napríklad ku konštatovaniu, že i keď mám rád aj remake/novú adaptáciu, tak dvojica Stewart - Kruger prináša lepšie napísanú konfrontáciu ako Quaid - Ribbisi. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Banda nesourodých chlapů – těžařů ztroskotá v poušti a z trosek staví nové letadlo, aby se dostala pryč. Systematicky, skoro bez odboček; konstruktér a pilot se sice přetahují o velení, přesto všichni více či méně disciplinovaně táhnou za jeden provaz. Poměrně realistické chování v mezní situaci představuje velký klad, nenarušují jej žádné velké antipatie; vyčerpání z práce, slunce a dehydratace si vybírá svou daň, ale nikdo extrémně nepanikaří, nevyšiluje; dokonce ani zbabělost není po zásluze potrestána. Ovšem trvá to dlouho, mnohé scény a epizody jen bezúčelně natahují; nicméně v povedeném finále vzlétne Fénix z písku s plnou parádou. 70 % ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Počas nakrúcania filmu zomrel filmový pilot Paul Mantz. Vo filme použili netradičné lietadlo skonštruované len pre účely tohto filmu - Tallmants Phoenix P-1. Lietadlo sa však pri nakrúcaní scén tesne nad arizonskou púšťou rozlomilo a dopadlo čelom do zeme. Paul bol na mieste mŕtvy. (Raccoon.city)
  • Přibližně v osmé minutě, kdy se objevuje záběr na letadlo letící v písečné bouři, lze dobře vidět dva provázky, které drží model ve vzduchu. (Chegi)
  • Hardy Krüger odmítl svou nominaci na Zlatý Globus v kategorii nejlepší vedlejší herec. (Ruuzha)

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama