Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

swamp 

všechny recenze uživatele

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Točí se kolem somálské uprchlice žijící v Londýně, která se vypořádává s přijetím společností, přežitím - a náhlým proniknutím do světa modelingu. Jenže americký sen ne vždy funguje, hlavně když se člověk musí vyrovnávat se starými (fyzickými i psychickými) křivdami. Jediné, co mi na filmu vadilo, byla jeho občasná (a nehodící se) vtipnost á la Pretty woman. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Pre mňa bohužiaľ, veľké sklamanie. Je možné, že som značne bola ovplyvnená knihou, ale aj bez jej prečítania by moje hodnotenie filmu príliš nepridalo. Ženská obriezka je niečo tak veľmi kruté, až neľudské... no napriek tomu sa to stále deje, aj v 21. storočí ! Natočiť o tom film, či napísať knihu nie je zlý nápad. Ak to istým spôsobom pomohlo čo i len pár ľuďom, tak to asi zmysel malo. No knižka mi dala rozhodne viac. To čo som našla vo filme bolo diametrálne odlišné. Samozrejme že do dvojhodinového filmu sa nedá vtesnať všetko to, čo je v knihe pekne rozpísané, no ale aj tak. Uznajte, že sa to dalo natočiť ďaleko lepšie. Síce musím vyzdvihnúť dobrý herecký výkon hlavnej hrdinky, ale nie len že dej neustále skákal z jedného času do druhého, až som sa v tom občas strácala, jej detstvo v Afrike bolo len mierne spomenuté. Rovnako aj návrat domov a stretnutie s matkou po mnohých rokoch - na čo som sa najviac tešila. Zato som mala možnosť sa asi 20 min. z celého filmu pozerať na to, ako z Afričanky robia modelku a fotia ju z každého uhla. To ďakujem, ale skôr si pozriem 3 oriešky pre Popolušku, ak mám chuť na rozprávku. Jednoducho si myslím, že podstatné bolo vynechané, namiesto toho tam bola kopa zbytočností. Táto téma si zaslúžila oveľa viac! ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, ale vím, že filmové zpracování obvykle bývá dějově zkrácené a upravené. Mohu tedy hodnotit pouze to, co jsem viděl na vlastní oči ve filmové podobě a ne to, co bych si představoval ve svých myšlenkách při čtení knihy. V každém případě však považuji toto zfilmované životopisné drama za obdivuhodné a v závěru i šokující svou otevřeností k věcem, o kterých se všeobecně vědělo, ale vyspělejší část lidstva tento neřešený problém ignorovala. Jakoby neexistoval. Obřízka je dnes sice zákonem zakázána, ale mnohdy stále prováděna a netrestána. Kde není žalobce, není soudce. Vřele doporučuji, ... samozřejmě ne obřízku, ale film. :-) ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Možná jsem příliš ovlivnění knihou, ale mně se ten film hodně nelíbil - velmi zkracuje a hodně předělává děj, záběry z dětství Waris na poušti, které byly to nejzajímavější a nejdrsnější (a nešlo jen o obřízku, ten život byl velmi těžký i tak a to vlastně ve filmu vůbec nevidíme), jsou úplně vynechány potíže Waris s jejím "manželem", protože to pro ni neskončilo položením prstýnku, naznačování, že Harold bude nějaký její přítel, ačkoli skutečnost je jiná....je toho ještě mnoho, co mi vadilo a tak můžu říct, že jediné, co se mi opravdu líbilo, je Liya Kebede. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Keď redaktorka žiadala slávnu top - modelku Waris ( znamená to Púštny kvet ), nech porozpráva o dni, ktorý jej zmenil život, mala na mysli krásnu rozprávku o chudobnej dievčine z Afriky, ktorá prežíva Popoluškin sen. Lenže jej medzný deň nebol ten, o ktorom rada počúva a číta západná kultúra, ale ten, keď bola ako 3 - ročná obrezaná. Tento film je veľmi potrebný. Nielen kvôli tomu, že ohavná obriezka sa vykonáva neustále skoro na celom svete a denne ju podstupuje 6 tisíc dievčat... Ale aj kvôli tomu, aby si naša civilizovaná kultúra uvedomila ako sa žije v inom svete ako je náš. Etiópka Liya Kebede je bezpochyby najkrajšia africká herečka, ale jej kúzlo nie je len v kráse, ale i citlivom stvárnení svojej postavy. Jej zoznamovanie sa s priateľkou, prácou, mužom na diskotéke, ale i obyčajným vodovodom je ozajstné a zároveň milé. Film je natočený v dvoch dejových a časových rovinách, keď sa Waris v retrospektívach vracia k neľútostnému detstvu. Treba sa pozastaviť nad vynikajúcou hudbou Martina Todsharowa, v niektorých fázach mi pripomínala naliehavosť a precíznosť Mansellovho Reqiem za sen. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)

Reklama

Reklama