Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (311)

Garson 

všechny recenze uživatele

Květ pouště je film o statečné somálské dívce Waris,která jako malá podstoupí ženskou obřízku a když má být v mladém věku provdána za starého dědka tak sama a bosa uteče pryč před tou zlou budoucností.Odvahu jistě měla když se rozhodla přeběhnout nehostinnou vyprahlou krajinu ze své vesnice až do hlavního města Mogadišu za svou babičkou.Ta pochopí její důvody,koupí letenku a pošle jí do Londýna.Tam se Waris celých 6 let pere s osudem a s bídou která jí provází.Pracuje jako služka i jako uklízečka.Po čase se upne na jednu prodavačku Marylin,která jí poskytne dočasné bydlení a stane se i její kamarádkou.Waris začne uklízet v jednom bistru kde zrovna sedí jeden slavný fotograf,který jí pozve na focení a pak už to jde s Waris kariérně rychle nahoru.Po té co začne být slavná a její fotky se začnou objevovat na obálkách módních časopisů tak se rozhodne,že bude bojovat proti ženské obřízce,proti tomuto primitivnímu zvěrstvu provozovaném na různých kontinentech.Na Waris se mi líbilo,že byla stále skromná a pokorná i po těch letech a strastiplných cestách kterými si prošla narozdíl od Fatimy z 10.řady pořadu Amerika hledá topmodelku,která svůj srdceryvný příběh o ženské obřízce odvyprávěla před udivenou porotou,ale jinak to byla mezi děvčaty pěkná mrcha.Je sice pěkné,že se vždycky najde nějaká modelka nebo celebrita která má páky na to,aby bojovala za lepší život žen v zapadlých koutech na Zemi,ale jak je známo z historie tak pokud chce někdo u primitivních kmenů vymýtit rituály a tradice tak musí vymýtit celé skupiny obyvatelstva(Indiáni by mohli vyprávět).Není jiný způsob a to ani přes nátlak různých světových organizací,kterým se stále nedaří omezit ty tradice a rituály které na celém světě každý den probíhají.Na to je a bude západní vyspělá civilizace stále krátká. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Téma za 5*, jeho zpracování mi přišlo trochu zbrklé (obřízka) a naivní (holčina od kontejneru k topmodelce). V každém případě Liya je kočka a na ambice filmu dost kvalitní snímek. Tohle by bylo za kvalitní ***, ale jednu * navíc přidám za pěkný hudební motiv. Na začátku filmu v Etiopii mě upoutal a ani mi pak nevadilo, že se ve filmu tolikrát opakuje. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, ale vím, že filmové zpracování obvykle bývá dějově zkrácené a upravené. Mohu tedy hodnotit pouze to, co jsem viděl na vlastní oči ve filmové podobě a ne to, co bych si představoval ve svých myšlenkách při čtení knihy. V každém případě však považuji toto zfilmované životopisné drama za obdivuhodné a v závěru i šokující svou otevřeností k věcem, o kterých se všeobecně vědělo, ale vyspělejší část lidstva tento neřešený problém ignorovala. Jakoby neexistoval. Obřízka je dnes sice zákonem zakázána, ale mnohdy stále prováděna a netrestána. Kde není žalobce, není soudce. Vřele doporučuji, ... samozřejmě ne obřízku, ale film. :-) ()

rockstorm 

všechny recenze uživatele

Krásný, ale velmi smutný a tragický film, protože přes všechno čeho Waris Dirie dosáhla je nevratně poznamenaná na celý život. Nejhorší je, že i přes zákaz ženské obřízky v některých zemích se mentalita této kultury nijak nemění a toto se děje a bude dít dál i přes jakékoli zákazy. Nikdo z nás si nedokáže plně představit takový hrozný život plný bolesti, který žijí miliony žen.....pokud přežijí....Film má možná nějaké nedostatky, ale za silné téma rozhodně 5* a určitě si pro upřesnění a doplnění přečtu i knížku. ()

Terka.K 

všechny recenze uživatele

Velké srdce, velký příběh. Poznat úplné dno, vyšplhat se až na vrchol. Jsem nesmírně vděčná, že Waris Dirie sebrala tolik odvahy a sdílela svůj příběh prostřednictvím dechberoucí knihy, která se následně dočkala skvělého filmového zpracování. Jediná škoda, že bylo vynecháno dost krutých vzpomínek z dětství a některé pasáže byly dost zjednodušené - na druhou stranu chápu, že je to obsáhlý příběh a do pouhých 130 minut se všechno vejít nemohlo. Hormann se opravdu vyšvihnul na vrchol - kontrast bohatého života na módních molech Londýna a chudoby somálských "vesniček" je opravdu emočně působivý - až bych použila slovo vyčerpávající. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)
  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)

Reklama

Reklama