Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Takový ten druh životopisného filmu, který prostě musíte vidět, protože je o životě kolem nás v porovnání se životem v Africe. Autoři samozřejmě nezklamali a castingem počínaje a scénářem konče, se do filmařského řemesla opřeli se vší vervou. Zajímavý příběh o velice zajímavé postavě současného světa. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Opäť dôkaz citového vydierania, manipulácie a desertnej kvetiny. Waris nebola prvá a určite nie posledná ktorej sa podaril tak husársky kúsok, ale? o to nešlo... čo zmenilo Waris život? Aá to by som aj veril, prižmuril som oko a zavrel hubu, nebudem hániť tento autobiografický snímok o jednej krásne čokoládovej žene, pretože som dosť starý cap na to aby som vedel, čo to ženska obriezka je (netvrdím, že som o tom nepočul), ale jaksi nevedel som si to predstaviť a taktiež, to sa ešte stále preferuje!? (vykulené oči mám). Celkový dojem 7/10 aj za Liyu ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně poutavý příběh. Skutečnou Waris obdivuji, i když ve filmu (asi nechtěně) působila jako neuvěřitelně jednoduchá postava a tak zatímco dětští herci byli skvělí, Liya Kebede byla spíš jako ozdoba. Každopádně emoce fungovaly, mile mě překvapila trhlá Sally Hawkins a uvolněnost filmu-tvůrci příliš netlačili na pilu a sem tam se vyskytl nějaký fórek...Co se ženské obřízky týče, určitě by se na tu problematiku mělo poukazovat víc, u sledování jsem se téměř styděla, že jsem o tom předtím věděla tak málo.... ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Predstavte si, že pozeráte film, v ktorom dostane chlapík kopačku do gulí . Mňa zamrazí automaticky po celom chrbte a spontánne sa chytím v rozkroku. Po vzhliadnutí tohto snímku, v ktorom sa jedná o odstránenie komplet ženských genitálii, ma išlo doslova poraziť ! ( Somálčania jebnutí! Hned' by som im ruky poodtínal, magorom!!) Odhliadnúc od tohto, je to bezpochyby nádherný príbeh jednoho vzostupu, plný impozantných záberov a namakanej muziky! Ja som vymäkkol... ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Smita Bhide, Waris Dirie, Sherry Horman | Hudba: Martin Todsharow | Produkcia: Peter Herrmann | Rozpočet: 11 miliónov € | Tržby: 14,300,000 $ | Úchvatný klenot, ktorý má takmer všetko, čo môže film mať. Celú škálu životných pocitov, nádherné destinácie, do uší lezúci ústredný hudobný motív, spoločensko-politický podtext, a posolstvo - každí človek má na tejto Zemi svôj špecifický kríž, ktorý musí niesť. A je len na ňom, kam ho je schopný uniesť... Waris Dirie ho dotiahla na samotný vrchol. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)

Reklama

Reklama