Reklama

Reklama

Za dávných časů vládl zemi české kníže Krok, který měl tři dcery obdařené nadpřirozenými schopnostmi. Nejstarší Kazi měla schopnosti léčitelky, Teta dokázala promlouvat s duchy a nejmladší Libuše viděla do budoucnosti. Po smrti otce převzala vládu na jeho přání právě nejmladší dcera Libuše. Ačkoliv byla Libuše moudrá a spravedlivá vládkyně, muži jí pohrdali. Libuše se tedy rozhodla provdat za Přemysla Oráče ze Stadic, aby s jeho pomocí dosáhla uznání mezi svými podřízenými. Společně se usídlí na hradě Libušín, odkud Libuše předpověděla i založení a slávu města Prahy, které se později stalo sídlem královského rodu Přemyslovců. Po smrti Libuše přebírá vládu její manžel Přemysl, s končícím matriarchátem však stoupá nespokojenost žen, které nakonec vyvolají Dívčí válku. Příběh kněžny Libuše je tentokrát nahlížen nejen z pohledu Jiráskových Starých pověstí českých, ale opírá se i o divadelní hry Franze Grillparzera a Clemense Brentana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Rád bych, podobně jako u filmů Eda Wooda, zdůraznil, že zde nehvězdičkuji kvalitu, ale atraktivitu filmu. Zábava je to vcelku slušná (film nejvíce ze všeho připomíná pornofilm bez porna) a doufám, že Constantin Werner zfilmuje s podobně nízkým rozpočtem ještě pár českých pověstí. Jednu hvězdičku strhávám za to, že film není konzistentně zábavný od začátku do konce. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Neskutečně nudný film. První půl hodinu mě to i nějak bavilo, ale pak už vůbec. Samozřejmě je to nádherný film (ironie), která je naprosto historicky přesný (ironie), a nabízí pár scén, které jsou tak blbé až jsou vtipné (třeba ten drsný souboj mezi Vlastou a Přemyslem Oráčem), ale upřímně víc to v sobě nemělo. Teda takhle, nepřipadalo mi to až tak strašné, jak to tady podle hodnocení vypadá, třeba Vašut a Kříž tady mluví a hrají anglicky celkem obstojně. Zpátky ale k negativům, celé mi to přišlo divně a místy snad i nahodile sestříhané, protože děj v jednotlivých scénách třeba navazoval, ale úplně divně a taky nechápu, proč celý film pobíhají jenom po lesích. To pořád spali v jeskyních? Vždyť tam je hned několik scén z vnitřku nějakého domu, jestli jsem si dobře všiml. Před stažením tohohle filmu mě vyděsil plakát, který vypadá jako plakáty filmů "významného" "českého" režiséra Simandla, naštěstí až tak špatně to nedopadlo, ale i tak mě ten film přišel stupidní, včetně feministického finále (ono to ale není jenom ve finále, nějak před koncem to tam už začíná). Jo, btw, možná mi to uniklo, když jsem se u toho tak nudil, ale kam zmizel Vašut? On se vypařil nebo ho tam někde zabili a mě to uniklo? Nebo přežil? 2* ()

Reklama

Sairina 

všechny recenze uživatele

Takhle zkazit čekou pověst. Celý film je nudný a všechno je tak nějak divně spřeházený. Vlasta a Přemysl, Libuše a farmář, Přemysl a nějaká děvečka atd. Taky je divný konec Libuše. Možná si myslíte, že vás osloví česká krajina, neosloví. Nemůžu si pomoct, připadalo mi to jako nehezký kus lesa. Jediné, co se mi na tomhle filmu líbilo, byla výslovnost jména Libuše. ()

M.a.t.t. odpad!

všechny recenze uživatele

Jasná must see záležitosť pre divákov, ktorí hania niektoré domáce pokusy o historické veľkofilmy. Subjektívne sa síce na Libuši môžu baviť viac ale určite by som to neprikladal nejakým filmárskym či hereckým kvalitám. Až na hudbu, ktorá ako jediná ako tak obstojí, tu nie je vôbec nič... a bohužiaľ som sa na tom ani príliš nesmial. ()

Crocuta odpad!

všechny recenze uživatele

V souvislosti s bájí o kněžně Libuši nemá smysl naříkat nad przněním historie (byť část americké kinematografie už dávno dokázala zprznit historické náměty od starověku po současnost a nadále v tom bezostyšně pokračuje) - jedná se skutečně o pouhou pověst a zde bychom měli být k tvůrcům patřičně schovívaví. To by ovšem "Kněžna Libuše " musela za něco stát jako film. Ač je herecké obsazení vpravdě mezinárodní (Česká republika, USA, Ukrajina, Chorvatsko, Maďarsko), rozpočet a zejména schopnosti tvůrčího týmu nestačily na víc než na slátání čehosi, co obyčejně nazývám (jakkoliv zde magie nehraje podstatnou roli) "fantasy sračkou". A jelikož ani to, co by snad mohlo být považováno za příjemné osvěžení - sexuální scény - nevyniká nějakou převratnou invencí, celý projekt se zapíše do paměti českého diváka nejspíš jako "ten film, co ho točili na Americe a co v něm Vašut a Kříž ze sebe dělali blbce." ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo kromě lokací v Praze i v Adršpachu, Uherském Hradišti, Brdech, v okolí Berounky a Dobříše. Pro obydlí byly využity slovanské skanzeny se zrekonstruovanými stavbami. (Zdroj: kinobox.cz, cs.wikipedia.org) (dinamit_1)
  • Snímek podle všeho čerpá námět z divadelních her Franze Grillparzera, Clemense Brentana a próz Aloise Jiráska. (Zdroj: kinobox.cz) (dinamit_1)
  • Snímek byl kritiky hodnocen veskrze negativně. Je srovnáván s nepovedeným domácím videem nebo italským soft-pornem 80. let 20. století. Je kritizován za smíšení historického filmu s ekologicko-feministickými poselstvími, levnou výpravou, špatnou kamerou, chabé herecké výkony či špatnou angličtinu některých herců. (Zdroj: cs.wikipedia.org) (dinamit_1)

Reklama

Reklama