Reklama

Reklama

Pijácká romance

(TV film)
  • Československo Pijácká romance pro Waldemara Matušku
Hudební / Krátkometrážní
Československo, 1967, 16 min

Režie:

Ivo Paukert

Scénář:

Jaroslav Dietl

Kamera:

Jan Kraus

Hudba:

Václav Hybš
(další profese)

Obsahy(1)

Poetické lidové písničky zpívá a všechny role hraje W. Matuška... Do hospody na rohu ulice dorazí v pozdních večerních hodinách postupně tři zoufalci – stárnoucí učitel dějepisu, šofér, jemuž je nevěrná manželka a voják, který je na začátku základní vojenské služby a musí se ženit. Překvapivě do jejich příběhů zasáhne hostinský, jenž se také nemá, čím chlubit a tak se toto mužské kvarteto, v němž hraje všechny role Waldemar Matuška, vzájemně utěšuje lidovými písničkami. Postupně uslyšíte v zpěvákově znamenité interpretaci: Na koníčka si vyskočím, Tajná láska, Zdálo se mně má panenko…, Už mně koně vyvádějí v hudební úpravě Václava Hybše. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

otík 

všechny recenze uživatele

Civilní Matuška zajde do hospody a tam postupně narazí na 4 jiné Matušky - postaršího učitele, pijana, který odešel z hospody tak brzo, že přistihl manželku s milencem, vojáka a hospodského. Každá z osob zazpívá jednu hospodskou písničku, ale nejde o nějaké juchajdy, ale posmutnělé a pomalé, jaké si zpívají pijani už v notně podroušeném stavu. Nic víc, ale taky nic míň tento krátký písničkový pořad nepřináší. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pěti, možná šestirole Waldemara Matušky. Málo platné byla to zcela mimořádná, neopakovatelná osobnost, která, žít v jiné době... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tady je vidět, jak málo využitý byl Matuška herecky, a že na to měl. Sice se celý pořad tváří jako přehlídka lidových písní, ale ten scénář a hlavně Matuškův monolog jsou už od začátku psány zcela jinak a pochopí jej asi jen ženáči, kteří občas zajdou do hospůdky zapít žal, jedno z čeho. Některá prohlášení jsou trefně nadčasová a cynicky rýpavá, až se člověk hořce pousměje, neb má vlastní stejnou či obdobnou zkušenost. Myslím, že Dietl v manželství moc šťastný nebyl, a že i věděl proč není. Jinak Matuška zde představuje Matušku, který se jde večer projít a skončí v pro něho příjemné hospůdce, stárnoucího učitele, který zjistil, že je starý, opilého řidiče, kterému zahýbá žena, mladičkého a nadšeného, právě zasnoubeného vojáka, a nakonec hostinského, který už to nemůže poslouchat a potřebuje si taky vylít žal. Ty lidové písničky se sem docela hodí, i když i ty jsou upravené (Na koníčka si vyskočím/Kde je to mládí) a úplně nejlíp by se sem hodila Mým domovem ztichlá je putyka, ale hlavní gró je podle mne v oněch mluvených pasážích, jež jsou podle mne dokonalé a skutečně nadčasové. A díky tomu tento pořad funguje nejen, jak má, ale nabízí i něco navíc. „Nejlepší smutek je ten, ve kterým je něco veselýho. A nejveselejší je vždycky to, v čem je i krapet smutku.“ ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Waldemar Matuška uplatní svůj herecký a pěvecký um v rolích několika smutných pijáků, postupně přicházejících do malé, nocí vylidněné hospůdky a zapěje pár nostalgických lidových písní. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

A já mám "Waldu" stále rád.¬         Jeden z nejoblíbenějších (a radno upozorňovati vždy znovu a znovu, že nejoblíbenější nerovná se nejlepší) zpěváků českých všech dob, Waldemar Matuška, člověk, kterého mám upřímně rád a jímž zpívané písničky dodneška velice rád vyhledávám, natočil tento krátkometrážní snímek jednoho herce a několika písniček, zasazený do prostředí jedné obyčejné hospody s jejími obyčejnými návštěvníky.¬                 Mám naprosto odlišný názor na Matuškovo herecké umění, které opěvuje ve svém komentariu uživ. honajz. Matuška coby předvádění návštěvníci je nepřesvědčivý, výborné jsou pouze a zase jenom pouze jeho doprovodné písně, při jejichž zpívání je navíc jasně viděti, že je nezpívá herec, ale že jsou ze záznamu.¬                 Velmi dobrý nápad, jako šitý pro "Waldu", pohřbil, asi svou nedostatečnou péčí, režisér Ivo Paukert; a nebo to bylo nepropracovaným scénářem? Možná obojí, ale na každý pád, dramaturgie zcela selhala a o dílku se tak nedá hovořiti jako o povedeném. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem, že film má dvě verze s odlišnými českými názvy. Já viděl tu, která se jmenuje Pijácká romance pro Waldemara Matušku. ()

Reklama

Reklama