foto

Miloslav Hůrka

  • nar. 3.1.1924
    Olomouc, Československo
  • zem. 26.12.2010 (86 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zvukový mistr Miloslav Hůrka se narodil 3. ledna 1924 v Olomouci. Po studiích nastoupil od 8. září 1943 do roku 1945 nejprve jako zaměstnanec zvukového oddělení německé výrobní firmy Pragfilm na Barrandově. I po válce zůstal na Barrandově, kde od roku 1947 do svého odchodu na odpočinek 1991 setrval v pozici mistra zvuku a zvukový režisér.

Brzy se z něho vyvinul výrazný odborník ve svém oboru, jenž např. pro film STRAKONICKÝ DUDÁK (1955) ozvěnu a dozvuk natáčel s herci dialogy v kostele Panny Marie Sněžné či na zámku Humprecht. Vždy upřednostňoval kontaktní záznam zvuku. Za více jak padesát let své zvukařské a filmové činnosti se podepsal na několika stovkách projektů. Hůrka často přijímal zvuk u náročných hudebních a muzikálových snímcích, též u filmových oper.

Od roku 1947 jako mistr zvuku pracoval na hraných filmech pro režiséry Vladimíra Čecha (NEROZUMÍM), Františka Sádka (PAROHY), Jiřího Slavíčka (PODOBIZNA), Martina Friče (POLIBEK ZE STADIONU, NÁVRAT DOMŮ, BYLO TO V MÁJI), Miroslava Cikána (PŘÍPAD Z – 8, VÝSTRAHA), Karla Steklého (KARIÉRA, DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), Václava Wassermana (PLAVECKÝ MARIÁŠ), Jiřího Krejčíka (FRONA, STRAKONICKÝ DUDÁK, MORÁLKA PANÍ DULSKÉ), Jiřího Weisse (HRA O ŽIVOT, VLČÍ JÁMA, TAKOVÁ LÁSKA, TŘICET JEDNA VE STÍNU), Otakara Vávry (PRVNÍ PARTA a SRPNOVÁ NEDĚLE), Miloše Makovce (SNADNÝ ŽIVOT) a také pro Zbyňka Brynycha (SMYK).

Od 60. let se Hůrkovo jméno objevovalo v pozici zvukaře nově u filmů režisérů, třeba Jaroslava Balíka (REPORTÁŽ PSANÁ NA OPRÁTCE, BLBEC Z XEENEMÜNDE, TARZANOVA SMRT), Václava Kašlíka (RUSALKA), Věry Chytilové (O NĚČEM JINÉM) a Petra Schulhoffa (PO STOPÁCH KRVE).

Ale během normalizace se Miloslav Hůrka podepsal jen na sedmi snímcích, kvůli vytíženosti v televizi a práci pro zahraničí, Jaroslava Macha (TATÍNEK NA NEDĚLI), Zdeňka Podskalského (NOC NA KARLŠTEJNĚ), Ladislava Rychmana (HVĚZDA PADÁ VZHŮRU), Vladimíra Síse (HUDBA KOLONÁD), Karla Kachyni (SMRT MOUCHY), Petra Weigla (druhá filmová verze – Hůrka se podílel i na té první – opery Antonína Dvořáka RUSALKA) a opět po třinácti letech Václava Kašlíka (Smetanova opera PRODANÁ NEVĚSTA).

A ve druhé polovině 80. let byl Hůrka naposledy zvukařem na deseti českých projektech Vladimíra Drhy (MEZEK, DOTYKY, MUKA OBRAZNOSTI, JESTŘÁBÍ MOUDROST), Zdeňka Flídra (MOŘE ZAČÍNÁ ZA VSÍ), Martina Hollého (ZUŘIVÝ REPORTÉR, LOVEC SENZACÍ) a po letech znova Karla Steklého (PODIVNÁ PŘÁTELSTVÍ HERCE JESENIA) a Věry Chytilové (KOPYTEM SEM KOPYTEM TAM).

U příběhu NAROZENINY REŽISÉRA Z. K. (1987) Jaroslava Balíka byl Hůrka odborným poradcem. Ještě u Rychmanově hudební komedii HVĚZDA PADÁ VZHŮRU (1974), u které byl i zvukařem, si Hůrka zahrál roličku hudebního režiséra Alfatonu.

Zároveň pracoval jako zvukař pro televizní a filmové zahraniční produkce (př. DER MÄDCHENKRIEG, DER SCHNEIDER VON ULM aj., TV filmy SCHLARAFFENLAND: BERLIN, DIE BARRIKADE, DIE FRIEDENSMISSION, seriály WALLENSTEIN, DIE MAGERMILCHBANDE apod.), často pro Západní Německo.

Současně během své kariéry přijímal zvuk i u českých dokumentárních a krátkých snímků, pro televizní filmy (LICHÁ STŘEDA, ŠLECHETNÝ COWBOY SANDY, WATERLOO, POUPĚ, JULIETTE a tak dále) a seriály (KAMARÁDI, BYLI JEDNOU DVA PÍSAŘI…, NÁVŠTĚVNÍCI, TRŽIŠTĚ SENZACÍ, NÁHRDELNÍK, PRIMA SEZÓNA, BUBU A FILIP ad.) a i pro dabing.

Jako odborník na zvuk pomáhal ve Filmovém studiu Barrandov zavádět zvukový systém Dolby Stereo, přispíval odbornými články v periodikách („Film a doba“, „Hudební rozhledy“, „Gramorevue“) a vydal odborné knihy „Magnetofon“ (1958), „Estetika zvuku ve filmu“ (1963), „Když se řekne zvukový film…“ (1991) a své paměti „O filmu“ v rukopise, z nichž některé části postupně vyšly na pokračování v tiskovině FITESU „Synchron“ (2007 – 2008).

Současně své zkušenosti předával na filmových školách pražské FAMU, ve Zlíně a v Písku. Události ze svého oboru sledoval až do smrti. Miloslav Hůrka, zvukový mistr, zvukový režisér, publicista a historik, zemřel 26. prosince 2010 v Praze ve věku šestaosmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Zvukařská filmografie

Filmy

1990 Marta a já
1989 Jestřábí moudrost
Muka obraznosti
1988 Kopytem sem, kopytem tam
1987 Dotyky
Lovec senzací
Zuřivý reportér
1985 Mezek
Podivná přátelství herce Jesenia
1984 Bergman a Bergman, detektivní kancelář (TV film)
1978 Krejčík z Ulmu
1977 Káťa Kabanová (TV film)
Rusalka
1976 Smrt mouchy
Vánoce u Matěnů (TV film)
1975 Hudba kolonád
Prodaná nevěsta
1974 Hvězda padá vzhůru
1973 Čertova stěna (TV film)
Noc na Karlštejně
1972 Holka na vdávání (TV film)
Svatba v terénu (TV film)
1971 Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Tatínek na neděli
1970 Námluvy komtesy Gladioly aneb Přistání ve skleníku (TV film)
Silvestrovský trapas (TV film)
1969 Juliette (TV film)
Po stopách krve
Trapasy (TV film)
Zápisník zmizelého (TV film)
1967 Pijácká romance (TV film)
Poupě (TV film)
Waterloo (TV film)
1966 Liselotte von der Pfalz
1965 Dům v Kaprové ulici
Třicet jedna ve stínu
1964 Šlechetný cowboy Sandy aneb Prohraná nevěsta (TV film)
Tajemství čínského karafiátu
Zlatokopové z Arkansasu
1963 Lichá středa (TV film)
O něčem jiném
1962 Blbec z Xeenemünde
Rusalka
Tarzanova smrt
1961 Reportáž psaná na oprátce
1960 Smyk
Srpnová neděle
1959 První parta
Taková láska
1958 Morálka paní Dulské
1957 Snadný život
Vlčí jáma
1956 Dobrý voják Švejk
Hra o život
1955 Strakonický dudák
1954 Frona
1953 Výstraha
1952 Plavecký mariáš
Usměvavá zem
1950 Bylo to v máji
1948 Kariéra
Návrat domů
Případ Z-8
1947 Alena
Jaro
Nerozumím
Parohy
Podobizna
Polibek ze stadionu
1946 Hrdinové mlčí
Vzpoura hraček

TV seriály

1996 Bubu a Filip (TV seriál)
1994 Prima sezona (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Duplikát (E02)
Dobyvatel (E01)
1985 Tržište senzací (TV seriál)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (E15)
Po nás potopa (E14)
Prozrazení (E13)
další epizody (15)
1982 Stück Himmel, Ein (TV seriál)
1973 Kamarádi (TV seriál)
1972 Byli jednou dva písaři (TV seriál)
Svatba (E10)
Lebkozpyt (E09)
Tělocvik (E08)
další epizody (10)
1969 Kamarádi (TV seriál)

Dokumentární

1965 Světoběžníci
1964 Jak dělat podobiznu ptáka
Muzeum zázraků
1963 Král komiků
Malé hry
90 minut překvapení
1954 Navrácený hlas
1951 Devátý sjezd ČOS
1946 Přístav v srdci Evropy

TV pořady

1992 Hudební vizitka (TV pořad)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace