Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"I'm glad I got to spend so much tíme with this beautiful woman. What's your name again?"     Komorná psychologická dráma postavená na skvelých hereckých výkonoch (predovšetkým trojice Henry Fonda, Katharine Hepburn a Jane Fonda) a na výbornej konverzácii takmer ako od majstra Bergmana. Film srší parádnym sarkastickým humorom (najmä na tému starnutia), hlavne Norman (Henry Fonda) púšťa jednu hlášku za druhou ("Well, how does it feel to turn eighty?" "Twice as bad as it did turning forty.") a jeho manželka Ethel (Katharine Hepburn) mu veľmi dobre sekunduje ("That son of a bitch happens to be my husband."). K výslednému zážitku prispieva i idylické prostredie chaty na brehu nádherného Zlatého jazera.     "You know, Norman, you really are the sweetest man in the world, but I'm the only one who knows it." ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nááááááádhera!! Naprosto krásný film, jiné slovo než krásný nebo nádherný (nebo synonyma těch dvou slov) prostě nepadá v úvahu. Henry Fonda a Katherine Hepburn si tyhle role nechali jako ty nejblyštivější diamanty vpodstatě na závěr své kariéry (Fonda doslova na závěr, brzy poté zemřel). Jeden z nejlepších filmů historie (podle mě). ()

Reklama

Danoboss 

všechny recenze uživatele

Vždy som si predstavoval, že umriem mladý nejakou bežnou smrťou ako je záchrana planéty alebo usexovaním k smrti... veď čo sa už tak dá robiť v starobe ale tento film ma presvedčil o opaku. Film je bránou do zmýšľania seniorov, ale natočený tak skvelo, že nezačne nudiť ani mladšiu generáciu. Pevne verím, že sa mi podarí dožiť tak vysokého veku aby som mohol trúsiť tak skvelé, sarkasticko, senilno ironické hlášky ako Henry Fonda alias Norman. Na kvalitu a kvantitu jeho hlášok v prvej polovici filmu sa nechytá ani Dr. Cox zo Scrubsu (kto pozná, tak vie o čom hovorím) a ktorý bol touto postavou zrejme inšpirovaný. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Katherine Hepburn a Henry Fonda dokazujú, že aj jeseň života môže byť krásnym obdobím. A tento nenápadný snímok neveľmi známeho reziséra nakrúcajúceho väčšinou pre televíziu bol prekvapivo nominovaní na 10 Oscarov, čo bol ten rok po "Reds" s 12 nomináciami druhý najväčší počet. Nakoniec prekvapivo zvíťazili Ohnivé vozy. Filmu sa to ako-tak vynahradilo keď bol ocenení tromi Zlatými glóbusmi vrátane najlepší film/dráma. Tiež sa mi veľmi páčilo herecké obsadenie čítajúce dohromady asi 8 postáv a s toho boli traja herci nominovaní na Oscara (niečo podobné ako u Kto sa bojí Virginie Woolfovej?) a ešte lepšie dvaja ho aj dostali.Na poetike príbehu pridáva kamera snímajúca prekrásne prírodné scenérie doprevádzané jednoduchou a pritom tak čarovnou hudbou. Osobne sa mi veľmi páčili Normanove hlášky a poznámky (,,AKO SA CÍTITE AKO 80 ROČNÝ?" ,,DVA KRÁT TAK ZLE AKO KEĎ SOM MAL 40."), sám pestujem podobný druh humoru. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ooooooh :) To je tak krásné - starší pár, který tráví měsíce pospolu u jezera, k tomu mladík, který s nimi měsíc stráví také, do toho shledání otce a dcery a rozdílnost staršího páru, který ale stále drží pospolu. Normálně bych řekla, že je to tak přep*čené, že mě z toho samou sladkostí bolí zuby, ale je to tak skvěle natočené, že tomu není co vytknout. Herecké obsazení - vynikající kombinace. Úžasná kamera a detailní, klidné záběry :) A pokud máte podvědomí o historii rodiny Fondových - či načtené životopisy jako já - tak víte,že to natáčení nebylo lehké ani pro jednoho. Doporučuji na pošmurné víkendové odpoledne :) ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) se ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit předávání Oscarů, převzala jej za něho jeho dcera Jane Fonda (Chelsea Thayer Wayne). (Kulmon)
  • Ve scéně, kdy Chelsea skáče šipku, aby se předvedla svému otci, měla Jane Fonda připravenou dublérku, protože nesnáší studenou vodu. Katharine Hepburn (Ethel) se jí ale zeptala, zda skočí sama, a Jane bylo trapné odmítnout, a tak několik týdnů trénovala a ve filmu pak šipku skočila sama. (Verunka84)
  • Za úlohu Normana Thayera dostal Henry Fonda Oscara za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Mal vtedy 76 rokov a stal sa tak najstarším držiteľom tohto ocenenia. Doteraz ho nikto neprekonal. (fishki)

Reklama

Reklama