Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Podkladem tohoto westernu se stala skutečná událost z roku 1864. Pětitisícové stádo hovězího dobytka, určené pro armádu Unie, se po drzé loupeži tehdy stalo kořistí hladovějících jižanských vojáků. V popředí děje stojí dva odvážní a také tvrdohlaví muži. Uhlazený obchodník Alvarez Kelly (William Holden), který využívá občanské války k vydělávání peněz, a neústupný jižanský plukovník Tom Rossiter (Richard Widmark), urputně bojující za téměř už ztracenou věc Konfederace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatý a pomalu plynoucí western, který více přípomíná "Velkou Zemi" než westerny Sergia Leoneho nebo Sama Peckinpaha. Charismatický William Holden naštěstí dokáže utáhnout celý film a tak i přes pomalé tempo -v mých očích spíše dobrodružný- film příliš nenudí ale na druhou stranu v něm není nic čím by se stal nezapomenutelným. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný western o "nejprohnanější krádeži dobytka" hladovými vojáky Konfederace. Zábavný film stojí na hereckých výkonech a jiskření mezi postavami Holdena a Widmarka a na dobře napsaném scénáři. Z historie občanské války je skutečně doložen tzv. Beefsteak Raid - čili biftekový nájezd Jižanů v září 1864: http://en.wikipedia.org/wiki/Beefsteak_Raid . A ještě trailer: http://www.youtube.com/watch?v=eb9e2wQOCFI ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Slušně zdramatizovaná pocta velká etapě americké historie, kdy bylo nutné chřtány hlavní yankeeských houfnic zalít kradeným mírovým dobytkem. Velké exteriérové scény v cinemascopu s gradujícím závěrem. Pro mě i přes motivické výpůjčky z dechovkových hitů trochu málo vlastenecká ♫ hudba mazáka Johnnyho Greena. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Opět western ne-western. Je to žánrově spíše historické drama z občanské války se sklony k melodramatu kombinovaný s dobytkářským westernem. Výborný je námět - jižané zajmou honáka obchodníka s dobytkem, aby jim pomohl ukrást seveřanům 2,5 tisíce kusů dobytka. Dmytryk je bohužel celkem nudař, takže to rozmělňuje nudným plánováním a ještě nudnějším milostným tokáním hlavního hrdiny. Přesto si to ty tři hvězdičky zaslouží - Dmytryk nedělá z jižanů zloduchy, nikomu nestraní, zmetci jsou tu na obou stranách. Westernový veterán Widmark si uhraje svůj standart, Holden jako vychcaný obchodník táhne i ty nudnější scény. A závěrečná akce - útok splašeného stáda na hlídaný most nemá chybu. Žádná klasika, ale docela fajn netradiční western. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý určite poteší vyslúžilých vojenských provianťákov. Príjemný na sledovanie, sem-tam sa vyskytne zaujímavý dialóg, sem-tam môže divák obdivovať streľbu na prst bez mierenia, ale každého by mohla upútať bojová sila komparzu tvoreného stovkami býčkov, pred ktorými zdupkajú aj chrabrí vojaci Severu. S naším, veľkochovmi znehybneným dobytkom, by sa akčné scény dali nakrútiť, iba ak by išlo o komédiu. ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama