Reklama

Reklama

Ip Man

  • Hongkong Ye Wen (více)
Trailer

Čína, rok 1935. Kluby bojových umění v městě Foshan nabírají na popularitě a Ip Man (DONNIE YEN) je nezpochybnitelným vládcem umění wing chun, čím dál populárnější verze kung fu. Klidný život jeho rodiny a přátel však převrátí vzhůru nohama japonská invaze. Poté, co odmítne učit okupační vojáky svému umění, je přinucen bojovat o své vlastní přežití v sérii výzev, jež vyvrcholí soubojem na život a na smrt s nejlepším japonským bojovníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (781)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Já ty Ťíňany vážně nechápu: mají ve svých řadách zbraň hromadného ničení a místo aby ji hned v úvodu použili a poslali okamžitě Džaponské okupanty zpátky tam, kde slunce vychází, oni si toho IP Terminátora syslí někde v ghettu, ať ve spárách mezi kočičími hlavami hledá zrnka rýže! Já se tady vlastně nemusím k filmu nějak sáhodlouze rozepisovat, za mě to udělal verbal. Jen v hodnocení jsem mírnější: na to, že je "IP Superman" prostoduchá mlátička s rádoby silným poselstvím, jsem se bavila nečekaně dobře. Fajnovou koukatelnost bojových umění mi curvil akorát zvuk - proč úplně všechny údery a kopy zněly lautr stejně, tedy jako když někoho plácnete po holé prdeli mokrým hadrem? 71% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Lepší 3* pro Donnieho Yena a jeho konkurenci Jetově Fearless. Mistr kung fu Ip Man a jeho cesta za pravdou a ukázkou síly ducha obyčejného Číňana. Akce je bez diskuzí velmi kvalitní, ale mohlo by ji být více. Příběh samotný není tak rozvleklý a "naoko komplikovaný" jako u Fearless, ale osobně jsem čekal více. Formálně se těžko dá něco vytknout, ale jako pouhý nezasvěcený divák stále čekám na něco víc a nic nedostávám. Možná více akce, možná zajímavější příběh. Celkově je Ip man dobrým filmem, který mohl být mnohem lepší a z mých uvažovaných 4* jsem nakonec přešel k lepším 3*, které lépe reflektují mé pocity a dojmy(mimo to je průměr 87% prostě moc...). Donnie Yen pro mě osobně trochu pokulhává za svým potenciálem... ()

Reklama

Shadwell 

všechny recenze uživatele

V ryze fotogenické rovině – souboje, kamera, dekorace, barva – funguje Ip Man výborně. Naopak rovina abstraktní – napětí, příběh, emoce, dialogy – patří spíše do průměru. V této souvislosti je možné položit následující zdůvodnění: Uvážíme-li, že pro současného Číňana a Araba s jejich zcela jinak uzpůsobeným intelektem má filosofie od Bacona až po Kanta nanejvýš hodnotu kuriozity, můžeme onu nefunkčnost příběhu či dialogů svést bez okolků na kulturní hranice. Protože zatímco obraz je transparentní, přenositelný a jasně srozumitelný, u jazyka to již neplatí, neboť jak tvrdí lingvisticko-antropologická Sapir-Whorfova hypotéza, pojetí reálného světa je vystavěno na jazykových zvyklostech konkrétní dané komunity. Zkrátka, jen stěží lze docenit Ip Mana, nejste-li z Hongkongu. ____ Stylistická poznámka: Bojová umění jako jedny z mála - na rozdíl od rozhovorů, automobilových honiček nebo fotbalového zápasu, kde by to diváky mátlo - snesou, a dokonce vyžadují porušování pravidla osy. Tudíž lze akci snímat střídavě z obou stran. Nebo minimálně ve formě prostřihů - to tehdy, zůstává-li jedna ze stran dominantní a prostřih z druhé strany akcentuje cosi neodkladně vzrušivého. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní martial art řežba, u které jsem čekal vrchol žánru a nestalo se. Donnie Yen je sice bezchybný a bezkonkurenční frajer, který nemá s nikým problémy a dokonale ovládá své umění, ale místy lano přehlédnout nešlo, potěší pár skvělých scén (viz. Donnie vs 10 chlapů), ale na 5* mi tu chyběla ta drsnost a brutálnost, která byla například ve Wrath of Vajra. 75% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ip Man je v chytrém slova smyslu podbízivý film, přináší všechno co máme rádi a přitom se výsostně tváří, jakoby to nebylo jeho účelem. V závěru vypadá jako ultimátní historická výpověď o Japonských utlačovatelích a Činském národním hrdinovi a přitom v průběhu do děje elegantně vsouvá všemožné tréninky a zápasy, aby si diváci mohli dosytosti užít perfektně zpracované a efektně natočené bitky ždímající herce i samotné Wing Chun na maximum. I přes své ctnostné poslání je to totiž čistokrevná bojovka, s klasickými národními a rodinnými hodnotami... Na druhou stranu ale nepřekypuje originalitou, není tak působivý opus jako Hrdina a jeho emocionální rovina (finále) těsně zaostává i za Fearless. 9/10 ()

Galerie (88)

Zajímavosti (23)

  • Bojové umění provozované ve filmu generálem Miurou (Hiroyuki Ikeuchi) je Karate. Do dnešní podoby se vyvinulo okolo roku 1922, tedy v době, kdy Ip Man ještě žil. (Claude Speed)
  • Bojové umění Wing Chun vyučované Ip Manem je jedním z nejrozšířenějších a nejznámějších stylů kung fu. Počet Ip Manových stoupenců je odhadován na 2 miliony. (Ignus.cz)
  • Donnie Yen se naučil Wing Chun během devíti měsíců. Předtím znal pouze základy. (Drink4Fun)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama