Reklama

Reklama

Roman Polanski: Pravdivý příběh

  • USA Roman Polanski: Wanted and Desired

VOD (1)

Obsahy(1)

Život měl složitý, jako hrdinové jeho filmů. Známý režisér Roman Polanski dlouho fascinoval publikum svými hranými filmy Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť, Pianista i svým osobním životem. Tento snímek znovu otevírá případ, který před třemi desítkami let šokoval svět. Podrobně zkoumá Polanského odsouzení za nezákonný sexuální styk s nezletilou i chaos, který poté následoval. Tvůrci dokumentu měli k dispozici přístup k právníkům figurujícím v celé kauze, stejně jako k médiím, která o ní různým způsobem referovala, a v neposlední řadě také k oběti. Je ale i obžalobou amerického právního systému a naší omámenosti celebritami. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

Eldrick 

všechny recenze uživatele

“If I had killed somebody, it wouldn’t have had so much appeal to the press, you see? But… fucking, you see, and the young girls. Judges want to fuck young girls. Juries want to fuck young girls. Everyone wants to fuck young girls!” - Roman Polanski. Samotná zúčastněná sama uznala, že už ve 13 byla sexuálně aktivní a že ji víc poznamenal spíš soud a celý ten hon na Polanského než onen akt, kdy byla omámena a pomilována do všech třech otvorů, a mezi řádky tak nějak naznačila, že asi předpokládala, že ji Polanski nebude ukazovat sbírku angličáků. https://www.youtube.com/watch?v=ks4DmdF5bh8 A teď vážně, Polanski byl svou náklonností k mladým dívkám nechvalně proslulý a matka oběti mu dceru vyloženě vecpala, aby ji nafotil. Mohla očekávat, že neskončí jen u focení. Polanski, vědom si své viny, spolupracoval a dokonce nastoupil na pozorování do vězení. Bohužel celý proces byl neustále mařen samotným soudcem, který nevěděl, co si s Polanskim počíst a jelikož Romanovi hrozilo 50 let místo původní dohody o podmínce, radši odletěl zpátky do svý rodný vlasti. Díví se mu někdo? Já ne. ()

ext_ 

všechny recenze uživatele

Solidně vystavěný dokument, který se soustředí na soudní proces s Polanskim. Můžeme se i o něm myslet různé věci, ale faktem je, že soud byl vyloženě fraška. Škoda, že dokument počítá s alespoň základním povědomím o Polanském, takže se nedočkáme skoro žádného data, vražda jeho ženy je zmíněna skoro jako mimochodem, o jeho filmech jen zběžně a podobně. Na druhou stranu se mu nedá upřít atmosféra, ale názor na jeho dost rozporuplnou osobu vytvořený jenom z tohoto filmu by byl asi hodně zavádějící. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokument se soustředí na kauzu zdrogování a sexuální zneužití (?) třináctileté dívky slavným režisérem Polanskim. Na reakce a chování právníků, podivného soudce a podivné, dnes již dospělé, oběti. Soudce vlastně svým nestandardním jednáním vyhnal Polanského z USA. Ve Francii narozený režisér se do ní po letech vrátil a těší se zde úctě a pozornosti. Na rozdíl od USA, kde je dodnes stíhán. Nahlédneme do bouřlivého života i bouřlivé, mnohými odsuzované, tvorby Polanského. Možná natočil oskarový snímek Pianista proto, aby se někomu zavděčil, možná jako vzpomínku na vlastní rodinu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Působivé i zajímavé nahlédnutí do života pana režiséra, vůbec nedokážu posoudit, kde je pravda, takže se vzdám komentáře jeho prohřešků.. Nicméně faktem zůstává, že osudové rány utržil ohromné a v podstatě je obdivuhodné, že se dokázal znovu zvednout, vstát a začít pracovat.. K tomu jedním dechem dodávám, že manipulace se spravedlností, podivný soudce a ještě podivnější rozhodnutí, novinářské fabulace a ve finále „hon na čarodějnice“ si nezasloužil, tím neříkám, že ho omlouvám, jen to asi umím pochopit... ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavá sonda do života dnes již legendárního režiséra, kterého já - musím se přiznat - moc nakoukaného nemám. Docela objektivně zachycuje Polanskiho život a jeho klíčové události - 60. léta a vraždu jeho manželky a hlavně pak onu známou aféru, kvůli které utekl z USA. Ta je však podle mého názoru poněkud rozvlekle uspořádaná a rozhodně by mohla být i zkrácená. Přeci jen jsem očekával trochu hlubší zaměření na jeho tvorbu. Je to sice jen malá piha na kráse, ale je vidět... ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama