Reklama

Reklama

Dluh

  • USA The Debt (více)
Trailer 1

V roce 1965 trojice agentů z Mossadu, Rachel, David a Stephan, má ve východním Berlíně splnit obtížný úkol. Je třeba postavit před soud nacistického zločince přezdívaného Chirurg z Birkenau. Nebezpečná akce zdánlivě končí ve chvíli, kdy je válečný zločinec při svém pokusu o útěk zastřelen. Rachel, David a Stephan jsou poté oslavováni jako hrdinové. Veřejnost však nezná celou pravdu. Ta se začíná ozývat o třicet let později, kdy vysloužilí agenti stále trpí pod tíhou dávného tajemství. Zavázali se nikdy neprozradit, co se tehdy v Berlíně odehrálo. Stále mají status národních ikon, Rachelina dcera dokonce o jejich misi napsala knihu. Jednoho dne přichází muž, který o sobě tvrdí, že on je tím, po kom kdysi pátrali. (TV Nova)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (414)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že by som sa mal najprv zoznámiť s originálom a až v prípade záujmu siahnuť po remaku. Ale ja som náhodne narazil na remake a už ma originál nezaujíma. Námet je celkom zaujímavý, úroveň hereckých výkonov kolíše od Jespera Christensena, cez obe ženské predstaviteľky k ostatným menej výrazným predstaviteľom. Film je síce napínavý, má množstvo dejových zvratov, ale je lepšie nezaoberať sa myšlienkami, či takto nejako to mohlo vyzerať pri obdobných akciách. Neľutujem, že som si ho pozrel, ale odporúčať ho nikomu nebudem. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kvalitní špionážní drama/thriller s kvalitním obsazením. Komorní příběh o jednom milostném trojúhelníku a 30 let starém sžírajícím tajemství, který se odehrává ve dvou časových rovinách, přičemž hlavní je klasicky ta starší a ta novější ji rámuje a finalizuje. Chastain, Worthington a Chastain jsou fajn, ale Christensen je ve své až lecterovské roli vynikající a Ciarán Hinds dokáže zapůsobit svým charizmatem i během jediného rozhovoru. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Čtyř hvězdičkové ambice pohřbil neskutečně blbý závěr...bohužel. Když si ho odmyslím, tak jde ale o velmi solidní drama, které se místy ponořuje do žánrových vod thrilleru a dokáže diváka bavit v obou případech. Líbila se mi kombinace současnosti a minulosti, resp. přechody mezi těmito dějovými liniemi. Ještě jednou podotýkám, že závěr mě zklamal v takové míře, že nemohu dát lepší hodnocení, na které však Dluh dobrých 100 minut aspiroval. Škoda. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, který není ani akční, ani psychologický, ani historický, dokonce není jasné, zdá má být prožidovský, nebo si naopak dělá ze židovské tajné organizace Mossad legraci... Dcera slavné židovské bojovnice proti nacistům infiltrovaným v soudobé společnosti vydala knihu o hrdinských činech své matky a jejích dvou kolegů. Ale už od začátku tušíme, že ne vše je tak, jak má být. Nakonec se vypravíme do 60. let a podíváme se, že ne vše bylo, jak se tvrdilo, že stateční bojovníci nebyli tak stateční, a že dokonce s řezníkem z Birkenau, nyní gynekologem, sympatizovali. Že se akce nějak zvrtla, je jasné od začátku - agentka Rachel se na oslavě knihy její dcery chová podivně a nervózně, její bývalý komplic provede nečekané rozhodnutí. Takže brzy se film jen stává čekáním na onu konečnou situaci, abychom zjistili, jak skutečně proběhla na rozdíl od propagandy, resp. utajované lži. Mezitím jsme svědky pár logických kopanců (kdy se třeba špičkově vycvičení agenti Mossadu opijí a ve východním Berlíně roku 1965 prozpěvují anglicky s hebrejským přízvukem). Největším kopancem je pak samotný závěr filmu, kdy každý soudný člověk musí jen vrtět nechápavě hlavou a přemýšlet, zda to tvůrci skutečně mysleli vážně, nebo si z nás jen dělají legraci. Nejen díky tomu, že šlo o zpackanou akci a agenti se chovají poněkud ne-mossadsky vyznívá film nelichotivě k židovskému odboji. Zazní zde totiž i takové věty, jako že jen čtyři nacističtí vojáci odváděli do plynových komor tisíce židů, a ani jeden neměl sílu se vzepřít. čímž vyvstává další otázka, kterou film klade - totiž, co je pravda, a co lež. Co jsou oficiální prohlášení a tvrzení, a jaká je skutečnost? Ve světle toho, jak film vyznívá, se docela divím, že proti němu nejsou vedeny demonstrace a že není zakázáno jeho promítání v Izraeli. Což je ale - pokud se filmu z filmového pohledu týče - jedno. Filmařsky jde totiž o slušně nakousnutý příběh, který se však brzy začne potápět do stereotypu, nudy a nelogického chování postav, a který je navíc zcela postaven na hlavu gerontologickým akčním koncem, jenž by se hodil možná do Žhavých výstřelů, ale ne do vážně myšleného dramatu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Solídny špionážno-psychologický thriller s obstojnými hereckými výkonmi a tučnou atmosférou. Bohužiaľ, po hodine začne drhnúť tempo a dôchodcovský záver je na hrane nechcenej smiešnosti. Napriek tomu dobrý pocit z poctivej filmárčiny a schopnosti rozprávať komplexný príbeh. A je celkom sranda porovnať to s tematicky príbuznými Vaughnovými X-Men (aj tu produkoval a podieľal sa na scenári). 7/10 ()

Galerie (84)

Zajímavosti (10)

  • Velká část filmu byla natočena v Budapešti. (Malaga)
  • Přestože se děj filmu odehrává v roce 1965, žlutá tramvaj ve druhé polovině je ČKD T6A2, která byla vyráběna až po roce 1985 v Praze a poté dodávána do Drážďan a Budapešti. (Malaga)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Muž s obrovskou budoucností...

Muž s obrovskou budoucností...

18.11.2008

...pronásleduje muže s temnou minulostí. Ale pěkně po pořádku. Dvě slova: Sam Worthington. Ještě před několika měsíci to jméno nikdo neznal. Dnes jde o zřejmě nejžádanějšího herce v Hollywoodu. Pokud… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno