Reklama

Reklama

Legenda o Vánocích

  • Česko Vánoční pohádka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Před stovkami let se zrodil největší příběh světa. Mladý Nikolas přišel při nehodě o rodiče. Vesničané se rozhodli o sirotka postarat společně, a tak jej každá rodina vychovává jeden rok. Vždy ke konci roku, na Boží hod, se Nikolas stěhuje do nového domova. Aby vesničanům nějak projevil vděčnost, na rozloučenou vždy pro děti domácích vyrobí hračky. Jak se během let počet Nicolasových adoptivních rodin zvětšuje, skoro každý dům mívá na Boží hod na prahu nějaké dárečky. Když však vesnice trpí nedostatkem jídla, pošlou Nicolase do učení k poustevnickému tesaři. Pod jeho krutým vedením se Nicolas naučí vyrábět ještě lepší dárky, a mnohem rychleji. Lisakki, který děti nenávidí, mu to však zakazuje. Tradice vánočního dávání dárků je ohrožena! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

misulka03 

všechny recenze uživatele

Krásný vánoční příběh v podání finských tvůrců. A právě finská kinematografie a umění je to, co tomuto filmu dodává krásu. Má to neskutečně daleko k těm americkým vánočním komediím, kterým se snažím zdaleka vyhnout. Jednoduchost, krásná krajina, a v neposlední řadě upřímnost, to je to, co tomuto filmu vévodí. Jen mě možná trochu zklamal závěr, který jako by točil úplně někdo jiný (a to myslím ne fin :) ) ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale nemohu se přidat k nadšencům tohoto filmu. Celý příběh mi přišel smutný a ponurý, ale hlavně neskutečně primitivní bez hlubšího děje. Finských filmů se v Česku nevyskytuje nadbytek, ale tento dvakrát opravdu vidět nemusím. Znám lepší filmy s vánoční tématikou. Ty se však na českých obrazovkách už hodně dlouho neobjevily. (Sobota 26.12.2009) ()

Reklama

Cejny 

všechny recenze uživatele

Takhle dojemný a příjemný vánoční příběh jsem snad ještě neviděl. Obrovskou zásluhu na mém dobrém pocitu z tohoto filmu má hlavně nádherná, dechberoucí zimní finská krajina - tu bych chtěl někdy vidět na vlastní oči. Vřele můžu doporučit všem, které omrzeli tradiční vánoční filmy. 80 % ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1239. hodnocený film: Tohle je film, na který jsem se díval již před více než rokem a náhodou jsem si všiml, že jsem jej zapomně ohodnotit. Nicméně mohu říci, že se jedná o pěknou pohádku na téma Vánoc a jejich původu, kdy se nám dostává příběh o malém Nikolasovi, který je sirotkem, a tak jej osud vždy zavane k některé rodině ve vesnici vždy na jeden rok. Když se však dostane ke starému tesaři, který je velice nevrlý a zapšklý, nastanou mu těžká léta. Filmu dávám 4* a můžu jej jenom doporučit rodičům a jejich dětem, aby si i ony uvědomily, že není nic zadarmo. 4* ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkné. Nápad ukotvit legendu o Santa Clausovi jakoby do reality a sledovat, jak obyčejně to všechno vzniklo, je výborný. Do toho romantické scenérie historického severského venkova a nádherná zasněžená krajina. Pohladilo po duši. Jen prkenné herecké výkony mě občas vadily, ale na atmosféře to nijak neubírá. Dobrá volba pro vánoční čas. P. S. Ten oficiální text distributora v obsahu je teda fakt dobrý blábol, který s dějem filmu nemá téměř nic společného. Děsný... ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Lisakki Järvenpää byl ve skutečnosti slavný finský nožíř. Žil na přelomu 20. století a založil nožířskou firmu, která funguje dodnes. (Facillitant)

Reklama

Reklama