Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Oko nad Prahou je osobním i politickým životopisem Chobotnice neboli projektu pražské Národní knihovny, ale také životopisem zejména posledních let života autora tohoto návrhu Jana Kaplického, který si ve svém deníku v roce 1998 mimo jiné poznamenal: vyhrát soutěž a mít jednu lásku. Tímto zápisem, přečteným v úvodu snímku Eliškou Kaplicky, jakoby český architekt světového formátu napsal nejen "scénář" svojí závěrečné životní dekády, ale také filmu, který sleduje dramatický společenský příběh tvůrčí imaginace a také intimního vztahu muže a ženy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

zette 

všechny recenze uživatele

Kazda, trochu vyraznejsi a originalnejsi stavba je nazorove rozporuplna. Nejsem zadna vyjimka, kdyz reknu, ze mne prijde knihovna architektonicky zajimava. Nejsem si ale jisty, zda by mela na Letne stat. Praha by sice potrebovala v poslednich dvou dekadach vystavbu i jinou nez jen prosklenych administrativnich a obchodnich center, nove budovy by ale mely byt reprezentativni hlavne svou stavbou a ne lukrativni polohou. Dokument tezi z proflaknuteho tematu a neni nicim zajimavy ci objevny. Snad jen v tom, jak Havel kope za kamarada a vyjadruje se k necemu, cemu nerozumi (nebyl tedy jediny). ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Kaplický je mi sympatický jako člověk, který si jde za svým cílem, je pracovitý a chce něco dokázat a tvořit. Bylo mi ho opravdu líto, to ale nic nemění na tom, že se mi jeho ´´chobotnice´´ prostě nelíbí. Celkově jeho výtvory podle mě zbytečně předbíhají dobu. Každá architektura se vyvíjí postupně po staletích, ale ty jeho výtvory mi přijdou jak z 23. století. Přiznám se, že jsem veliký fanda kulturních památek a když vidím gotický kostel nebo secesní dům, tak mi srdce zaplesá. O to víc jsem nasranej na komunisty, jak nám zničili skoro celou republiku svými betonovými hnusy. Když se podívám na komoušskej výtvor, tak jsem zhnusen, když se podívám na Kaplického výtvory, tak se mi na tváři udělá nechápavý výraz a ihned mi naskočí myšlenka: ´´Co to tady dělá? V jakém že to žiju století?´´...Tím ho nechci odsuzovat, jenom dle mého názoru nepřišla ještě ta správná doba. Ona přijde, to se nebojím... Každopádně jsem ochotný jeho experimenty tolerovat a dokonce jeho ´´rejnoka´´, který by měl stát v ČB, se mi jako jihočechovi líbí. Ke všemu je pro rejnoka vybrané docela vhodné místo, kde nebude narušovat historické jádro. ... Co se týče politiků, tak to se nehodí ani komentovat. Klause bych ale tolik neodsuzoval, on jen řekl svůj názor, na což má jako prezident nárok. Hlavní slovo ale mělo zastupitelstvo - tam hledejme kámen úrazu. ... Kaplický asi neodešel na věčný spánek zrovna stokrát nadšený, proto doufám, že alespoň ten rejnok v ČB mu tam nahoře udělá radost. Ke všemu inspiroval mnoho jiných architektů. V Brně se bude stavět např. ´´housenka´´, takže svět o Kaplického rozhodně nepřišel. :) ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jan Kaplický byl zajímavý člověk a jako architekt byl v České republice nedoceněn. V dokumentu je na něm strašně moc vidět, že by chtěl zanechat v České republice, ve své domovině, stopu, ale politikaření a možná i ona korupce, mu to prostě nedovolí. A ani sedm let po jeho smrti se neví, jestli některá z nádherných staveb bude u nás stát... ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Neobjektivní dokument? Jak být objektivním v tak transparentním souboji mezi nadprůměrnou originalitou a hlupáctvím a zaprděností (zde reprezentováno hlavně hradními poskoky i samotným "nejvyšším" ? ).....Tak jo - jsem taky neobjektivním hodnotitelem, ve srovnání s milovníky homolkovských úžasných letenských "panoramat" to snesu. Hezký, pravdivý a VELMI objektivní dokument....:-) :-) :-) ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Oko nad Prahou jako dokument selhává v mnoha ohledech a tím nejpalčívějším problémem je jeho jednostrannost a manipulace (kdyby to alespoň byl s vtipným nadhledem jako u dokumentů Michaela Moorea). Z celého dokumentu jsem měl pocit jako by z Kaplickýho dělala Špátová mučedníka a odpůrci té hrozné stavby by byli jidáši národa. Když už se Špátová chce vrhnout do takového dokumentu, ať si nejdříve prostuduje všechny materiály a ne jen polovinu. ()

Galerie (19)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama