Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Oko nad Prahou je osobním i politickým životopisem Chobotnice neboli projektu pražské Národní knihovny, ale také životopisem zejména posledních let života autora tohoto návrhu Jana Kaplického, který si ve svém deníku v roce 1998 mimo jiné poznamenal: vyhrát soutěž a mít jednu lásku. Tímto zápisem, přečteným v úvodu snímku Eliškou Kaplicky, jakoby český architekt světového formátu napsal nejen "scénář" svojí závěrečné životní dekády, ale také filmu, který sleduje dramatický společenský příběh tvůrčí imaginace a také intimního vztahu muže a ženy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

heyda 

všechny recenze uživatele

Kaplický je mi sympatický jako člověk, který si jde za svým cílem, je pracovitý a chce něco dokázat a tvořit. Bylo mi ho opravdu líto, to ale nic nemění na tom, že se mi jeho ´´chobotnice´´ prostě nelíbí. Celkově jeho výtvory podle mě zbytečně předbíhají dobu. Každá architektura se vyvíjí postupně po staletích, ale ty jeho výtvory mi přijdou jak z 23. století. Přiznám se, že jsem veliký fanda kulturních památek a když vidím gotický kostel nebo secesní dům, tak mi srdce zaplesá. O to víc jsem nasranej na komunisty, jak nám zničili skoro celou republiku svými betonovými hnusy. Když se podívám na komoušskej výtvor, tak jsem zhnusen, když se podívám na Kaplického výtvory, tak se mi na tváři udělá nechápavý výraz a ihned mi naskočí myšlenka: ´´Co to tady dělá? V jakém že to žiju století?´´...Tím ho nechci odsuzovat, jenom dle mého názoru nepřišla ještě ta správná doba. Ona přijde, to se nebojím... Každopádně jsem ochotný jeho experimenty tolerovat a dokonce jeho ´´rejnoka´´, který by měl stát v ČB, se mi jako jihočechovi líbí. Ke všemu je pro rejnoka vybrané docela vhodné místo, kde nebude narušovat historické jádro. ... Co se týče politiků, tak to se nehodí ani komentovat. Klause bych ale tolik neodsuzoval, on jen řekl svůj názor, na což má jako prezident nárok. Hlavní slovo ale mělo zastupitelstvo - tam hledejme kámen úrazu. ... Kaplický asi neodešel na věčný spánek zrovna stokrát nadšený, proto doufám, že alespoň ten rejnok v ČB mu tam nahoře udělá radost. Ke všemu inspiroval mnoho jiných architektů. V Brně se bude stavět např. ´´housenka´´, takže svět o Kaplického rozhodně nepřišel. :) ()

F.man 

všechny recenze uživatele

V tomto případě mi vůbec nevadí objektivita/neobjektivita dokumentu. Navíc každý dokument ba dokonce i film konec konců vyjadřuje a prezentuje nějaký názor a plivat na Oko nad Prahou jen proto, že se jedná o kontroverzní téma, na které v podstatě každý má už předem nějaký alespoň trochu ucelený názor mi přijde jako nesmysl. Hvězdičky ale na ČSFD dáváme za filmy takové a v tomto případě mě Oko na Prahou taky překvapilo svou vyspělostí. Na 78 minutách totiž Špátová stihnula podat to nejdůležitější z Kaplického života, dostala se do Kaplického každodenní rutiny, takže jej mohl divák alespoň trochu poznat a taky schrnula, pravda ne moc objektivně, kauzu knihovna. Za mě vážně spokojenost. Taková věc se stane jednou dvakrát za život. To je první česká mezinárodní soutěž a první soutěž svobodného státu. A to uzavřelo jakýsi kruh, kde člověk odešel kdysi dávno a zase se pozvolna vrací zpátky. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Trošku nadhodnocuju, ale nezastírám, že patřím mezi obdivovatele Kaplického práce a příznivce jeho originální, odvážné a progresivní „chobotnice“. A proto tento dokument konvenuje mým pocitům a velmi lituji, že nakonec k samotné stavbě nedošlo, už jen kvůli tomu vidět Václava Klause přivázaného řetězy ke stavbě (jak sliboval) - věřím, že by se pro ´zemského škůdce´ Klause nějaké pěkné místečko našlo a mohl by k sobě přivzat Béma s Jaklem, zabily by se aspoň tři otravné mouchy jednou ranou. ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Kristovo levé oko na nebi... °-( . . . Ani nevím, proč jsem téhle filmařsky tragické, zato adorantsky mocné ubohosti nedal hned odpad... A ten cajdák pokrytce Havla nakonec... Typicky po našem. Kamarádi kamarádům i kaďák vytřou, zvláště dá-li se na tom hezky česky veřejnoprávně napakovat, že... Hnus. Dost! Amen. - - - P.S. A když tady tak čtu ty fanouškoffské bláboly - nastudujte si prosím troubové FAKTA o zpackané a (jak už dnes známo) cinknuté zde zmiňované architektonické soutěži! - - - P.P.S. (15.4.2011) Ráno je moudřejší večera včera... Pustil jsem si jako bon(hn)us sebestředné kdákání rejžisejrky http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10210171332-oko-nad-prahou/20856226916-oko-nad-prahou/bonusy/770-rozhovor/ a http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10210171332-oko-nad-prahou/20856226916-oko-nad-prahou/bonusy/2534-rozhovor-s-reziserkou/ a přeci jen ten odpad místo původní jedné hvizdičky pro pizdičky po rozvaze dám... Upravil jsem tomu lehce i celý komentář. Jsem z toho všeho opravdu "občansky smutný". Tohle je prostě bezskrupulozní celebřitní socializhnus v praxi... Ona si z >nás< už ta nepotistická kasta dělá vpodstatě jen drzou prdel. Ano, nechť "každý si udělá názor sám", ale nejdřív v zájmu našich zájmů promastíme lid pořádnou merdiální masáží, že... Napadla mě jistá paralela. Ale Leni R. byla narozdíl od Oli Š. aspoň velká umělkyně! . . . Jinak přeji načančaným zrůdám pěkné a klidné bezočivé živobytí. Zvláště, když z veřejných zdrojů se to všechno očividně pěkně v klidu zacáluje. - - - - - (Poprvé a naposledy se znechucením zhlédnuto 14.4.2011 na >očividném prostoru< , hodnocení 516., komentář zde jako osmašedesátý - 14.4.2011) ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

pro začátek je třeba říci, že by se nemělo zde na čsfd hodnotit to, zda je knihovna hezká, nebo ne, zda by měla být postavena a nebo ne... z mého pohledu na film jde o emotivní, silný dokument o velmi kontroverzním díle velkého umělce evropského formátu. bohužel mi trochu chyběl i rozvinutější úhel pohledu proti "chobotnici"... ale přiblížení osudů osob přímo s problematikou spjatých mi přišlo velmi dobré. 80% [Festival nad řekou, 2010] ()

Galerie (19)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama