Reklama

Reklama

Soud pana Havleny

(TV film)

Obsahy(1)

Redaktor (J. Hartl) má za úkol připravit senzační článek, jenže mu chybí nápad. Využije tedy rady číšníka a seznámí se s bývalým advokátem panem Havlenou (V. Hrubý), který už mnohým vypomohl svou fantazií. Redaktor napíše podle jeho vyprávění soudničku o neslušném papouškovi, kvůli němuž musel do vězení jeho majitel pro urážku na cti. Článek vyjde a má velký ohlas. Bohužel záporný. Kvůli neslušným výrokům papouška na adresu sousedky prý nelze potrestat jeho majitele. Pan Havlena se ale nevzdá – zakoupí papouška, naučí ho několika neslušným výrazům a donutí svou sousedku (N. Gollová), aby ho žalovala… (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

topi 

všechny recenze uživatele

Druhé televizní zpracování povídky Karla Čapka. Havlenu hraje místo Martina Růžka Vladimír Hrubý a musím říci, že oba byli ve svých rolích skvělí. Jako Havlenova sousedka se zde objevila Nataša Gollová a je opravdu škoda, že ke konci své herecké kariéry dostávala už jen samé štěky. Povídku bych spíše tipoval na předlohu Jaroslava Haška, humorně a stylem je mu více blíže. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Velmi šaržírované, hluché, bez nápadu. Snad to zavinil Jaroslav Dietl, který rozuměl svým seriálovým hrdinům, ale nikoliv Čapkovi. ()

Reklama

Bart 

všechny recenze uživatele

Pokud potřeboval režisér herce do nějaké vedlejší nebo epizodní role excentrika, sáhnul většinou po Vladimíru Hrubém. Herec, který prožil poslední třetinu života na volné noze byl jedním z nejobsazovanějším epizodkářů 70. a 80. let. Tato inscenace byla ojedinělým kouskem, kde získal hlavní roli a prokázal v ní svůj typický smysl pro drsný humor ala Ferenc Futurista. Celkově je inscenace podle Karla Čapka kratší, než její starší verze z roku 1967, přesto je rozvleklá, nudná a plná zbytečných obrazů. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Scénárista Jaroslav Dietl zadaptoval povídku Karla Čapka výtečně. A Čapkova předloha je základem úspěchu. Herecky výtečné obsazení - soudničkář (Jan Hartl), jeho šéf (Čestmír Řanda), pan Havlena (Vladimír Hrubý) i soudce (Václav Voska). Krátší hluchá místa v kavárenských mezihrách rychle zaceluje skvělý číšník v podání Josefa Vinkláře. A půvabná je v roli postarší učitelky Nataša Gollová. Čapkovský jazyk vyniká právě v právnickém a novinářském prostředí. Maximálně je využito studiové prostředí; naopak vadila mi hudba. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama