Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 2
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (585)

swamp 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem dvouhodinovou verzi a musím říct, přestože zrovna neholduju ekologickým agitkám, Home je opravdu zajímavým počinem. Zpočátku se tváří jako erudovaný dokument BBC o "vzniku", poté však zvolna přechází do polohy "udělejme něco s tím, jak žijeme.. ještě je čas". Záběry jsou to nádherné i smutné.. dle toho, jak jsme je za poslední desítky let přetvořili. ()

MikaelSVK 

všechny recenze uživatele

Domov nie je najlepším dokumentom aký som kedy videl, ale určite tým najkrajším! Neskutočne krásne zábery z celej planéty sú okulahodiace pre každého diváka (takisto však aj spomínané "smutné" čísla a štatistiky). Musím priznať, že svoje urobila pochopiteľne aj HD kvalita. Napriek dosť stereotypnému originálnemu komentáru majú u mňa Yann Arthus-Bertrand a spol. za svoje dielo 5***** ()

Reklama

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se nijak nespecifikuje na určité území, či na určité téma. Jediným cílem tohoto dokumentu je ukázat divákům, jak úžasné leckdy námi ani nepoznané části se vyskytují na naší skvělé planetě. Ve filmu vidíme krásy naší přírody, ale také sociální rozdělení v různých velkoměstech. Velmi se mi líbí způsob, kterým byl tento film natočen. Něco je vidět krásně zvrchu, a něco jako bychom proplouvali krajinou. Rozhodně jednička mezi dokumenty na toto téma. 100% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Všetky konšpiračné teórie by sa mali posudzovať samostatne, niektoré sú zrejme holé fakty pravdy, iné sú čiastočne pravdivé, iné sú nezmysly a o iných tvrdých veciach začnú ľudia po čase hovoriť ako o konšpiráciách, lebo príjmu ten názor, ktorí im vyhovuje. Ja sa na pohľad globálneho otepľovania pozerám tak, že to môže spôsobovať aj príroda, ale väčšiu časť, tú markantnejšiu spôsobujeme my. Nie som hlupák, vidím, čo sa deje naokolo, ako sa správame k jednotlivým veciam, k sebe navzájom, akí sme majetnícki kapitalisti, sebci a pohodlní. Navyše nadmernému neúnosnému plytvaniu nad hranicu našich zdrojov prispievajú aj niektoré náboženstvá, ktoré tvrdia, maj toľko detí, koľko zvládneš, či honba za bohatstvom, slávou, mocou a peniazmi. Príroda je rukojemník, ktorého keď zničíme sa nám to vráti. Navyše aj problémy s odlesňovaním a mnohé ďalšie pochopia niektorí odporcovia tohto, až keď sa im pred dverami možno raz utáboria Somálčania, či skôr Rómovia. Zatiaľ to pre nich bude len eko-agitka. My, ktorí sme to pochopili, však nemôžme čakať, kým sa všetci uvedomia, my musíme začať konať, aj keby si to tí iní už nikdy neuvedomili, je to naša povinnosť. Pre mňa to bolo ďalšie skvelé poukázanie na problém, ktorý je treba neustále pripomínať, lebo akosi zabúdame a čas beží. Videl som aj mnohé iné predchádzajúce a tento ich skvele dopĺňa, možno nie je ideálny, veľa vecí sa nespomenulo, tie treba hľadať v iných dokumentoch, veľa rád sa nerozdalo, iba sa rozprával náš príbeh a opisovalo sa dianie, ale aj tak je to výborný film. Pre mňa nebol ani dlhý, len sa niekedy tiahol pre ukazovanie obrázkov z prírody. Zo začiatkom trocha nesúhlasím, to je aj tým, že som veriaci, ale inak je to fantastické a odporúčal by som to iným pozrieť. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější ekologická agitka, jakou jsem kdy viděl. Zdůrazňuju, že těch mých pět hvězd je za obraz, ne za zvuk. Tedy přesněji ne za 'slovo', protože hudba byla taky nádherná. Nádherná hudba k nádherným, fascinujícím a zajímavým výškovým záběrům naší matičky Země doplněná o zpočátku poměrně plytký, postupně však zajímavý (i když hodně jednobarevný) komentář. Nedalo mi to, abych tenhle film v duchu trochu neporovnával s mou oblíbenou Barakou, která si vystačila beze slov a jejíž poselství mě oslovilo mnohem víc. Home také začíná úchvatnými obrazy přírody, také do nich postupně vnáší všelijaký nelad, neklid, až ošklivost a beznaděj (i když z výšky jsou esteticky krásné i ty záběry skládek a asfaltových písků a já nevím čeho všeho ještě). Ale tam, kde Baraka na konci nabídla jako východisko z civilizačních chorob duchovní útěchu (historie - tradice - víra - idealismus - odpoutání se od tohoto světa představ a klamu - vše je pomíjivé - my, celá naše planeta a všechno živé i neživé na ní, Slunce, vesmír...), tam Home nabádá ke vzdělávání malých černoušků, k šetření s vodou, k ekologickým elektrárnám a nepřímo i k vegetariánství (kdyby se na pastvinách pro dobytek pěstovalo obilí a jiné plodiny, nasytily by tyto mnohem víc lidí, než maso z onoho dobytka). Samozřejmě s tím souhlasím, také jsem svého času hodně nepříjemně prožíval a pociťoval plundrování a mrzačení naší rodné planety. Ale jako fatalistovi, který se na svět i na život snaží nahlížet s odstupem, jako pozorovatel, nepřipoutaně, rezervovaně, stoicky, je mi mnohem bližší idealistické vyznění Baraky, než praktické a angažované závěry Home. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (10)

  • Na projektu Home se finančně podílela celá řada velkých světových společností, nejvíce firma PPR. (ČSFD)
  • Home si klade za cíl být šířen volně v globálním rozsahu. Jeho jediným ziskem bude přenos tísňového volání mezi všechny země světa. [Zdroj: SPI] (POMO)

Reklama

Reklama